Dragnea ridică miza la pomenile electorale: 20.000 lei pentru fiecare gospodărie din Moldova

Laurentiu Gheorghe | 20.04.2019

Aflat în plin turneu electoral, Liviu Dragnea a promis, vineri, la Botoșani, că va acorda câte 20.000 lei fiecărei gospodării din 6 județe din nordul Moldovei pentru îmbunătățirea condițiilor de locuire.

Pe aceeași temă

În pierdere de popularitate în nordul Moldovei, liderul PSD spune că fiecare gospodărie din mediul rural din șase județe din Nordul Moldovei, una dintre cele mai sărace regiuni din țară, va primi 20.000 lei cu care vor putea să-și termoizoleze locuințele să se racordeze la canalizare, să-și renoveze casele sau să se doteze cu utilaje agricole.

Zona s-a făcut remarcată în ultimul timp prin protestele declanșate de lipsa infrastructurii, în primul rând a autostrăzilor care să facă legăturile cu Transilvania, Capitala sau Republica Moldova.

Liviu Dragnea îl plagiază însă pe Dan Diaconescu, proprietarul postului de televiziune OTV, și fondatorul partidului PPDD, care a promis că dacă va câștiga alegerile din 2012 va da 20.000 de euro fiecărui cetățean român. Trebuie să recunoaștem că Dragnea, comparativ cu „Domnul Dan” se arată a fi mult mai zgârcit cu promisiunile electorale. Dan Diaconescu nu a mai putut să-și ducă la îndeplinire promisiunea, fiind condamnat la închisoare cu executare pentru fapte de corupție.

Totuși, liderul PSD plusează și promite o ordonanță de urgență care să ridice plafonul la 40.000 lei. „Fiecăruia după nevoi, de la fiecare după posibilități” caracterizează societatea comunistă, conform învățăturilor marxist-leniniste:

„Plecând de la ideea că această regiune are un PIB pe locuitor de 27.000 de lei/an față de 44.000 de lei media națională, am gândit, am elaborat un program specific de sprijin punctual pentru această regiune. Acordarea de 20.000 de lei în fiecare gospodărie pentru îmbunătățirea condițiilor de locuire în mediul rural și dotarea gospodăriilor cu utilaje agricole. Cei care vor și mai mulți bani, pot merge până la 40.000 de lei și le putem acorda garanții pentru credite. Și aici vorbim de izolarea termică și energetică prin anvelopare, încălzire cu centrale termice, conectarea gospodăriilor la rețeaua de apă, canalizare și gaze, amenajarea de grupuri sanitare în interiorul locuinței, apă caldă menajeră prin sisteme solare”, s-a lăudat Dragnea vineri la Botoșani, relatează Agerpres.

Dar asta nu e tot. Oferta PSD mai conține la pachet și o schemă de ajutor de stat pentru susținerea zonelor celor mai defavorizate prin încurajarea investițiilor și a creării locurilor de muncă, prin acordarea de granturi de 10 ori mai mari, de până la 200.000 euro. În prima etapă Dragnea va finanța 10.000 de proiecte, dar numărul lor este nelimitat, putând fi suplimentat oricât este nevoie:

„Prin această schemă vor fi sprijinite construcțiile pentru sănătate, pentru industria alimentară, construcțiile turistice și construcțiile de depozitare. Se vor finanța următoarele programe: program pentru dezvoltarea afacerilor mici, ajutor de până la 200.000 de euro, număr de beneficiari în prima etapă 10.000. Dacă se va atinge numărul de 10.000 programul se va extinde. Centre de radioterapie pentru copii și adulți pentru perioada 2019 – 2020, 20 de centre. Centre multifuncționale rurale și anume dorim ca cetățenii dintr-o comună să nu mai fie nevoiți să meargă în reședința de județ și să punem în aceste centre pentru care se acordă până la 200.000 de euro poștă, bănci, direcții agricole, reprezentanții APIA sau ANAF în așa fel încât cetățenii să meargă doar într-un loc la ei în localitate. Se poate acorda până la 25 de milioane de lei pentru acest lucru. Restul de programe o să vi le spună colegii dumneavoastră, o să le prezentați cetățenilor în perioada următoare”, a adăugat liderul PSD.

Dragnea a spus că măsurile nu au caracter electoral: „2019 este anul când nivelul bugetului de stat, nivelul veniturilor ne permit să venim cu acest program destul de bine închegat de sprijin pentru județele din Moldova. În România sunt alegeri aproape în fiecare an. Dacă mergem pe logica asta, înseamnă că nu trebuie să mai faci nimic. Electoral, neelectoral, pe noi ne interesează ca acest program să înceapă să fie implementat. Este rolul tuturor instituțiilor statului, civile, să comunice acest program tuturor cetățenilor din Moldova, tuturor firmelor din Moldova, tuturor instituțiilor publice, pentru că acolo sunt câteva componente ale acestui program care pot determina începerea serioasă a unei creșteri serioase în această regiune, la care se adaugă proiectele mari de infrastructură care au fost inițiate”, a mai spus Dragnea, potrivit Agerpres.

Regiunea Nord-Est se numără printre cele mai sărace zece regiuni ale Uniunii Europene, fiind afectată cronic de lipsa infrastructurii, care duce la pierderea potențialelor investiții.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

CELE MAI CITITE

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22