Dragnea sustine ca va scoate prevederile controversate din legea anti-defaimare

Tudor Despina | 09.10.2015

Liviu Dragnea a anuntat vineri ca intentioneaza sa modifice proiectul de lege care incrimineaza defaimarea sociala al carui unic initiator este. Senatul a adoptat, miercuri, intr-un mod rapid, proiectul care a fost intens criticat pentru scaparile care ar putea facilita cenzura.

Pe aceeași temă

 

Camera Deputatilor este for decizional in acest caz, dupa ce senatorii au adoptat rapid proiectul legislativ promovat de Dragnea.

 

Legea prevede ca defaimarea sociala sa fie sanctionata cu amenda de la 1000 la 30.000 lei, daca vizeaza o persoana fizica, si cu o amenda de la 2000 la 60.000 lei daca vizeaza un grup social sau apartenenta politica. Iar forma actuala a proiectului poate afecta semnificativ libertatea de exprimare in spatiul public, acuza o parte a societatii civile.

 

Iar parcursul rapid prin Senat, acolo unde proiectul a fost adoptat in doar doua saptamani, in conditiile in care sunt proiecte de lege care ajung la termen de adoptare tacita sau sunt amanate de pe o sesiune pe alta, nu explica graba aratata de membrii Parlamentului. Camera Deputatilor e for decizional in acest caz.

 

Confruntat cu numeroase critici publice, Liviu Dragnea a spus vineri ca va modifica proiectul de lege astfel incat trimiterile la “apartenenta politica” si “avere” din definitia grupului social sa dispara. Mai mult, seful interimar al PSD sustine ca va diminua amenzile pana la niveluri simbolice, deoarece aceste lucruri nu erau “in spiritul legii”, mai arata el.

 

Aceasta lege nu e nici pe departe un mijloc de cenzura, ci a fost gandita ca un mijloc legal pentru a sprijini libera exprimare si respectul reciproc si demnitatea umana”, a spus Dragnea, astazi, intr-o conferinta de presa, potrivit Hot News.

 

El invoca in sprijinul initiativei legislative aparitia de “provocari multiculturale”: “Exista posibilitatea sa apara foarte multe tensiuni si atitudini radicale. Vreau cu tot dinadinsul ca fiecare cetatean roman sa se simta in siguranta.

 

Intr-adevar, in textul legii, plecand de la ideea ca anumite minoritati sau anumite grupuri s-ar putea organiza in structuri politice, a aparut si definitia in functie de apartenenta politica. Spiritul legii nu a fost de a proteja oamenii politici de critici. Dar pentru a elimina orice risc care poate aparea aceasta notiune va fi scoasa din lege.

 

Obiectivul meu a fost si ramane aceea de a initia o educatie pentru toleranta. Din acest motiv, ca initiator voi depune in Camera Deputatilor un amendament pentru a diminua foarte mult cuantumul amenzilor, sa ramana la nivel simbolic”, a mai aratat Liviu Dragnea.

 

Context

 

Plenul Senatului a adoptat miercuri proiectul legislativ privind promovarea demnitatii umane si tolerantei fata de diferentele de grup initiata de presedintele interimar al PSD Liviu Dragnea.

 

Proiectul prevede ca defaimarea sociala sa fie sanctionata cu amenda de la 1000 la 30.000 lei, daca vizeaza o persoana fizica, respectiv cu amenda de la 2000 la 60.000 lei daca vizeaza un grup social:

 

  • Art. 19 - (1) Defaimarea sociala constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 30.000 lei, daca vizeaza o persoana fizica, respectiv cu amenda de la 2.000 lei la 60.000 lei, daca discriminarea vizeaza un grup social.
  • Art. 1. - d) Defaimare sociala - fapta sau afirmatia prin care o persoana este pusa in situatie de inferioritate pe temeiul apartenentei sale la un anumit grup social.
  • c) Grup social - categorie de persoane care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trasaturi de gen, varsta, rasa, religie, origine etnica, limba materna, traditii culturale, apartenenta politica, orientare sexuala, origine sociala, avere, dizabilitati, boala cronica necontagioasa sau infectie HIV/SIDA.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22