Dragnea vs presa: Spuneți-i lui Kovesi să ne aresteze pe toți, să nu mai fiți așa supărați

Dora Vulcan | 06.06.2018

Prins în corzi de jurnaliști pentru că a fost inapt să explice de ce susține un dublu standard în aplicarea deciziilor CCR, Dragnea a cedat nervos miercuri în declarațiile pe care le-a dat presei la Parlament.

Pe aceeași temă

 

 

 

După ce a eșuat în tentativa de a crea complicități cu unii dintre jurnaliști pentru a-i întoarce împotriva celorlalți, el a recurs inclusiv la atacuri la persoană în răspunsurile date jurnaliștilor care au făcut front comun și au preluat unul de la altul aceeași întrebare pe care au reformulat-o și i-au servit-o spre enervarea vădită a liderului PSD. Luat de val, el a reușit să se dea de gol, recunoscând indirect implicarea personală în luarea deciziei CCR de marți seara, privind sesizarea Comisiei de la Veneția, vorbind cel puțin ca un judecător membru al Curții Constituționale, dacă nu ca un președinte al acesteia.

 

 

Eu vă înțeleg chinuiala, dar până la urmă orice om, inclusiv Președintele României, trebuie să respecte deciziile Curții Constituționale. Spuneți-i lui Kovesi să ne aresteze pe toți, ca să nu mai fiți așa supărați. Subiectul nu e ăsta. Eu am înțeles și această tactică. Să nu mai fiți așa supărată, domnișoară, că viața e frumoasă, afară e vreme frumoasă. Vă întreb: dacă colega dumneavoastră trece pe roșu, ăsta e motiv să treceți și dumneavoastră pe roșu?” - a fost una din replicile date de Liviu Dragnea, citat de Digi 24. 

 

 

 Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, miercuri, la Parlament, că sesizarea făcută de Curtea Constituțională a României (CCR) la Comisia de la Veneția, acuzând „atacuri virulente” este un demers normal și a acuzat opoziția și pe Dacian Cioloș că îi atacă pe nedrept pe judecătorii Curții, pentru deciziile care „nu le convin”.

 

„Este un demers firesc al Curții, pentru că atacurile inimaginabile din ultimul timp ale unor așa-ziși lideri politici, ale unor oameni politici sau Cioloș, pe care nu știu unde să îl încadrez, care pun problema ca o decizie a CCR să nu fie respectată este ceva inadmisibil. Unii dintre pilonii fundamentali ai statului de drept este CCR. Judecătorii au fost mereu presați, judecați, pentru că atunci când iau o decizie care nu le covine celorlați, ei încep să atace, să arunce minciuni, pentru că vor să decredibilizeze această instituție”, a declarat Liviu Dragnea.

 

Întrebat de ce până acum a evitat să ceară un punct de vedere al Comisiei de la Veneția pe legile justiției și acum dintr-o dată a considerat că acesta este oportun, Dragnea a recunoscut indirect implicarea sa în luarea deciziilor CCR, vorbind ca un președinte al Curții Constituționale: 

 


”Nu e vorba de evitat, domnișoară. Cerem punct de vedere atunci când se impune. Când CCR, care nu este vreo filială a unei instituții europene, în care unii dau cu pietre acum, a analizat constituționalitatea unor legi și a spus negru pe alb că a avut în vedere și principiile Comisiei de la Veneția, pentru ce era să sesizăm asta? Chiar ne facem că nu înțelegem că aceste găselnițe sunt menite doar ca să întârzie aceste legi, care îi sperie pe mulți.”

 

În momentul în care mai mulți jurnaliști i-au atras atenția că România nu a pus în aplicare o decizie luată la Referendumul din 2009, când românii au votat pentru reducerea numărului de parlamentari la 300 și organizarea Parlamentului sub formă unicamerală, Dragnea s-a enervat pe jurnaliști:

 

Întrucât conform Constituției României, poporul își exercită suveranitatea atât prin reprezentanții aleși în Parlament, cât și direct, prin referendum, Parlamentul era obligat să acționeze în sensul dat de rezultatul înregistrat. Pentru trecerea la Parlament unicameral este necesară modificarea Constituției, procedură care se validează printr-un alt referendum. Reducerea numărului de parlamentari se face prin lege organică, inițiată și adoptată în Parlament și promulgată de șeful statului. Însă Parlamentul nu a făcut aceste lucruri.

 

Faceți o confuzie. Eu vă înțeleg și menirea, și preocuparea. Îmi pare foarte rău să vă dezamăgesc. Nu are nicio legătură referendumul cu o decizie a CCR. Decizia CCR, după ce este adoptată și ajunge în Parlament... Aici sunt două variante. În 45 de zile trebuie modificată legea așa cum a spus Curtea, dar dacă nu este modificată, acea prevedere legală dispare din legislație. Dacă tot vreți să faceți această comparație care nu vă avantajează...Dacă CCR a declarat un articol neconstituțional și în 45 de zile Parlamentul nu l-a modificat, el dispare din legislație. (...) Eu vă înțeleg chinuiala, dar până la urmă orice om, inclusiv Președintele României, trebuie să respecte deciziile Curții Constituționale. (...) Spuneți-i lui Kovesi să ne aresteze pe toți, ca să nu mai fiți așa supărați. Subiectul nu e ăsta. Eu am înțeles și această tactică. Să nu mai fiți așa supărată, domnișoară, că viața e frumoasă, afară e vreme frumoasă. Vă întreb: dacă colega dumneavoastră trece pe roșu, ăsta e motiv să treceți și dumneavoastră pe roșu?”

 

 

CCR se plânge Comisiei de la Veneția, CE și șefiei CCCE pentru că se simte atacată virulent

 

CCR a sesizat Secretarul General al Consiliului Europei, Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția) și pe președintele Conferinței Curților Constituționale Europene în legătură cu atacurile virulente la care consideră că e supusă. 

 

 Plenul Curții Constituționale a României, întrunit la data de 5 mai 2018, a hotărât, cu unanimitate de voturi, în prezența tuturor membrilor săi, sesizarea Secretarului General al Consiliului Europei, a Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția) și a Președintelui Conferinței Curților Constituționale Europene în legătură cu atacurile virulente declanșate împotriva Curții Constituționale, prin care unii reprezentanți ai unor autorități publice, precum și ai unor partide parlamentare au discreditat și delegitimat autoritatea acestei instituții fundamentale a statului - garantul supremației Constituției - fiind pusă sub semnul îndoielii obligativitatea deciziilor sale, fiind făcute chiar îndemnuri adresate populației și Președintelui statului să nu respecte și să nu pună în aplicare Decizia Curții Constituționale nr.538 din data de 30 mai 2018, privind cererea de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională între Ministrul Justiției, pe de o parte, și Președintele României, pe de altă parte, în principal, și între Guvernul României și Președintele României, în subsidiar, cerere formulată de prim-ministrul Guvernului. Plenul Curții Constituționale a considerat că aceste acțiuni sunt de natură să pună în pericol democrația, statul de drept și funcționarea justiției constituționale - transmite un comunicat al CCR remis presei marți. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22