Pe aceeași temă
„Eu nu vreau să plec ca prostul din această viață și din această funcție. Duc această lupta până când fiecare român o să știe că poate avea încredere în justiție. Vreau să știu că la plecarea din funcție am lăsat împreună cu colegii mei, pe care îi felicit că rezistă la aceste mizerii, presiuni și amenințări inimaginabile, o țară mai bună din punct de vedere al drepturilor și libertăților fundamentale. Asta e obiectivul nostru. Eu cred că Dumnezeu ne va ajuta”, a spus Dragnea, la puțin timp după ce Camera Deputaților a votat proiectul PSD-ALDE privind modificarea Codului Penal, despre care a spus că este dedicat ”justițiabililor din România”, citat de Hotnews.ro și G4Media.ro.
Întrebat dacă modificările au fost făcute cu dedicație pentru el, Dragnea a spus, iritat, că s-a săturat ”de petardele aruncate de unii și de alții”.
”Ce înseamnă dedicat lui Liviu Dragnea? Decizia luată acum un an și jumătate de Klaus Iohannis și un grup de oameni cu puteri oculte a fost ca eu să fiu anihilat. Mâine poate să-mi facă o mie de dosare. Ei își joacă destinul, piederea unei puteri inimaginabile. Pantru a lăsa ca mii de oameni nevinovați să tremure până află sentința, așa ceva nu poate fi acceptabil”, a reacționat Dragnea.
Întrebat ce dovezi are că dosarele sale au fost instrumentate politic, Dragnea refuzat să răspundă și a spus sec: ”Da”.
Dragnea a afirmat că modificările promovate prin noul Cod Penal au ca scop să nu mai permită ca „mii de oameni nevinovați să tremure până află sentința și să nu știe dacă rămân în libertate”.
Chestionat de o ziaristă cum comentează zvonurile potrivit cărora a încercat să își negocieze soluția în dosarul Teleorman prin negocieri subterane, Liviu Dragnea i-a cerut să meargă la Parchetul General și să spună de unde are astfel de informații.
„M-am săturat de prostiile astea, cu cine să negociez de la statul paralel, cu Pahonțu? Noi nu știm să negociem, că nu știm cu cine”, a reacționat șeful PSD.
Întrebat dacă nici redefinirea noțiunilor de abuz în serviciu și de grup infracțional organizat nu îi este dedicată, Dragnea a răspuns: „Eu nu cred că scap de acuzații”.
Cel mai important articol modificat de coaliția aflată la guvernare a fost cel care vizează abuzul în serviciu, infracțiunea pentru care Liviu Dragnea a fost condamnat pe 21 iunie, în primă instanță, la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare.
Abuzul în serviciu a fost dezincriminat parțial printr-un amendament al PSD, care la rândul lui a preluat aproape în totalitate o propunere venită de la Ministerul Justiției.
Noua formulare a abuzului în serviciu stabilește că infracțiunea este doar atunci când un funcționar public fură pentru el sau pentru familie, nu și dacă face acest lucru pentru terți, scade limitele pedepselor și, implicit, a termenului de prescripție, elimină pedeapsa complementară de interzicere a dreptului de a ocupa o funcție publică, iar fapta trebuie comisă în timpul orelor de program pentru a fi considerată infracțiune. Mai mult, articolul privind abuzul în serviciu ”nu se aplică în cazul elaborării, emiterii și aprobării actelor adoptate de Parlament sau Guvern”.
Procurorul general Augustin Lazăr a atras atenția, miercuri, la CSM; că abuzul în serviciu a fost, de fapt, dezincriminat prin redefinirea sa, menținerea infracțiunii în text dovedindu-se a fi pur formală, din moment ce în niciun caz din practică nu a fost întâlnită tipologia descrisă în textul astfel modificat din Codul penal. Lazăr a adus ca probă, colegilor din CSM, studiul de impact făcut de Ministerul Public: ”în ultimii patru ani, au fost trimiși în judecată 2.099 de inculpați, funcționari publici, aleși locali, județeni la nivel central, pentru comiterea unor fapte de abuz în serviciu. Am căutat printre acești inculpați, să vedem dacă vreunul dintre ei a comis faptele pentru sine sau pentru rude. Nu am găsit niciun caz. ”