Pe aceeași temă
Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor şi al PSD, a discutat vineri cu Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, despre legile justiţiei. Anterior, Klemm îşi exprimase îngrijorarea legată de propunerile de modificare a legislaţiei din domeniul justiţiei.
Liviu Dragnea i-a spus ambasadorului Hans Klemm că o decizie asupra pachetului legislativ propus de ministrul justiţiei va fi luată după o dezbatere serioasă în Parlament, dar că susține demersul lui Tudorel Toader.
Cei doi au discutat şi despre misiunea economică americană „Trade Winds”, care va avea loc la București în luna octombrie.
Întâlnirea dintre Liviu Dragnea şi Hans Klemm vine după ce ambasadorul a discutat, marţi, tot despre legile justiţiei, şi cu ministrul Tudorel Toader. Anterior întâlnirilor, Hans Klemm îşi exprimase îngrijorarea legată de propunerile de modificare a legislaţiei din domeniul justiţiei şi a îndemnat instituţiile din România să continue lupta anticorupţie.
„Dl. ambasador a solicitat cam de două săptămâni această întâlnire, acum am putut să găsesc loc în program, l-am primit”, le-a explicat Liviu Dragnea jurnaliștilor care l-au întrebat despre întâlnirea cu ambasadorul american, după ce Dragnea anunțase pe Facebook că a avut această întâlnire, publicând, de altfel, și o fotografie .
„Am discutat despre un eveniment care este extrem de important pentru România — acel forum economic Trade Winds, pe care l-am discutat cu dumnealui și cu un reprezentant al unor companii americane în luna martie. A fost o primă vizită în România a unui număr semnificativ de companii. Au existat atunci niște discuții despre o foaie de parcurs care i-a fost înmânată lui Sorin Grindeanu. (...) Suntem pe ultima sută de metri, suntem în grafic cu organizarea acestui eveniment”, a spus Liviu Dragnea, aflat la Bistrița, conform Agerpres.
„Am discutat, de asemenea, despre celebrele intenții de modificare a legilor justiției”, susţine liderul PSD.
El a precizat că i-a comunicat ambasadorului SUA că legile Justiției vor fi dezbătute în Parlament și a reafirmat că susține propunerile ministrului Tudorel Toader.
„I-am spus dlui ambasador ceea ce am spus și public: că eu mă uit cu foarte mult calm la debaterea pe marginea acestor legi - dezbateri, critici, tensiuni, acuzații - dar aduc aminte tuturor și i-am spus și dumnealui că legile vor fi votate în Parlament. Și noi o să ne uităm cu atenție la toate argumentele care au ieșit și care vor ieși în continuare pentru una sau alta din variante și în Parlament va începe dezbaterea, care se va finaliza în Parlament și numai acolo, cu aceste proiecte de lege, asigurându-l că nu se pune problema ca și aceste legi să afecteze bunul mers al justiției”, a spus Liviu Dragnea.
„Eu am văzut poziția UNJC, Asociației magistraților, altor specialiști, care susțin într-o mare măsură aceste propuneri ale ministrului Toader, pe care eu personal îl susțin în acest demers. După ce am văzut propunerile, am convingerea că sunt propuneri așteptate și care vor schimba în bine un sistem pe care toți îl dorim mai eficient, care să cuprindă răspundere pentru magistrați, o răspundere echilibrată, dar în același timp și să crească independența judecătorilor și sentimentul nostru că ei vor putea să judece fără să fie influențați de nimeni, cum s-a tot vorbit în ultima perioadă, în ultimii ani, eu neștiind dacă e adevărat sau nu”, a declarat Dragnea , conform Digi24
Ambasadorul Hans Klemm s-a întâlnit marţi și cu ministrul justiţiei, Tudorel Toader, la finalul întâlnirii declarând că a fost o „discuţie fructuoasă şi completă” despre viziunea ministrului şi despre responsabilităţile acestuia.
În 29 august, Ambasada Statelor Unite a anunțat că a luat cunoştinţă „cu îngrijorare” de propunerile Ministerului Justiţiei din 23 august referitoare la independenţa sistemului judiciar. Reprezentanța diplomatică a SUA e i-a îndemnat pe toţi actorii executivi, legislativi şi judiciari din România să colaboreze pentru a continua lupta ţării împotriva corupţiei şi pentru a asigura credibilitatea instituţiilor sale.
Ambasada SUA a arătat că Parteneriatul Strategic dintre Statele Unite ale Americii şi România se bazează pe angajamentul faţă de valorile democratice, buna guvernare şi consolidarea statului de drept, întrucât acestea sunt fundamentul pentru creşterea securităţii şi prosperităţii comune.
În opinia Ambasadei SUA, instaurarea fermă a statului de drept are nevoie de un sistem judiciar puternic şi independent, precum şi de procurori independenţi, fără imixtiuni politice.