Dragnea scapă de dosarul Brazilia pentru că unele fapte s-au prescris și altele nu pot fi probate

Laurentiu Gheorghe | 15.01.2021

DNA a anunțat că a clasat pe 5 ianuarie 2021 dosarul Brazilia care îl viza pe Liviu Dragnea pentru fapte de corupție, conform unui răspuns al DNA la solicitarea G4Media.ro

Pe aceeași temă

DNA a dispus clasarea întrucât unele fapte s-ar fi prescris, iar pentru altele nu ar fi existat suficiente probe, scrie G4Media.ro.

„Urmărirea penală s-a desfășurat doar cu privire la faptă (“in rem”). Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzații împotriva unei persoane, ci are doar semnificația instituirii cadrului procesual în care se pot strânge primele probe cu privire la o anumită faptă.

După finalizarea cercetărilor în cauza respectivă, la data de 05 ianuarie 2021, procurorii anticorupție au dispus soluția clasării, în conformitate cu prevederile art. 16, lit. c (”nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea”) și f (“a intervenit amnistia sau prescripţia, decesul suspectului ori al inculpatului persoană fizică sau s-a dispus radierea suspectului ori inculpatului persoană juridică”) din Codul de Procedură Penală.

Considerentele pe care s-a întemeiat această soluție au avut la bază, printre altele faptul că, între momentul începerii urmăririi penale “in rem” și cel al primirii răspunsului transmis de autoritățile judiciare din Brazilia la cererea de comisie rogatorie, a intervenit Decizia CCR nr. 297/26 aprilie 2018, în care se prevede că întreruperea cursului prescripţiei răspunderii penale se face doar prin îndeplinirea unui act care, potrivit legii, trebuia comunicat, în cauza în care persoana vizată avea calitatea de învinuit sau inculpat.

Cu privire la celelalte aspecte, în urma cercetărilor efectuate, fiind epuizate toate mijloacele probatorii, nu au rezultat probe certe și suficiente pentru a dovedi dincolo de orice îndoială rezonabilă, că faptele pretins a fi săvârșite întrunesc condițiile de tipicitate ale infracțiunilor de corupție investigate”, a explicat DNA decizia de clasare în răspunsul pentru G4media.ro.

În iulie 2017, după publicarea unor anchete de presă de către platforma de investigaţii jurnalistice riseproject.ro privind faptul că Liviu Dragnea şi-ar fi cumpărat o vilă, prin interpuşi, pe ţărmul Oceanului Atlantic, la Fortaleza, în Brazilia, DNA a emis următorul comunicat de presă:

„O parte dintre aspectele conținute în investigația jurnalistică publicată la data de 6 iulie 2017 fac obiectul unui dosar penal aflat pe rolul DNA.

În acest dosar, constituit pe bază de sesizare din oficiu, procurorii au dispus, la data de 19 februarie 2016, începerea urmăririi penale in rem (față de fapte) sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de corupție și asimilate corupției.

După începerea urmăririi penale in rem au fost administrate mijloace de probă constând în audieri de martori, ridicări de documente, solicitări de relații de la autoritățile naționale și de la autoritățile din Brazilia”, au arătat cei de la DNA pe 7 iulie 2017.

Fostul lider PSD, Liviu Dragnea, a fost anchetat pentru spălare de bani şi în Brazilia, alături de fostul său coleg de facultate, Mugurel Gheorghiaş, zis Melcul. Informaţiile au fost confirmate de un procuror brazilian, potrivit jurnaliştilor de la riseproject.ro.

Aceştia au colaborat cu ziariştii de la cotidianul brazilian Folha de Sao Paolo, unul dintre cele mai mari ziare din Brazilia. Jurnaliştii au reușit să obțină o confirmare de la procurorul federal Carlos Wagner Barbosa Guimaraes.

Magistratul a confirmat că, la solicitarea procurorilor din România, colegii săi brazilieni au deschis o anchetă de spălare de bani în care erau suspectați Liviu Dragnea şi Mugurel Gheorghiaș. Acesta l-ar fi împuternicit pe un taximetrist local, Cursino Campos Junior, să cumpere o vilă cu piscină și teren de tenis, pe plaja din Cumbuco, o localitate la ţărmul oceanului Atlantic, lângă Fortaleza, în nord-estul Braziliei. Procurorii brazilieni suspectau că ar fi putut fi vorba de spălare de bani întrucât taximetristul era cunoscut drept o persoană fără venituri.

Context. În acest moment, Liviu Dragnea are două condamnări definitive şi se află în penitenciar. El a fost condamnat la 2 ani de detenţie cu suspendare în dosarul fraudei de la referendumul de suspendare a lui Traian Băsescu şi la 3 ani şi jumătate cu executare în dosarul angajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman.

Dragnea mai are două dosare la DNA. În dosarul Tel Drum, are calitate de inculpat pentru fraudă cu fonduri europene, iar în dosarul vizitei în SUA la Trump, Dragnea a fost pus ieri sub urmărire penală pentru trafic de influenţă şi folosire a influenţei de lider de partid pentru obţinerea de foloase necuvenite.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22