Dragnea „turnat” de CSM la Inspecția Judiciară pentru declarațiile iresponsabile

Redactia | 11.06.2018

Consiliul Suprem al Magistraturii a cerut Inspecției Judiciare să analizeze acuzațiile grave pe care liderul PSD, Liviu Dragnea, le-a adresat la mitingul de sambata, reluate in forme chiar mai grave duminica seara la Antena 3, magistratilor romani

Pe aceeași temă

 

 

"Urmarea a afirmatiilor facute in spatiul public in data de 10 iunie 2018 de catre domnul Nicolae Liviu Dragnea, presedintele Camerei Deputatilor, in temeiul art. 30 alin (1) din Legea 317/2004 republicata, Sectia pentru procurori s-a sesizat din oficiu si pe cale de consecinta, a solicitat Inspectiei Judiciare - Directia de inspectie pentru procurori, efectuarea de verificari cu privire la afirmatiile prezentate, din perspectiva potentialului de afectare a independentei sistemului judiciar", se arata intr-un comunicat al CSM.

 

Forumul Judecatorilor a cerut CSM sa apere independenta magistratilor

 

Luni dimineata, Asociatia "Forumul Judecatorilor din Romania" a transmis o cerere catre CSM prin care solicita sa apere independenta sistemului judiciar "de atacurile recente ale reprezentantilor de seama ai puterii legislative si ai puterii executive".

 

Judecatorii spun ca fac referire la discursurile unor lideri politici, sustinute sambata si duminica, "in privinta carora este necesara interventia neintarziata a Consiliului Superior al Magistraturii".

 

Tariceanu merge de mana cu Dragnea pana la capat

 

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică la Antena 3 că a fost "coordonat” şi este "o acţiune clară, comandă de la Iohannis” faptul că lui Daniel Horodniceanu i-a fost prelungit mandatul de procuror şef al DIICOT, interimar, în contextul în care preşedintele PNL, Ludovic Orban, a depus plângere penală împotriva premierului Viorica Dăncilă pentru înaltă trădare.

 

"Nu stiu daca vor merge. Ce pot sa va spun cu siguranta, ca este o comanda foarte ferma. Nu intamplator a fost pus Daniel Horodniceanu sa gestioneze interimar postul de sef al DIICOT. Aia a fost facuta coordonat: 'Te mai tinem, fa ceva cu aia'. Sper sa nu fie niciun procuror care sa riste atat de mult incat sa dea curs la aceasta dementa. Ca este dementa. Foarte multi procurori risca sa plateasca greu", a spus președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, în emisiunea lui Gadea.

 

De asemenea, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) şi Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) au făcut un apel către "toate persoanele interesate" să conştientizeze că problemele din justiţie se rezolvă instituţional, prin proceduri legale, şi nu în stradă, numărând protestatarii pro sau contra unei teme care priveşte justiţia.

 

Asociaţiile magistraţilor mai spun că este inacceptabil că persoane care ocupă funcţii de conducere la vârful statului român să îşi folosească influenţa pentru a pune presiune asupra judecătorilor chemaţi să soluţioneze cauze în care aceştia sunt judecaţi.

 

"In conditiile in care organizatorii mitingului desfasurat la 9 iunie 2018 sunt persoane aflate in diverse proceduri judiciare penale, iar mesajele au vizat in mod expres justitia, cu motivarea devoalata ca puterea politica sa primeze asupra independentei institutiilor "nereformate", apelul la incetarea asa-ziselor "abuzuri" reprezinta o forma de presiune asupra magistratilor care au in lucru dosare penale, chiar in etapa deliberarii, ceea ce constituie un precedent extrem de periculos, ce nu poate ramane nesanctionat in conditiile legii", afirma Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania, intr-un comunicat remis Ziare.com.

 

Forumul Judecatorilor critica si faptul ca magistratii au fost catalogati drept "corupti", "stalinisti", "securisti", "tortionari" si "sobolani", afirmand ca aceste denumiri sunt inacceptabile si reprezinta un derapaj extrem de grav de la principiile democratiei.

 

"Duritatea discursului politic, pornind de la catalogarea magistratilor, in cadrul unor afirmatii generalizatoare, drept "corupti", "stalinisti", "securisti", "tortionari", culminand cu denumirea absolut inacceptabila de "sobolani", reprezinta un derapaj extrem de grav de la principiile democratiei, iar intregul "scenariu" al mitingului politic, "recuzita" utilizata si asa-zisa "vointa a poporului" de a fi ocoliti "cei alesi" de mijloacele legale de atragere a raspunderii penale, asociate cu declaratia de "lupta in strada", "pana la capat" contureaza imaginea unei amenintari grave la independenta justitiei.

 

De asemenea, intr-o emisiune de televiziune subsecventa acestui eveniment, presedintele Camerei Deputatilor a amenintat nepermis procurorii DIICOT care ancheteaza o plangere aflata pe rol, in exercitarea atributiilor de serviciu, acuzandu-i ca "risca sa plateasca la greu" pentru solutia luata", mai afirma judecatorii.

 

Forumul judecatorilor mai afirma ca independenta magistratilor nu constituie doar o garantie a statului pentru infaptuirea justitiei, ci in egala masura, un drept si o obligatie a magistratilor.

 

Si DIICOT sesizeaza CSM, dupa ce Dragnea a spus ca "multi procurori risca sa plateasca greu"

 

Si DIICOT a anuntat ca va depune doua sesizari la Consiliul Superior al Magistraturii, in urma atacurilor repetate din ultimele zile ale reprezentantilor Puterii la adresa magistratilor.

 

Prima sesizare vizeaza apararea reputatiei procurorilor care se ocupa de dosarul Dancila, iar celalta face referire la un atac la adresa independentei sistemului judiciar, au declarat surse judiciare pentru Ziare.com.

 

Amintim ca Parchetul General a dispus trimiterea dosarului in care Ludovic Orban a sesizat fapte de tradare nationala si uzurpare de functii in cazul lui Liviu Dragnea si al Vioricai Dancila structurii de parchet competenta, adica Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22