Dragnea, ultima aroganta: Ii ajutam pe angajatori sa citeasca de la stanga la dreapta

E.b. | 20.09.2017

Atat sindicalistii, cat si expertii fiscali au tras numeroase semnale de alarma in ce priveste planul Guvernului de a trece contributiile de la angajat la angajator, concomitent cu o lege prin care sa oblige mediul privat sa nu scada salariile.

Pe aceeași temă


 

Insa Liviu Dragnea insista ca masura este una foarte buna si chiar ii ironizeaza pe cei care au emis ingrijorari.

 

"Ii ajutam pe angajatori sa citeasca de la stanga la dreapta, nu de la dreapta la stanga. Obiectivul nostru este ca toti salariatii sa nu aiba salarii mai mici, ci contributii mai mari", a declarat Liviu Dragnea, conform ziare.com.

 

Liderul PSD sustine ca a discutat cu mai multi oameni de afaceri pe acest subiect si astfel a tras el concluzia ca "niciun om nu se gandeste sa foloseasca schimbarea de procedura pentru a diminua salariile angajatilor".

 

Cu aceasta argumentatie, Dragnea a dat asigurari ca niciun salariu nu va scadea.

 

Ministrul Finantelor, Ionut Misa, a iscat marti polemici aprinse dupa ce a anuntat ca Guvernul va "ingheta" prin lege salariile brute pentru o perioada, inclusiv in mediul privat.

 

"Va fi o lege prin care aceste contributii vor fi transferate angajatului, iar angajatorul va trebui sa pastreze un anumit nivel al salariului brut (...) Am facut mentiunea ca si astazi angajatorul din mediul privat poate decide sa modifice contractul de munca si sa diminueze sau sa creasca, dupa propria negociere cu angajatul aceasta valoare salariala. Totodata, am facut mentiunea ca, dupa ce se va realiza aceasta masura legislativa, va fi introdusa si o masura tranzitorie care va obliga, practic, angajatorul, chiar si cel din mediul privat, sa mentina un anumit nivel al salariului brut", a declarat Ionut Misa, dupa audierea sa in cadrul Comisiei economice a Senatului.

 

 

Intrebat cum poate fi obligat un agent privat sa mentina nivelul salariului brut, el a sustinut ca va fi o dispozitie legislativa prin care se va stabili ce va include salariul brut, inclusiv ca va cuprinde celelalte sarcini fiscale pe care le plateste in prezent un angajator pentru un angajat.

 

Insa daca pentru mediul privat expertii nu s-au pus inca de acord daca statul poate da aceasta obligativitate fara sa incalce drepturile constitutionale, cei mai ingrijorati de trecerea contributiilor in seama angajatului sunt bugetarii. Astfel, acestia se tem ca majorarile salariale promise de Guvern nu se vor regasi in buzunarul lor ci, din contra, le vor scadea lefurile dupa ce masura va intra in vigoare.

 

Miercuri la pranz mai multi lideri sindicali, printre care presedintele Confederatiei "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, dar si presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, Simion Hancescu, s-au dus la sediul Guvernului pentru a cere lamuriri si asigurari.

 

Potrivit unor surse citate de Mediafax, sindicalistii au fost primiti la discutii de premierul Mihai Tudose, ministrul Finantelor, Ionut Misa, ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, dar si ministrul Justitiei, Tudorel Toader.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22