Pe aceeași temă
Ar fi vorba despre un conflic apărut în urma declanşării de către procurorii anticorupţie a anchetei privind emiterea hotărârii de Guvern prin care Lacul Belina şi Braţul Pavel au fost trecute din proprietatea publică a statului în proprietatea publică a Consiliului Judeţean Teleorman, conform News.ro.
Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, l-a contrazis însă pe Liviu Dragnea.
Tăriceanu a spus că nu a luat nicio decizie în privinţa sesizării Curţii Constituţionale (CCR) pe dosarul Belina, ci doar a cerut serviciilor din cadrul Senatului.
"Nu am luat o astfel de hotărâre, dar pot să vă spun că am cerut serviciilor din cadrul Senatului, celor care sunt specialişti în drept constituţional, să facă o analiză, ceea ce ştiu că s-a făcut şi la nivelul Guvernului, pentru a constata dacă există o bază solidă pentru sesizarea Curţii Constituţionale în privinţa unui potenţial conflict între Guvern şi DNA", a declarat Tăriceanu, conform News.ro, întrebat dacă a luat decizia să sesizeze Curtea Constituţională cu un conflict între Guvern şi DNA apărut în urma declanşării de către procurorii anticorupţie a anchetei privind emiterea hotărârii de Guvern prin care Lacul Belina şi Braţul Pavel au fost trecute din proprietatea publică a statului în proprietatea publică a Consiliului Judeţean Teleorman.
Preşedintele Senatului a dat, în schimb, exemplul sesizării pe care a formulat-o pe OUG 13.
"La fel, aceste chestiuni cred că ne privesc pe toţi cei care suntem cu funcţii de responsabilitate la nivelul Parlamentului pentru a decela mai bine care sunt responsabilităţile noastre, adică şi ale Parlamentului şi ale Guvernului, cât şi ale Ministerului public", a adăugat acesta.
Tăriceanu a mai spus că, după ce vor veni concluziile analizei făcute de specialiştii în drept constituţional ai Senatului, situaţia va fi discutată în Coaliţie şi abia apoi luată o decizie.
”Cred cã sesizarea o va face domnul preşedinte Tãriceanu. Nu ştiu ce va face Guvernul, pot fi mai multe variante. Ştiu cã domnul Tãriceanu mi-a zis cã intenţioneazã sã facã aceastã sesizare”, a susţinut Liviu Dragnea la finalul unei întrevederi cu omologul său de la Senat, Călin Popescu Tăriceanu.
Dragnea a spus că a uitat să ceară o explicaţie
Întrebat de ce s-a ajuns la această decizie din moment ce sesizarea către CCR trebuia scrisă de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, şi înaintată chiar de către Guvern, Dragnea a spus că a uitat să ceară o explicaţie.
Pe 29 septembrie, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că, atunci când ministrul Justiţiei va veni cu proiectul de sesizare, Guvernul va sesiza CCR în legătură cu anchetarea de către DNA a adoptării unor HG, liderul PSD adăugând: ”dacă ministrul vine într-adevăr”.
Întrebat dacă va fi sesizată CCR pe această temă, Dragnea a răspuns: ”Din moment ce ministrul Justiţiei a venit în Guvern şi a prezentat o serie de argumente care ar sta la baza acelei sesizări, înseamnă că sunt şanse să apară sesizarea”.
Liderul PSD a precizat că această decizie nu se ia în forul politic al partidului. ”Ministrul Justiţiei, chiar dacă văd că a început să fie atacat de cei care îl lăudau la un moment dat, am înţeles că va veni un proiect de sesizare bazat pe argumentele pe care le-a prezentat în notă sau în memo la Guvern. Când va veni, cred că vor fi argumente suficiente pentru ca Guvernul să sesizeze CCR, dacă ministrul vine într-adevăr cu ele”, a mai declarat Liviu Dragnea.
La rândul său, ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat că decizia privind sesizarea CCR în legătură cu posibilitatea ca procurorii să ancheteze hotărâri de guvern revine Executivului, însă redactarea documentului este făcută de MJ şi ar putea fi gata până luni. Toader a precizat că judecătorii constituţionali vor trebui să precizeze dacă, în condiţiile în care deja Curtea a stabilit că procurorii nu pot face anchete în ceea ce priveşte ordonanţele, pot face astfel de anchete vizând hotărârile de guvern.