Dragnea si-a pus omul in fruntea Curtii de Conturi. Vezi cine e Mihai Busuioc

E.b. | 11.10.2017

Mihai Busuioc, in prezent secretarul general al Guvernului, apropiat al liderului PSD Liviu Dragnea, a fost votat de Parlament in functia de presedinte al Curtii de Conturi. El ii ia locul lui Nicolae Vacaroiu, al carui mandat de noua ani expirat la 15 octombrie.

Pe aceeași temă

 

Busuioc a primit din partea senatorilor și deputaților 275 de voturi "pentru", 95 "împotrivă'. Votul a fost exprimat cu buletine.

 

Totodată, Dan Lucian Vlădescu a fost votat în funcția de președinte al Autorității de Audit cu 268 de voturi "pentru" și 102 "împotrivă".

 

Pentru poziția de vicepreședinte al Curții de Conturi a fost validat Nicu Marcu cu 270 de voturi "pentru" și 100 "împotrivă", pentru un rest de mandat, iar pe aceeași poziție în cadrul Autorității de Audit, Florin Tunaru, cu 267 de voturi "pentru" și 103 "împotrivă".

 

Plenul l-a mai validat în funcția de consilier de conturi pe Aurel Dumitru — 267 de voturi "pentru" și 103 "împotrivă".

 

Pentru numirea a încă doi consilieri de conturi urmează să fie declanșată o nouă procedură.

 

Deputatul PNL Gigel Știrbu a susținut că în numirea acestor consilieri de conturi nu au fost respectate cutumele parlamentare.

 

"Fiecare dintre dumneavoastră ați insistat ca această instituție (Parlamentul — n.r.) să beneficieze de sprijinul și respectul cetățenilor României. (...) Dacă noi nu respectăm cutumele împământenite de 27 de ani în această instituție, ce pretenții avem la ceilalți cetățeni să acorde respectul cuvenit instituției? (...) Înțeleg logica pe care o folosiți domnule Liviu Dragnea. Există două paliere ale acestei logici: acaparați toate instituțiile statului, urmează probabil BNR, (...) Curtea Constituțională ați ocupat-o, ANRE este ca și ocupat, acum Curtea de Conturi. Ce urmează?", a spus Știrbu, la dezbateri, în plenul Parlamentului, citat de Agerpres.

 

 

Cine este Mihai Busuioc, noul presedinte al Curtii de Conturi

 

Busuioc a ajuns in atentia opiniei publice in iunie, inainte ca Sorin Grindeanu sa fie dat jos de PSD din functia de premier, atunci cand a refuzat sa contrasemneze ordinul premierului Grindeanu prin care dispunea eliberarea din functie. In absenta semnaturii sale, cei de la Monitorul Oficial au refuzat la randul lor sa publice actul de eliberare din functie. Grindeanu intentiona atunci sa il schimbe pe Busuioc cu Victor Ponta, conform HotNews.

 

Busuioc a fost secretar general adjunct la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, in perioada in care Liviu Dragnea conducea aceasta institutie.
 

 

El a fost secretar general adjunct la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, in perioada in care Liviu Dragnea conducea aceasta institutie, si a ocupat in doua randuri functia de director general al Agentiei de Cadastru Imobiliar. Busuioc detine zece conturi bancare in care sunt depozitati sute de mii de euro si doua proprietati imobiliare.

 

Busuioc a fost numit secretar general al Guvernului, in ianuarie, de catre Sorin Grindeanu, imediat dupa acesta a fost investit in functia de premier.

 

Numirea lui Busuioc a fost prima decizie a lui Grindeanu in calitate de premier. In aprilie, Mihai Busuioc a fost numit membru in Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom, fiind propus de catre statul roman, prin Ministerul Energiei.

 

Busuioc, unul dintre actorii care au participat activ la criza politica din iunie care a dus la demiterea in Parlament a guvernului Grindeanu, a fost repus in functie, iar in noul Executiv condus de Mihai Tudose si-a preluat atributiile. Adica, Mihai Busoic si-a reluat functia de secretar general de stat al Guvernului.
 

Cine este Florin Tunaru

 

Tunaru a fost vicepresedinte al Fiscului din 2012, cand USL a venit la guvernare, pana in iunie 2017, cand a fost demis de premierul Sorin Grindeanu

 

Tunaru era responsabil de inspectia fiscala.

 

Tunaru, originar din Teleorman, a lucrat cu Dragnea la Consiliul Judetean ca director adunct la Directia de Contabilitate, apoi a fost consilierul personal al lui Liviu Dragnea, scrie HotNews.

 

 

Busuioc, studii si cariera

 

Mihai Busuioc a terminat in 2002 Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Nicolae Titulescu din Bucuresti si a urmat in perioada 1999-2002 doua cursuri de pregatire profesionala in cadrul Ministerul Justitiei (MJ), conform CV-ului acestuia publicat pe site-ul SGG. A fost lector la Centrul de Pregatire a personalului auxiliar si de specialitate in cadrul MJ inca din anul 2001, dupa ce anterior ocupase functia de conducator de Carte Funciara de la Biroul de Carte Functiara din sectorul 4 in perioada 1999-2004. Acesta a continuat sa avanseze profesional in cadrul Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) ajungand sa conduca in doua randuri agentia si consiliul de administratie in perioadele 2006-2007 si 2009-2012.

 

In mai 2012, fostul premier Victor Ponta l-a demis pe Busuioc de la sefia Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara.

 

Timp de un an, intre 2012 si 2013, a fost director al corpului de control din cadrul ANCPI, dupa care a fost numit secretar general adjunct la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, in perioada in care Liviu Dragnea conducea aceasta institutie.

 

In 2014 cand a fost numit la Ministerul Dezvoltarii, EVZ scria ca Busuioc a fost omul de incredere al lui Vasile Blaga, membru al PDL sectorul 4 si fostul sef al Oficiului de Cadastru din vremea Elenei Udrea, fiind implicat in multe afaceri cu retrocedari din Bucuresti si din Romania.

 

Mihai Busoic a urmat si doua cursuri post-universitare la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Transilvania din Brasov (2004-2006) si la "Colegiul National de Aparare" din cadrul Universitatii Nationale de Aparare "Carol I" (2007). In 2007 a absolvit un program masteral in drept funciar din cadrul Universitatii Constantin Brancusi din Targu Jiu.

 

 

Avere

 

Secretarul general al Guvernului detine un apartament de 88 mp in capitala si 10 conturi bancare in care sunt depozitati circa 167.000 euro, peste 650.000 lei si alti 33.990 dolari.  Busuioc a mai oferit 27.000 de euro imprumut catre doua persoane fizice, Mihai Curca si Alexandra Cojocaru. Alaturi de sotia sa detine 59% dintr-un teren intravilan de 1.668 de mp situat in comunca Corbeanca. Restul proprietatii figureaza in declaratia de avere ca apartinand lui Mihai Curca, Ana Curca si Aurel Curca.

 

Ultima declaratie de avere a lui Busuioc arata ca in 2016 a avut un venit de 145.146 lei, fiind membru in mai multe Consilii de Administratie. In schimb, sotia sa a castigat din exercitarea profesiei la Camera Notarilor Publici din Bucuresti un venit anual de 373.729 lei.
 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22