Dragoș Tudorache, USR-PLUS: Am câștigat cumva alegerile și împărțim blana ursului din pădure?

Redactia | 04.03.2020

Dragoș Tudorache, coordonatorul tehnic al alianței USR PLUS a scris un mesaj pe Facebook destinat colegilor din alianță care se ceartă și îi îndeamnă la discuții „așezate” și la calm.

Pe aceeași temă

„E un zgomot infernal în jurul nostru. Discutăm fără oprire despre cine are sau nu are dreptate. Am auzit zeci, dacă nu sute, de argumente și sunt momente în care-mi spun că toți cei care strigă au dreptate. Și nu vreau să uit că, în realitate, nu contează cine are sau nu are dreptate. Singurul lucru care contează este dacă suntem sau nu în stare să realizăm ceea ce am promis.

Vreau să ne amintim de ce suntem aici. Ne-am ridicat pe un val de revoltă a societății românești. Suntem produsul furiei și al tristeții din societatea românească, dezamăgită de propria ei nereușită. Am promis acestor oameni că noi vom fi cei care vom schimba România. Și nu vreau să uităm acest lucru, indiferent cât de mult ne dorim să avem dreptate. Pentru că nu e suficient să ai dreptate. E nevoie să-ți respecți promisiunile făcute. Altfel nu am fi cu nimic mai buni decât PSD sau PNL.

Cred că e momentul unei discuții cât se poate de așezate și liniștite între noi și cu membrii partidelor noastre. În perioada imediat următoare, îmi propun să punem pe masă întreaga noastră istorie comună și separată, pentru a ne elibera de orice nuanțe sau idei care pot aduce atingere proiectului nostru comun: reforma clasei politice”, a scris Dragoș Tudorache pe pagina sa de Facebook.

Tudorache le amintește colegilor de alianță care au fost premisele de la care a pornit alianța: o altfel de politică. Și le amintește că au promis că vor pune principiile înaintea orgoliilor. În schimb, negocierile pentru locale au ajuns o ”încleștare pe viață și pe moarte”, spune el.

Ne-am propus, în numele unei părți a societății, că vom face ceea ce am numit „o politică altfel”. Mai direct, că vom pune principiile înaintea dorinței de putere și a orgoliilor personale, că vom schimba comportamentul și componența clasei politice, că vom pune România înaintea a orice. Ideile ne-au rămas. Eficiența aplicării lor, mai puțin. Apar în discuțiile noastre tot mai multe alte priorități decât cele care ne sunt sursa deciziei de a intra în politică.

Mă uit la negocierile pentru locale și încerc să accept încleștarea pe viață și pe moarte din unele filiale. Oameni demni de tot respectul s-au lăsat prizonierii unor lupte mărunte. Fiecare încearcă să dovedească celuilalt că e mai bun și că merită mai mult. Și cu avantajul minimei distanțe încep să mă întreb de ce se războiesc cei care ar trebui să fie împreună? Nu sunt destule funcții pentru toți? Am câștigat oare deja alegerile astfel încât să împărțim nervoși blana ursului din pădure? Suntem împăcați cu ideea că, în timp ce noi ne luptăm, PSD și PNL stau și își râd în barbă, râd de cei care au spus că îi vor schimba în politică, dar încă nu reușesc să treacă de stadiul împărțirii unei victorii care nici nu a fost obținută?”, arată Tudorache.

”Și, pentru că odată captivi tunelului propriilor noastre gânduri și viziuni, devenim din ce în ce mai lipsiți de înțelegerea celor care contează, e timpul să facem un pas în spate și să vedem întreaga perspectivă. E nevoie să ne întoarcem la cei cărora le aparținem. Membrii partidelor noastre, susținătorii noștri și cei care au ieșit în stradă pentru o Românie mai bună. Ei decid, ei dictează, ei contează. Dacă nu lucrăm pentru ei, ne-am pierdut prea repede și prea ușor busola. E nevoie să le spunem cine suntem și cum vom face ceea ce le-am promis”, a încheiat Dragoș Tudorache.

Dragoș Tudorache a fost ministru de Interne în guvernul Cioloș și fost șef al Cancelariei premierului, poziție din care a coordonat implementarea politicilor publice la nivelul guvernului.

Înainte de a prelua Cancelaria a activat în cadrul Comisiei Europene unde a gestionat subiecte precum Spațiul Schengen, regimul de vize și probleme privind migrația.

În perioada 2007-2015, Ioan Dragoș Tudorache a activat în funcții de conducere importante în cadrul Direcției Generale pentru Afaceri Interne a Comisiei Europene, poziție din care a avut relații constante cu Ministerul de Interne român, acumulând experiență pe subiecte aflate în gestiunea Ministerului de Interne (migrație, vize și Schengen).

2007-2009 - a pus bazele Facilității Schengen pentru România și Bulgaria, instrument care a finanțat cu 500 Milioane euro efortul României pentru îndeplinirea condițiilor tehnice de aderare la Schengen

• 2009-2013 - a condus echipa care a dezvoltat și pus în funcțiune unul din cele mai complexe sisteme de cooperare polițienească din lume, Sistemul Informatic Schengen al Uniunii Europene. A fost numit și Director Executiv interimar al agentiei europene eu-LISA, pozitie din care a asigurat operaționalizarea “de la zero” a agenției, localizată în trei State Membre și mandată să gestioneze toate sistemele informatice în domeniul securității și gestiunii migrației, la nivelul UE.

• 2013-2015 - i-a fost încredințată unitatea de relații internaționale, responsabilă cu negocierile bilaterale în materia migrației, vizelor și securității cu parteneri externi ai UE, printre care SUA, Canada, Rusia, China, statele din vecinătatea sudică și estică a UE.

• Martie 2015 – numit șef al unității de coordonare și orientare strategică, poziție din care a urmărit îndeplinirea obiectivelor Comisiei Europene în materia politicilor de securitate (terorism, criminalitate organizata, cooperare polițienească), vize și migrație.

Din martie 2005 pana in mai 2007 – a coordonat procesul de aderare al Romaniei la UE, din partea Delegatiei CE la București, pe domeniile justiție și interne, având o interacțiune directa cu Ministerul de Interne pe proiectele majore la acel moment : securizarea frontierelor, reforma jandarmeriei, înființarea DGA.

Între 2000 si 2005, a coordonat in Kosovo activitatea instantelor penale extraordinare, sub egida ONU, care au judecat crimele de razboi si terorism savarsite pe teritoriul Kosovo in perioada conflictelor din fosta Yugoslavie.

1997 -2002 Judecator, Judecatoria Galati

Educaţie/Calificări

Oct 2015 Wharton School, University of Pennsylvania – Leadership Executive Programme

1998-1999 Stockholm University, Master in EU Law, Cum Laude

1993-1997 Universitatea Al. I. Cuza Iasi, Facultatea de Drept

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22