Duckadam și Reghecampf au numere speciale dar poliția nu le-a făcut dosar penal

Dora Vulcan | 31.07.2018

Helmuth Duckadam și Laurențiu Reghecampf circulă de ani buni cu autoturisme care au plăcuțe de înmatriculare personalizate, care conțin doar litere, adică aceeași situație pentru care Răzvan Ștefănescu a fost săltat de poliția lui Carmen Dan din trafic și băgat în anchetă penală de mână cu un minor de 8 ani.

Pe aceeași temă

 

 

 

Razvan Stefanescu nu este singurul roman care umbla pe soselele tarii avand numere personalizate. Din lumea fotbalului, Helmuth Duckadam si Laurentiu Reghecampf si-au ales si ei astfel de numere pentru masinile pe care le conduc. Amandoi le-au inmatriculat in Statele Unite ale Americii. Helmuth Duckadam si-a inmatriculat masina in SUA cu numarul STEAUA si spunea in urma cu un an: "Sa vedem daca imi face Talpan proces", scrie sport.ro.

 

 

Context

 

Șoferul cu număr anti-PSD le cere socoteală polițiștilor despre abuzurile comise asupra sa

 

Românul care şi-a înmatriculat maşina în Suedia cu un mesaj anti-PSD a venit cu avocatul marți dimineaţă la Brigada Rutieră Bucureşti, ca să le ceară explicaţii poliţiştilor despre abuzurile comise asupra sa în urmă cu o zi. 

 

Răzvan Ştefănescu a sosit, marţi dimineaţă, la sediul Poliţiei Rutiere însoţit de avocat. El a declarat presei că doreşte să-şi clariifice situaţia, prioritatea fiind recuperarea permisului de conducere.  ”Sper să se rezolve. Sunt şofer, e meseria mea”, a spus Răzvan Ştefănescu, citat de News.ro.

 

Ieri, agenţii i-au ridicat plăcuţele, i-au suspendat permisul şi i-au deschis dosar penal, la 13 zile după ce a intrat cu autoturismul în ţară. Mai mult, a fost ridicat și dus la poliție însoțit de minorul de 8 ani, fără să i se permită să-l lase în grija unei cunoștințe pe toată perioada anchetei. 

 

Ștefănescu spune că ar fi schimbat plăcuţele de înmatriculare dacă poliţiştii care l-au oprit anterior ar fi dispus acest lucru, întrucât are la el şi numerele de înmatriculare oficiale ale maşinii.

 

Acesta a precizat că ar fi schimbat plăcuţele de înmatriculare de la intrarea în ţară dacă poliţiştii care l-au oprit până acum în trafic i-ar fi atras atenţia că folosirea lor este ilegală şi dacă ar fi dispus schimbarea lor.

 

”Dacă le-aş fi schimbat de capul meu aş fi făcut o ilegalitate”, a mai spus Răzvan Ştefănescu care a precizat că are asupra sa şi numerele de înmatriculare oficiale ale autoturismului.

 

 

În dosarul șoferului cu număr anti-PSD, poliția invocă o prevedere internațională anulată 

 

Prevederea din Convenția de la Viena pe care polițiștii o invocă în cazul soferului cu plăcute de înmatriculare anti-PSD și care nu ar permite ca un număr de înmatriculare să conțină doar litere, a fost de fapt  modificată. Articolul din Convenția de la Veneția nu mai e valabil din 2016.

 

 Când li s-a pus în față dovada anulării prevederilor din Convenția de la Viena, invocate de poliție pentru a-i face dosar penal lui Răzvan Ștefănescu, șefii poliției au dat răspunsuri halucinante. Adjunctul șefului Poliției Române pur și simplu neagă modificările Convenției de la Viena ținând cu dinții de conținutul care era valabil în anii 80 și care nu permitea ca un număr de înmatriculare să fie făcut doar din litere, iar purtătorul de cuvânt al poliției spune că modificările Convenției reprezintă ”o situație ipotetică” și că doar ancheta poliției române va stabili dacă e așa. Că doar, se știe, toate modificările din textele convențiilor internaționale trebuie mai întâi să treacă prin pixul vigilent al milițienilor doamnei Carmen Dan!

 

 

Belgia a fost cea care a propus în martie 2015 renunțarea la aceste restricții din Convenția de la Viena. Decizia, față de care nicio parte semnatară nu a avut obiecții a intrat în vigoare în septembrie 2016, așa că milițienii lui Carmen Dan ar trebui să inventeze alte pretexte pentru a-i duce mai departe dosarul penal deschis luni proprietarului care și-a înmatriculat autoturismul în Suedia sub numele unui termen prin care-și manifestă fronda față de PSD.

 

 Cu toate acestea, reprezentanții Poliției susțin, într-o totală lipsă a ridicolului  că „aceste aspecte se vor stabili cu exactitate și certitudine în cadrul verificărilor efectuate în cadrul dosarului penal deschis”. 

 

Or, dosarul penal deschis luni pe numele lui Răzvan Ștefănescu se bazează tocmai pe coroborarea prevederilor din Codul penal cu prevederile din ordonanța 195/ 2002, articolul 82, care prevede că autovehicule înmatriculate în alte state pot trece frontiera de stat și pot circula pe teritoriul România dacă respectă conditiile tehnice prevazute in Conventia de la Viena  încheiată în 1968 si ratificata de Romania în 1980, așa cum plin de mândră obediență a anunțat adjunctul șefului Poliției Rutiere, comisarul Marian Badea.

 

Adică, dosarul penal se bazează pe invocarea greșită a unei prevederi internaționale. 

 

„Convenția de la Viena prevede că numerele de înmatriculare sunt prevăzute fie cu cifre, fie cu cifre și litere, iar acest număr de înmatriculare era constituit numai din litere”, a spus el, ignorând faptul că de la încheierea convenției, în 1968, și ratificarea ei, în 1980, s-au mai produs niște modificări prin articolele esențiale care fac caducă absurditatea impusă de poliția română pentru a-i găsi nod în papură celui care și-a formulat astfel protestul anti-PSD.

 

Dacă adjunctul poliției române o ține pe-a lui și ignoră modificarea textului Convenției care a fost invocată tocmai pentru a-i putea face dosar penal lui Răzvan Ștefănescu, la solicitarea Hotnews.ro,  purtătorul de cuvânt al Poliției Române, Georgian Drăgan, spune că modificarea unei convenții internaționale reprezintă ”o situație ipotetică” și a dat mlițienește asigurări că „aceste aspecte se vor stabili cu exactitate și certitudine în cadrul verificărilor efectuate în cadrul dosarului penal deschis”.

 

Nu a explicat Drăgan de când are poliția română în atribuții să stabilească cu exactitate și certitudine verificări în modificarea convențiilor internaționale.

 

Întrebat dacă s-ar putea schimba încadrarea în acest dosar, Drăgan a răspuns: „o să stabilească ancheta în desfășurare”.

 

 

Dosar penal pentru numărul înmatriculat în Suedia. Ambasada Suediei contrazice Brigada Rutieră

 

Bucureşteanul care şi-a înmatriculat maşina în Suedia cu un mesaj anti-PSD s-a ales cu dosar penal. Agenţii rutieri din Capitală i-au întocmit astăzi dosarul, deşi titularul maşinii circulă de două săptămâni prin România, timp în care a tot fost oprit fără ca polițiștii de la Rutieră să-i poată da vreo amendă. 

 

Milițienii din subordinea lui Carmen Dan au găsit chichițele procedurale, extrem de chinuite și de căznite, prin care să-i poată face dosar penal șoferului care și-a înmatriculat autoturismul în Suedia pentru a protesta într-un mod inedit față de PSD, invocând existența termenului în dicționarul explicativ al limbii române, în ciuda conotației pe care o primește în argoul de cartier. Dacă brigada rutieră invocă inclusiv un document primit din Suedia și despre care pretinde că s-ar afla la baza dosarului penal deschis astfel, Ambasada Suediei îi contrazice printr-o postare pe Facebook pe milițienii lui Carmen Dan. Infracțiunea în baza căreia Răzvan Ștefănescu s-a ales cu dosar penal ar putea duce, de la amendarea sa penală până la condamnarea sa la doi ani de închisoare. Românul lucrează în Suedia și a venit în România să-și petreacă concediul.  

 

Răzvan Ștefănescu, posesorul mașinii înmatriculate în Suedia cu numărul ”M..E PSD”, a fost oprit în trafic luni dimineața, în jurul orei 6:00 și a fost condus la sediul poliției, unde a fost audiat, transmite Digi 24. 

 

 

Polițiștii i-au confiscat plăcuțele de înmatriculare și i-au reținut și permisul, moment filmat de către șofer și postat pe pagina sa de Facebook.

 

 

Polițiștii au invocat mai multe articole dintr-o convenție europeană, Convenția de la Viena, conform căreia numerele de înmatriculare trebuie să conțină fie doar cifre, fie litere și cifre.

 

"Astăzi, în jurul orei 06.00, un echipaj de poliţie al Brigăzii Rutiere din cadrul D.G.P.M.B., aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu pe raza sectorului 3, a depistat în trafic un autoturism, înmatriculat în Suedia, condus de un bărbat, în vârstă de 45 de ani. Conducătorul auto a fost condus la sediul Brigăzii Rutiere, în vederea declanşării verificărilor procedurale, pentru stabilirea cu exactitate a situaţiei juridice în ceea ce priveşte regimul de înmatriculare şi circulaţie şi a vehiculului pe drumurile publice. În cauză a fost întocmit un dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de «conducere pe drumurile publice a unui vehicul înmatriculat în alt stat care nu are drept de circulaţie în România», faptă prev. şi ped. de art. 334, alin. (4) din Codul Penal , anunță  Brigada Rutieră.

 

Articolul se referă la conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tractarea unei remorci ale cărei plăcuţe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare retrase sau a unui vehicul înmatriculat în alt stat, care nu are drept de circulaţie în România. Infracțiunea se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.  

 

Articolul este coroborat cu art. 82, alin (2) din O.U.G. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată. Acesta prevede că autovehiculele, tractoarele agricole sau forestiere şi remorcile înmatriculate în alte state pot trece frontiera de stat şi pot circula pe drumurile publice din România, dacă îndeplinesc condiţiile tehnice prevăzute în Convenţia asupra circulaţiei rutiere, încheiată la Viena la 8 noiembrie 1968 şi ratificată de România prin Decretul nr. 318/1980, dar numai pe perioada cât sunt asigurate pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a prejudiciilor produse prin accidente de autovehicule susțin polițiștii Brigăzii Rutiere.

 

În plus, aceştia precizează că adresa a fost întocmită ”în urma unei informări trimise Poliţiei Române, prin canalele de cooperare poliţienească internaţională,  de autorităţile suedeze (Biroul Interpol Stockholm), în care se menţiona faptul că numărul de înmatriculare în cauză este valabil doar pe teritoriul naţional al Suediei, nefiind valabil pe teritoriul altor state”.

 

Brigada Rutieră mai menţionează că autoturimul în cauză are şi un alt număr de înmatriculare decât cel aplicat şi face referire la pct. 1 din Anexa nr. 2 din Convenţia de la Viena (8 noiembrie 1968) ratificată de România prin Decretul nr. 318 din 1980, care stipulează că „numărul de înmatriculare prevăzut la art. 35 şi 36 ale Convenţiei trebuie să fie compus fie din cifre, fie din cifre şi litere (...)” context în care se confirmă lipsa de valabilitate a numărului aplicat pe autoturism şi astfel permisiunea de a folosi, pe teritoriul României, doar numărul permanent, care figurează şi în bazele de date.

 

 

 

 

Polițiștii de la Rutieră contraziși de Ambasada Suediei

 

Ambasada Suediei a transmis un mesaj pe pagina de Facebook în care arată că mașinile cu plăcuțe de înmatriculare preferențiale înregistrate în Suedia au dreptul să circule în toată Uniunea Europeană, deci și în România.  

 

 

 

Răzvan Ștefănescu, posesorul mașinii înmatriculate în Suedia cu numărul ”M..E PSD” a declarat pentru G4Media.ro că polițiștii rutieri din București i-au ridicat plăcuțele de înmatriculare și i-au reținut permisul de conducere.

 

”La ora 5.50 am fost oprit în trafic, pe Bulevardul 1 Decembrie, de un echipaj de Poliție. Eram în mașină cu copilul meu de 8 ani. Mi-au dat jos plăcuțele de înmatriculare și m-au condus la secția de la Udriște. Acolo mi-au reținut și permisul. Polițiștii mi-au spus că nu am voie să circul cu aceste plăcuțe în afara Suediei. Nu înțeleg de ce vineri plăcuțele erau valide, când m-a oprit poliția rutieră din Craiova, iar azi nu mai sunt valide”, a declarat Răzvan Ștefănescu.

 

 

Şoferul român care locuieşte în Suedia este în concediu în România.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22