Pe aceeași temă
Ultima găselniță de campanie pentru discursul antioccidental al liderului PSD este rețeaua de crimă organizată, formată de români în special, care bracona pește contaminat în râuri poluate din Spania și Italia pentru a-l vinde în România. De menționat că în acele ape poluate, unde pescuitul este strict interzis, singurii care braconează sunt românii get-beget, iar peștele e vândut în România, pentru că aici autoritățile (în marea lor majoritate numite de PSD) sunt permisive și nu pun prea multe întrebări.
După o anchetă care n-a demarat de la ministerul condus de Carmen Dan, ocupată cu urmărirea și inculparea cetățenilor care au îndrăznit să-și manifeste dezacordul față de politica PSD, Liviu Dragnea țipă că occidentalii veroși ne livrează pește otrăvit ca să moară românii și copiii lor.
Peștele contaminat este trimis în România pentru că „în pieţele din Occident nu se poate vinde aşa ceva, că e puşcărie curată”, spune Liviu Dragnea.
„Şi au zis că românii sunt mai proşti şi hai să le dăm lor, că pot să moară şi românii şi copiii”, a mai completat Dragnea. Liderul PSD a uitat să spună că, potrivit procurorilor care au anchetat acest caz, reţeaua a fost organizată de către cetăţeni români şi că inclusiv cei care pescuiau din Spania şi România erau tot români, în această grupare aflându-se şi străini, dar mult mai puţini.
Dragnea vrea pește românesc
Aflat într-un fief electoral controlat de Olguța Vasilescu și soțul ei (județul Dolj) Dragnea nu a ratat momentul de anunța un „un program pentru peşte în România, indiferent ce va spune Bruxelles-ul”. Bineînțeles că acest program va fi elaborat de „prietenul cormoranilor”, Petre Daea, ministru al Agriculturii care prin propria fiică deține și o fermă piscicolă.
Referitor la peștele contaminat cu mercur și alte toxine, pe care românii îl vindeau altor români, un adevărat start-up de concepție românească, Dragnea a făcut vorbire de râurile poluate din Vestul Europei de dezvoltarea excesivă a industriei și ura acelor occidentali pe biata țărișoară.
„Concluziile au apărut, sunt groaznice. Adică în vestul Europei sunt ţări dezvoltate, cu toate măsurile de mediu pe care le-au luat tot poluează, poluează apele lor, şi acolo sunt şi peşti cu metale grele în ei. În pieţele din Occident nu se poate vinde aşa ceva, că e puşcărie curată. Şi au zis că românii sunt mai proşti şi hai să le dăm lor, că pot să moară şi românii şi copiii. Mai ales că acum au început mămicile, şi pe bună dreptate, să introducă în hrana copiilor mai mult peşte, să evite produsele care au mai mulţi hormoni de pasăre sau de altă natură. (…) Şi noi avem în România aşa: avem crap românesc din Belgia, avem crap românesc din Spania, avem caras din Italia, avem toate soiurile de peşte, numai din România nu, în condiţiile în care România are un bazin hidrografic cu un potenţial inimaginabil”, a arătat Dragnea.
El a anunţat că duminică se va afla, împreună cu ministrul Agriculturii, la Nucet (Dâmboviţa).
„Duminică mergem la Nucet, acea capacitate care produce toate soiurile de peşte, ca să vă arăt şi să arăt tuturor că România poate produce peşte ca să populeze tot ce avem. Şi, indiferent ce spune Bruxelles-ul, că ştiu că aveţi o problemă, vreau să începem un program pentru peşte în România”, a adăugat liderul PSD.
Ce spun organele de anchetă
Procurorul Teodor Niţă din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, care coordonează ancheta în cazul grupării care se ocupa cu activităţi ilegale din domeniul pescuitului, spune că peştele provenea din fluvii extrem de poluate din Spania şi Italia, unde pescuitul este complet interzis. Peştele era transportat în condiţii improprii, iar pe drum se strica, însă membrii grupării îl marinau sau îl spălau cu oţet ca să nu mai miroasă, acesta fiind comercializat apoi în diverse magazine, transmite News.ro.
Teodor Niţă a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că pentru acest dosar anchetatorii au avut şase luni mandate de supraveghere tehnică, ulterior constatând că nu este vorba doar de o chestiune naţională şi au luat legătură cu poliţia din Spania, afacerea având legături şi în Franţa, Italia şi Ungaria.
El a precizat că persoanele respective pescuiau prin metode barbare în ape în care pescuitul este interzis din cauza poluării industriale.
“Pescuiesc prin metode barbare în fluvii extrem de poluate în zone în care pescuitul este interzis din cauza poluării industriale şi este interzisă exploatarea piscicolă din cauza poluanţilor. Nu au autorizaţii de export sau livrări intracomunitare. Braconau cu plasă, cu baterii. Vorbim de cantităţi de peste 500 de tone”, a explicat procurorul.
El a menţionat că erau preferate pentru pescuit fluviile Ebru din Spania şi Po din Italia.
Apoi, cei implicaţi în această reţea falsificau documentele de transport, iar peştele era adus în ţară în autovehicule de 3,5 tone deoarece acestea nu prea erau controlate, a menţionat anchetatorul.
Au fost importate peste 500 tone pește contaminat
Teodor Niţă a precizat că pe drum peştele se strica, deoarece nu era transportat în frigoterme autorizate, iar din convorbirile telefonice interceptate, cei implicaţi în această reţea spuneau că peştele trebuie spălat cu oţet sau tăiat rondele şi ţinut la marinat pentru a nu mai mirosi.
Procurorul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa a precizat că acest peşte ajungea inclusiv la marile rețele de retail din România.
Teodor Niţă susţine că această reţea a fost organizată de către cetăţeni români şi că inclusiv cei care pescuiau din Spania şi România erau tot români, în această grupare aflându-se şi străini, dar mult mai puţini.
Procurorul a mai spus că mai întâi trebuie să centralizate informaţiile legate de percheziţiile din celelalte ţări şi apoi vor fi puse persoane sub acuzare, estimând că numărul acestora ar putea fi de 60-70. Acestea persoane ar putea fi cercetate pentru organizarea unui grup infracţional pentru comercializarea de produse alterate, braconaj şi posibil şi evaziune fiscală.
Poliţiştii români, precum şi din Italia, Spania, Franţa şi Ungaria au pus în aplicare, marţi, peste 150 de mandate de percheziţie domiciliară, în vederea documentării activităţii infracţionale a unui grup organizat, care se ocupa cu activităţi ilegale din domeniul pescuitului, achiziţiei, transportului şi comercializării peştelui impropriu consumului, a anunţat IGPR.
În România, au fost 115 percheziţii, pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Constanţa, Călăraşi, Dâmboviţa, Argeş, Ilfov, Tulcea, Prahova, Braşov, Brăila, Buzău, Vâlcea, Giurgiu şi Maramureş.
Dosarul este instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa şi, având în vedere complexitatea cauzei, precum şi caracterul transfrontalier, cazul a fost deschis la nivelul EUROJUST, fiind efectuate anchete în Italia, Spania, Franţa, Ungaria şi Portugalia, coordonate direct de EUROJUST şi EUROPOL.