Pe aceeași temă
Liderul PSD a răspuns astfel întrebării dacă prevederea referitoare la plagiat introdusă în Codul de etică al social-democraților dorea blocarea candidaturii fostului premier Victor Ponta, acuzat de Comisia de etică a Universității București că a plagiat masiv în lucrarea sa de doctorat.
Dragnea a explicat miercuri și de ce PSD nu a introdus vreo interdicție legată de traseiști, așa cum au făcut liberalii: este "o prostie", întrucât partidul nu intenționează să propună "niciun candidat de genul ăsta", a spus el.
Codul de etică stipulează că nu vor avea susținerea PSD persoanele împotriva cărora s-a început urmărirea penală, au fost trimise în judecată sau s-a pronunțat împotriva lor o hotărâre judecătorească de condamnare pentru fapte de corupție, evaziune fiscală sau fapte comise cu violență.
O altă situație de retragere a sprijinului politic se referă la persoanele care se află în stare de arest preventiv, arest la domiciliu, control judiciar pentru orice tip de infracțiune.
Același tratament se aplică și celor care: au deținut funcții în organele de conducere la nivel central și județean ale PCR, UTC sau UASCR; au manifestat un comportament injurios, agresiv sau neadecvat față de cetățeni; au avut atitudini și declarații extremiste sau discriminatorii, de gen, religie sau naționalitate; au fost membri sau colaboratori ai fostei Securități, ca poliție politică sau au fost dovediți ofițeri acoperiți.
Nici cei care înregistrează datorii, ca persoană fizică, la bugetul local al comunității în care candidează sau au relații comerciale cu instituția pentru care candidează sau cu instituțiile din subordinea acesteia nu vor mai beneficia de sprijinul politic al partidului.
O altă situație în care PSD nu va asigura sprijin politic unui posibil candidat la o funcție publică aleasă sau numită se referă la persoanele care "au obținut lucrări, diplome sau alte titluri științifice prin plagiat sau furt intelectual dovedit prin hotărâre judecătorească".
Totodată, celor care "se află sub incidența unei hotărâri judecătorești definitive privind incompatibilități sau conflict de interese" sau "au completat în fals sau cu omisiuni declarațiile de avere sau de interese, în cazul în care aceste nereguli au fost constatate printr-o decizie definitivă a instanței" li se va retrage sprijinul politic al PSD.
Dragnea îl acuză pe șeful Sirecției Supraveghere din BNR că amenință paramentarii
Șeful Direcției Supraveghere din Banca Națională a României, Nicolae Cinteză, a declarat, într-un articol publicat în presă, că legea privind darea în plată nu răspunde unei probleme sociale, ci îi avantajează pe cei care au cumpărat imobile înainte de criză, în scop speculativ, și poate genera falimentul unei bănci.
În opinia sa, DNA ar trebui ar trebui să analizeze condițiile în care s-a inițiat legea.
„Mie mi se pare exagerat ca o instituție cum e Banca Națională să amenințe parlamentari, indiferent despre care parlamentari e vorba, cu penalul pentru votul la o lege. (...) Punctul meu de vedere este foarte clar: nu cred că este bine și nu sunt de acord cu acest tip de afirmații despre parlamentari. Pentru că asta înseamnă că încerci să intimidezi parlamentarul să voteze sau nu o anumită lege, să-i fie frică să mai voteze o lege, pentru că poate fi acuzat. El a gândit că acea măsură este oportună, așa a gândit el, că de aia a fost trimis în Parlament. Poate a gândit bine, poate a gândit prost, dar asta nu este infracțiune”, a spus Liviu Dragnea,citat de Agerpres.
Dragnea o critică pe Anca Dragu din cauza declarației privind salariul minim pe economie
Tot miercuri, președintele PSD Liviu Dragnea a criticat-o pe Anca Paliu Dragu, ministrul de Finanțe, pentru declarațiile despre creșterea salariului minim, una dintre condițiile puse de PSD pentru susținerea Guvernului Dacian Cioloș.
„Pe salariul minim vom analiza impactul creşterii şi, eventual, vom recomanda ce creşteri pot avea loc. Dar acest studiu trebuie să fie într-adevăr foarte serios, nu-l facem peste noapte. Din câte ştiu, şi alte instituţii europene fac un studiu similar, pentru că această măsură poate afecta semnificativ competitivitatea României“, a declarat Dragu la întîlnirea resepctivă, stârnind nemulțumirea nu doar a sindicaliștilor, ci și a actualei opoziții, care a condiționat votarea bugetului de mărirea salariului minim pe economie.
Ea a dat exemplul statelor BRICS, care cuprind Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, unde locuitorii „sunt săraci şi mulţi şi toţi ştiu să facă câte ceva pe doi lei, fac ceva ce românul nu mai face de ceva vreme“.
„Pe salariul minim vom analiza impactul creşterii şi, eventual, vom recomanda ce creşteri pot avea loc. Dar acest studiu trebuie să fie într-adevăr foarte serios, nu-l facem peste noapte. Din câte ştiu, şi alte instituţii europene fac un studiu similar, pentru că această măsură poate afecta semnificativ competitivitatea României“, a declarat Dragnea, citat de Agerpres.