Dumbrava (CSM): Nu este permis ca CCR sa dea lectii magistratilor despre evaluarea probelor

Iulia Mincu | 19.03.2016

Horatius Dumbrava, membru in Consiliul Superior al Magistraturii, sustine ca decizia CCR privind interceptarile da lectii judecatorilor despre ce innseamna probe intr-un dosar si cum sa fie acestea evaluate, ceea ce este "nepermis" si forteaza limitele Legii fundamentale, informeaza HotNews.ro

Pe aceeași temă

 

 

 

Declaratia a fost facuut la Oradea, Dumbrava spunind ca in randul judecatorilor din penal, de la toate curtile de apel, este "o mare framantare" in legatura cu acest lucru.

 

"Noi ne confruntam, din pacate, si cu alte probleme care afecteaza activitatea noastra, dincolo de lipsa de personal, de sedii necorespunzatoare, nu e cazul astazi la Oradea, ne confruntam cu situatii care nu depind de noi. Si ma refer la eternele decizii ale Curtii Constitutionale. Este opinia mea, nu neaparat asumata in Consiliul Superior al Magistraturii, dar e o mare framantare in corpul magistratilor astazi cu referire la acea decizie data saptamana trecuta de Curtea Constitutionala", a declarat, in conferinta de presa, Horatius Dumbrava.

 

Membrul CSM a subliniat ca pe fond trebuie sa se respecte decizia Curtii Constitutionale, dar considera ca aceasta a fortat limitele Constitutiei.

 

"Eu, personal, nu pot sa nu remarc cum Curtea Constitutionala a fortat limitele Constitutiei Romaniei, cum Curtea Constitutionala da lectii cum trebuie sa fie judecata o cauza de catre instantele judecatoresti. Ba, mai mult, un judecator al CC isi permite sa dea lectii instantelor si judecatorilor cum ar trebui apreciate probele, cand ar trebui probele, de ce ar fi trebuit apreciate probele, intr-un fel sau altfel. Este nepermis ceea ce se intampla, eu sper ca in acest moment CC sa-si realizeze dimensiunile sale constitutionale si sa lase instantele judecatoresti ca pe parcursul logic al Constitutiei sa isi creeze o practica judiciara unitara", a subliniat Dumbrava.

 

El a mai afirmat ca, in prezent, toate colectivele de judecatori din penal, de la toate curtile de apel, discuta 'aceasta mai mult decat discutabila' decizie a Curtii Constitutionale si, probabil, in urma acestor discutii se va ajunge la anumite concluzii ce vor fi aplicate in salile de judecata.

 

Curtea Constitutionala a Romaniei a precizat, in motivarea publicata pe 9 martie, ca decizia privind supravegherea tehnica se va aplica dosarelor aflate pe rolul instantelor de judecata, nu cauzelor definitiv solutionate pana la data publicarii sale.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22