Pe aceeași temă
Moscova se contrazice in declaratii. Dupa ce ieri Consiliul de Securitate al Federatiei Ruse transmitea public ca elementele scutului anti-racheta tranforma Romania si Polonia in tinte potentiale, astazi presedintele Vladimir Putin sustine ca Rusia nu are planuri agresive.
Miercuri, Consiliul de Securitate al Rusiei a anuntat ca elementele de aparare anti-racheta care vor fi amplasate de SUA in Romania si Polonia le transforma automat pe acestea in tinte potentiale. In ciuda asigurarilor date de SUA, NATO, de Romania si de Polonia, Rusia sustine in continuare ca scutul anti-racheta ar fi indreptat impotriva arsenalului strategic rus.
Anuntul Consiliului de Securitate al Rusiei vine la o zi dupa ce secretarul american al Apararii a anuntat ca Romania, Polonia si alte patru state din flancul estic al NATO si-au dat acceptul pentru gazduirea de armament greu american.
Tancurile si bateriile americane de infanterie vor fi prepozitionate in aceste sase tari pentru garantarea securitatii lor in fata politicii agresive a Rusiei in imediata ei vecinatate.
Acum, Vladimir Putin adopta un ton pacifist.
''Rusia este o țară deschisă lumii și ea se pronunță pentru întărirea cooperării și a parteneriatului cu toți cei care doresc aceasta”, a spus liderul de la Kremlin, potrivit TASS, citata de Agerpres.
Mai mult, “noi nu avem și nu putem avea planuri agresive. Nu amenințăm pe nimeni și încercăm ca orice divergență să o rezolvăm exclusiv prin mijloace politice, cu respectarea dreptului internațional și ținând cont de interesele celorlalte state”, a adaugat liderul autocrat al Rusiei.
Kremlinul ameninta, americanii reactioneaza
De altfel, amenintarea Moscovei asupra tarilor din Europa de Est, printre care si Romania, a obligat Washingtonul sa ia o pozitie publica, prin vocea secretarului american al Apararii.
”Nu dorim niciun fel de razboi cu Rusia. Nu incercam sa transformam Rusia intr-un inamic. Dar sa fie clar, ne vom apara aliatii, ordinea mondiala bazata pe reguli, si un viitor bun pentru noi toti. Ne vom impotrivi actiunilor Rusiei de restabilirea zonelor de influenta din era sovietica. SUA nu vor lasa Rusia sa ne readuca in trecut”, a spus secretarul Apararii, Ash Carter, la Berlin.
Ash Carter a declarat marți că statele baltice, Polonia, Bulgaria și Romania au fost de acord deja cu amplasarea de armament greu ce include 250 de tancuri, vehicule de lupta de tip Bradley si tunuri Howitzer.
Fiecare dintre aceste sase state va primi echipamente corespunzătoare unei companii sau unui batalion (150 sau 750 de soldati), iar mare parte a acestui armament se afla deja in Europa.