Pe aceeași temă
Varianta sesizării Curții Constituționale – instituție constant favorabilă liderului PSD de când este condusă de Valer Dorneanu – ar fi prima opțiune a lui Liviu Dragnea, scrie G4Media.
Modelul a fost deja testat și a funcționat cu succes în cazul Kovesi: Curtea l-a obligat pe președintele Klaus Iohannis să o revoce pe șefa DNA, așa cum a solicitat Ministrul Justiției. Același lucru l-ar dori Dragnea și în acest caz: CCR să oblige Curtea Supremă să aplice imediat prevederea din legea 304 referitoare la formarea aleatorie a completelor de 5, nu de la 1 ianuarie 2019, așa cum a decis conducerea ÎCCJ.
Problema este însă metoda prin care se poate ajunge la CCR. Dragnea și-ar dori să o facă ministrul Justiției, căruia i-a cerut public ”să se gândească la acest demers”. Dar, pentru că Tudorel Toader întârzie să ”facă ceva”, liderul PSD ia în calcul o sesizare a CCR din partea Parlamentului, au declarat surse din conducerea PSD pentru G4Media.ro. Sesizarea ar urma să fie semnată de el, în calitate de președinte al Camerei Deputaților, și de Călin Popescu Tăriceanu, în calitate de președinte al Senatului.
Cea de-a doua variantă luată în calcul de Liviu Dragnea este emiterea unei ordonanțe de urgență pentru modificarea imediată a legii 304. Surse politice au explicat pentru G4Media.ro că, din cauza retincenței lui Tudorel Toader de a iniția OUG-ul, acest lucru ar putea fi făcut de Toni Greblă, noul secretar general al Guvernului, instalat la începutul săptămânii. Varianta ordonanței de urgență este însă calea mai dificilă, deoarece Liviu Dragnea va trebui să o convingă și pe Viorica Dăncilă să fie de acord, fără semnătura ei fiind imposibilă o OUG.
Completul care va da sentiunța definitivă în cazul lui Liviu Dragnea este condus de vicepreședintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Iulian Dragomir, un complet considerat a fi unul foarte dur.
articolul integral pe G4Media.ro.