Drumul lui Ponta de la organizator si profitor al protestelor de strada la amenintari cu suprimarea acestora si contramanifestatii

M. B. | 09.06.2015

Pe aceeași temă

 

Premierul și ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, amenință Opoziția că-l vor sesiza pe Tiberiu Nițu, procurorul general numit de Ponta, dacă oamenii ies în stradă. “Într-o democrație, lucrurile nu se tranșează în stradă, prin forță”, a spus prim-ministrul, uitând momentele în care el și PSD au folosit sau chiar inițiat mișcări de stradă pentru schimbarea puterii. Ponta a i-a amenintat pe liderii opozitiei cu organizarea unor contramanifestatii si cu pingeri penale, potrivit articolului 397 din CP.  Ponta si fostul USL sunt cei care s-au aflat in spatele multor proteste, instrumentalizate politic, si care au deturnat scopul altora.

Cred ca intr-o democratie lucrurile nu se transeaza in strada, prin forta. Am inteles ca ei aduc 1.000 de oameni, noi putem aduce 10.000, daca ei aduc 10.000, noi putem aduce 100.000. Fac un apel la ultimul dram de minte pe care il mai au domnii Blaga si Gorghiu, daca il mai au, ca nu poti sa dai foc unei tari si ca ne vom sesiza...”, a spus Ponta luni, in fata liderilor social-democrati din teritoriu.

“Vom face plangere penala in baza art. 397 alin (2) din Codul penal si procurorul general va cerceta, vor fi suspecti... Sa ii mai vad atunci daca le place sa faca politica din justitie", a mai spus Ponta.

Prin declaratiile facute, premierul Ponta acuza Opozitia de “actiuni impotriva ordinii constitutionale”, dupa cum arata articolul in cauza invocate de seful Guvernului.

Concret, art. 397 alin (2) din Codul Penal spune ca: “Întreprinderea de acţiuni violente împotriva persoanelor sau bunurilor săvârşite de mai multe persoane împreună, în scopul schimbării ordinii constituţionale ori al îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat, dacă se pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”.

 

Protestele din 2012 

 

În ceea ce privește protestele de stradă din ianuarie 2012, adevărul istoric rămâne încă să fie documentat. Izbucnite pe fondul nemulțmirii profunde a populației lovite de măsurile de austeritate, ele au fost capacitate în mod evident de “revoluționarii” arondați PSD și de rezerviștii lui Dogaru, absenți acum de la orice manifestație.

 

 

La vremea respectivă, Ponta s-a ferit să participe direct în Piața Universității, “din cauza funcției”, explica el, dar a amintit de câteva ori că mama și sora sa (cele care au dat declarații și în dosarul de evaziune fiscală al cumnatului premierului, Iulian Herțanu), au fost acolo.

 

A comentat însă cele întâmplate, amintind, printre altele că fiecare zi de proteste înseamnă costuri foarte mari pentru România, deoarece investitorii fug din țară, așa încât Guvernul ar trebui să plece. "Un Guvern cu poporul in strada este un Guvern care face rau", spunea Ponta, la Antena 3, în a zecea zi de proteste.

 

Pe 25 ianuarie, el declara: "Oamenii care au protestat astazi sunt sigur ca vor protesta in continuare chiar daca vremea se inrautateste. Ei protesteaza pentru ca persoana care le-a lezat drepturile este Traian Basescu".

 

La sfârșitul acelui ianuarie 2012, Ponta a cerut grupurilor socialiştilor şi liberalilor din Parlamentul European să solicite monitorizarea României şi Ungariei în legătură cu “încalcarea regulilor democratice de către guvernele celor două ţări”.

 

Ponta le-a înmânat liderilor S&D, Martin Schulz şi Hanes Svboda, şi celui al ALDE, un document prin care USL acuză actuala putere că a comis mai multe abuzuri care au dus inclusiv la protestele de stradă din aceste zile.

Liderii USL le spuneau atunci celor doi europarlamentari că “România ar putea reveni la un climat democratic numai prin alegeri anticipate”.

 

INCONSTIENTA: Primarul Capitalei a autorizat pentru vineri nu doar lantul uman al PNL, ci si o contramanifestatie a PSD

 

Pe 31 ianuarie, la Bruxelles, Victor Ponta, împreună cu președintele PNL, Crin Antonescu și președintele PC, Daniel Constantin, au participat la audierea publică ''Democrația română. Abuz politic și reacția cetățenilor'', organizată de grupurile europarlamentare Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților (S&D) și Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), la cererea USL

.

"Nu am venit să critic Guvernul, am venit cu un obiectiv cinstit și corect: încălcarea standardelor democrației. Vreau să-i apăr pe oamenii care au ieșit în stradă în 61 de orașe din România, pentru că aceștia au fost acuzați că au ieșit din cauza problemelor economice. Acest lucru este incorect. Oamenii sunt în stradă la minus 15 grade, la București, pentru că sunt nemulțumiți în legătură cu nivelul democrației din România și așteaptă standarde de democrație europeană", a spus Ponta.

 

Mitingul de pe 19 ianuarie 2012

 

 

Oricum, pe 19 ianuarie, USL a organizat un protest în Piața Victoriei (PNL a fost cel care a luat autorizația), care s-a suprapus cu cel deja existent în Piața Universității.

 

Liderul PSD declarat atunci  i-a felicitat și salutat pe toți care protestează împotriva "regimului Băsescu", pe cei de la sindicate și reprezentanții ONG-urilor.

 

Liviu Pop

 

 

Și mai stranie este declarația recentă a lui Liviu Pop, ministru pentru Dialog Social, care spunea dumincă: ”În viziunea lor, sub presiunea străzii, Parlamentul, preşedintele şi toate instituţiile de forţă ar trebui să dea satisfacţie protestatarilor şi eventual să scoată în afara legii întreg PSD-ul. Opoziţia joacă o carte periculoasă, probabil ultima, probabil cu riscul de a fi împotriva intereselor Justiţiei pe care afirmă cu nonşalanţă că o apără”.

 

Pop este un fost sindicalist simpatizant al PSD, cere primarului Oprescu să ia măsurile legale împotriva manifestanților de acum care nu au autorizație.

 

El a fost participant activ la protestele din ianuarie 2012, chiar în zilele în care nu existau autorizații, considerând atunci că vocea poporului nu trebuie cenzurată.

 

“Profesorii au venit si sambata in Piata Universitatii, iar secretarul general al Federatiei Sindicatelor Libere din invatamant (FSLI), Liviu Pop, a declarat ca sunt asteptate sa se alature protestului aproximativ 300 de cadre didactice”, spunea Pro Tv, pe 21 ianuarie.

 

Pop a ajuns ulterior ministru al Educației și a avut un rol central în salvarea lui Ponta în cazul plagiatului.

 

Acum, de pe pagina de Facebook a lui Ponta au dispărut misteriors postările din primele patru luni ale anului 2012, la fel cum s-a întâmplat și pe cea a ministrului pentru Dialog Social, Liviu Pop (luna ianuarie).

 

2011 – Moțiunea de cenzură pe Codul Muncii

 

Foarte asemănătoare cu situația de acum este ceea ce s-a întâmplat în 2011, când PSD a depus o moțiune de cenzură pe teme Codului Muncii, iar sindicatele au organizat în piața Constituției, adică la poalele Parlamentului, o mare demonstrație de susținere a inițiativei.

 

 

Ceea ce a declanșat acum amenințările rostite de Ponta și ministrul Justiției este anunțul PNL că va organiza un lanț uman în jurul Parlamentului. Liderii PSD au coborât atunci în mulțime, au vorbit cu oamenii, și apoi s-au întors în Parlament pentru votul pe moțiune. Nu au fost acuzați de destabilizarea țării, chiar dacă cele două acțiuni fuseseră sincronizate și nu este niciun secret legătura dintre sindicate și PSD, dovadă fiind numărul mare de lideri ai mișcării sindicale aleși pe listele social-democraților, așa cum este și cazul lui Liviu Pop.

Acum, PNL a anunțat că va face lanț uman în jurul Casei Poporului.

 

Marșul din 2010

 

În 2010, tot la un marș și o manifestație a sindicatelor prietene au participat aproape toți liderii de la Centru ai PSD, printre care Victor Ponta, Rovana Plumb și Marian Vanghelie.

 

Foto: Hotnews

 

Atunci a rostit Ponta o altă minciună devenită celebră: “Jandarmilor li s-a spus că, astăzi, va fi o lovitură de stat. Li s-a dat muniţie. Fac un apel să înţeleagă că nu trebuie să facă ceea ce le spune Băsescu, aşa cum n-au făcut nici când le-a spus Ceauşescu să tragă în oameni. Este foarte grav ce se întâmplă. Credem în continuare că democraţia poate fi salvată. Ne aflăm într-un moment prin care România n-a mai trecut din decembrie ’89. Uitaţi-vă câţi jandarmi sunt aici. Ca să ce? Să se lupte cu poporul român? Şi ei fac parte din poporul român”


La capitolul manifestațiilor de stradă la care a mai participat politicianul Victor Ponta trebuie amintită și demonstrația din 2011 organizată la Pitești, pentru susținerea lui Constantin Nicolescu, fost președinte CJ Argeș, aflat acum la închisoare, unde execută o condamnare de 7 ani și opt luni de închisoare, pentru fapte de corupție și prejudicii aduse bugetului public.

 

 

 

Marian Vanghelie declara atunci că, dacă social-democraţii nu vor lua atitudine, le va veni şi lor rândul, Traian Băsescu urmând să-i ia în vizor, unul câte unul. "Mă uit în fiecare dimineaţă la televizor să văd dacă nu-mi vine şi mie rândul", a spus Vanghelie, iar colegii lui și-au pus imediat cătuşe, spunând că aşteaptă sosirea mascaţilor, relata presa atunci.

 

Manifestații PSD de solidarizare cu Nicolescu au avut loc în toată țara, în acea zi.

 

Foto: Gândul

 

Premierul Ponta despre manifestațiile din timpul guvernării sale

 

Ajuns prim-ministru și confruntat cu acțiuni de protest care-l vizau, Ponta și-a pierdut empatia față de cei ieșiți în stradă. Sau pe câmpuri.

Când sătenii din Pungești au blocat utilajele Chevron, în 2013, nefiind de acord cu exploatarea gazelor de șist, premierul declara: „Am înţeles cât timp lucrurile nu blochează circulaţia, nu se blochează drumuri naţionale, e în regulă, dar după aia ce facem ? E anarhie. Deci, eu ii susţin pe jandarmi, m-au informat şi cred că, în conformitate cu legea, trebuie să acţioneze”.

 

Foto Agerpres

 

Tot atunci, când ecologiștii protestau în Capitală, a avut loc incidentul cu Daniel Barbu, fost ministru al Culturii.

 

 

„Există o linie roşie peste care nu accept să se treacă. Colegul nostru, domnul Barbu, a fost agresat. Nu e vorba de domnia sa, că e bărbat, rezistă, e vorba de faptul că nu ne întoarcem la anii ’30, când îşi făceau legionarii de cap pe străzile Bucureştiului. Jandarmii au procedat foarte bine, foarte elegant, dar în momentul în care se trece linia roşie şi vorbim de agresiuni, ameninţări, blocarea unor drumuri, aveţi din partea mea mandat foarte clar de intervenţie conform legii”, îi cerea Ponta minsitrului Internelor, Radu Stroe, în ședința de Guvern de a doua zi, adăugând: „Am cerut ministerului de Interne, reprezentanţilor statului să ia masuri foarte decise şi foarte dure dacă e vorba de violenţe, de agresiuni, perturbare a bunei funcţionari a societăţii. Nu voi avea niciun fel de ezitare, am sprijinul USL în acest sens. Violenţa şi anarhie, nu!”.

 

În aprilie anul acesta, când muncitorii de la Dacia au ieșit în stradă nemulțumiți că autostrada Sibiu-Piteşti nu a fost construită, Ponta le-a explicat că dacă mai protestează mult, compania mută producția de la Pitești în Maroc.

 

 

Mai mult, i-a expediat pe cei care l-au ajutat să vină la putere, spunându-le că problemele sindicale trebuie rezolvate cu patronatele, nu cu Guvernul.

”Eu mai ştiu că, dacă o mai ţin în mitinguri, o să se mute producţia în Maroc. Deci, fac un apel la liderii de sindicat, eu ştiu foarte bine care este nivelul de salarizare la Dacia, ştiu foarte bine câte proiecte am sprijinit cu ajutor de stat, ştiu foarte bine că Dacia este importantă pentru noi şi pentru România şi fac un apel la raţiune din partea lor, pentru că la un moment dat au fost foarte aproape, în decembrie dacă nu mă înşel, de o criză mare cu patronatul, nu cu noi. Întotdeauna să fie rezonabili pentru că altfel, nu uitaţi, Dacia are o variantă şi eu nu vreau să-i văd, din cauza grevelor şi a sindicatelor, că se mută în altă parte“, a spus Ponta.

 

Se întâmpla la 4 ani de când se plimba la braț cu ei pe străzile Capitalei. Dar, atunci era în Opoziție.

 

Amenințarea cu contramanifestații

 

Luni, când a amenințat cu sesizări penale Opoziția, Ponta a mai făcut un lucru grav, arătându-se gata să organzieze contramanifestații, sașa cum a făcut pe vremuri ion Iliescu: Cred ca intr-o democratie lucrurile nu se transeaza in strada, prin forta. Am inteles ca ei aduc 1.000 de oameni, noi putem aduce 10.000, daca ei aduc 10.000, noi putem aduce 100.000. Fac un apel la ultimul dram de minte pe care il mai au domnii Blaga si Gorghiu, daca il mai au, ca nu poti sa dai foc unei tari si ca ne vom sesiza..., a spus Ponta luni, in fata liderilor social-democrati din teritoriu.

 

Discursul sună cunoscut, fiindcă a fost folosit între cele două tururi ale alegerilor prezidențiale de anul trecut, de către primarul PSD al Craiovei, Lia Olguța Vasilescu: ”Toate televiziunile sunt în delir că au ieşit 2000 de inşi în stradă. Aşa şi? Mâine suntem capabili să strângem 20 000, fără probleme, doar la Craiova. O facem şi noi? Facem război civil sau îl convinge cineva pe mutu ăla să iasă la dezbatere, să îl vadă lumea ce are în cap?”, a scris OlguţaVasilescu, pe pagina de Facebook.

 

 

Cel care a patentat metoda aceasta de înăbușire a protestelor de stradă este predecesorul lor politic, Ion Iliescu, inventatorul contramanifestațiilor de tipul "IMGB/Face ordine" și mineriadele.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22