Dragnea renunță subit la deplasarea în SUA, unde era invitat la Micul Dejun de Rugăciune

Laurentiu Gheorghe | 06.02.2019

Invitația ar fi fost transmisă liderului PSD pe aceeași filieră via Israel cu cea de la ceremoniile de investire a lui Donald Trump în ianuarie 2017. Acolo se află ministrul Apărării, Beniamin Leș.

Pe aceeași temă

Surse politice spun că Dragnea a fost avertizat din Israel să nu mai facă deplasarea în SUA la scurt timp după ce procurorii federali au cerut o serie de documente de la comitetul de inaugurare care a organizat ceremonia de instalare în funcție în ianuarie 2017 a președintelui american Donald Trump.

Se pare că cel puțin una dintre persoanele care i-au facilitat contra cost deplasarea în SUA lui Dragnea este vizată de anchetă. Aceleași surse mai susțin că nu este exclus ca și preconizata deplasare pentru Micul Dejun de Rugăciune să fi fost realizată pe aceeași filieră via Israel. De unde și avertismentul primit din această țară de liderul PSD.

Procurorii federali din New York au cerut o serie de documente de la comitetul de inaugurare care a organizat ceremonia de instalare în funcție în ianuarie 2017 a președintelui american Donald Trump, transmit Fox News, CNN și Wall Street Journal. Procurorii au început o investigație legată de presupuse nereguli în privința donațiilor și cheltuielilor. Reamintim că și Liviu Dragnea a participat la ceremonia din Washington, alături de premierul de la acel moment, Sorin Grindeanu, relatează G4Media.ro.

Cei doi oficiali români au participat la ceremonia de inaugurare în ianuarie 2017, la invitația lui Elliot Broidy, care la vremea respectivă era vice-președintele Comitetului prezidențial de inaugurare.

Procurorii federali au cerut documente legate de donatori, cheltuieli și bilanțurile financiare, potrivit CNN. Procurorii au cerut documente despre absolut toate donațiile și participanții la eveniment, mai cu seamă cele legate de donațiile făcute de entități străine.

Fox News și Wall Street Journal scriu că procurorii suspectează o lungă listă de infracțiuni: conspirație împotriva SUA, declarații false, spălare de bani, fraude bancare, precum și încălcarea legii care interzice donațiile din străinătate.

Procurorii au cerut comitetului de inaugurare documente legate de orice ”beneficiu” oferit donatorilor, inclusiv ”bilete, oportunități foto și recepții pentru grupuri”. Procurorii vizează suma de peste 100 de milioane de dolari strânsă în urma donațiilor, potrivit CNN.

Un purtător de cuvânt al comitetului de inaugurare a confirmat primirea citației din partea procurorilor federali.

Biletul pentru cina la care au participat Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu, și la care și-a făcut apariția și Donald Trump ar fi costat între 500.000 și 1.000.000 de dolari – cu diferite niveluri de acces, în funcție de suma donată, potrivit unor broșuri ale evenimentului de învestire, obținute de Politico și de New York Times la vremea respectivă.

”Aseară am avut onoarea de a participa, împreună cu premierul Sorin Grindeanu, la o cină în format restrâns alături de Președintele ales al Statelor Unite ale Americii, domnul Donald Trump. I-am transmis președintelui dorința noastră de a duce parteneriatul strategic dintre #România și #SUA la un alt nivel. Președintele Donald Trump mi-a răspuns: „We will make it happen! Romania is important for us!” A fost un dialog cald și deschis”, scria liderul PSD pe Facebook în urmă cu aproape doi ani.

Articol-BOMBĂ în presa americană! Numele lui Dragnea, tot mai vehiculat în ancheta inaugurării lui Trump, dezvăluia Newsweek România în decembrie anul trecut

Numele liderului PSD Liviu Dragnea apare într-o investigație federală din SUA, în care sunt cercetate acuzații de corupție care ar fi fost comise de comitetul de inaugurare a președinției lui Donald Trump.

Potrivit jurnaliștilor americani de la talkingpointsmemo.com, citați de Newsweek România, inaugurarea președinției americane este un bun pretext de a plăti pentru a intra în grațiile noul șef de la Casa Albă, iar Liviu Dragnea apare printre cei care ar fi purtat negocieri secrete cu o companie cu afaceri în domeniul securității și apărării pentru a avea accest la eveniment.

Compania Circinus îi aparține lui Eliot Broidy, omul care s-a ocupat de strângerea de fonduri la inaugurarea mandatului lui Trump și care a reușit să adune o sumă record de 107 milioane de dolari, mai mult decât dublu față de precedentul lider de la Washington, Barack Obama, care a strâns 53 de milioane de dolari.

Jurnaliștii de la talkingpointsmemo.com scriu că activitatea lui Eliot Broydi este investigată în prezent de procurorii americani fiind considerată trafic de influență. Mai mult, publicația afirmă că afacerile politice puse la cale de Broidy ar face legătură între numeroasele scandaluri ale administrației Trump, prin care și cele privind complicitatea cu Rusia din campania electorală.

„Deputatul în Parlamentul României, Liviu Dragnea, a postat o fotografie pe Facebook cu o zi înainte de inaugurare, la o cină cu președintele Trump. Dragnea, care a fost cercetat pentru acuzații de corupție în România, a venit la invitația lui Broidy, în timp ce Circinus a fost în negocieri cu Guvernul României”, arată jurnaliștii americani.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22