După ce-a terminat cu Justiția, Florin Iordache dă acum atacul asupra clădirilor de patrimoniu

Dora Vulcan | 03.04.2018

Un grup de parlamentari PSD, în frunte cu deputatul Florin Iordache, a decis că monumentele istorice din România nu merită niciun fel de protecție în fața rechinilor imobiliari.

Pe aceeași temă

 

Patrioți și preocupați de conservarea specificului național, cei de la PSD vor să de o lege în beneficiul rechinilor imobiliari, deranjați de legea care-i ține departe de clădirile protejate de legea patrimoniului și care se încăpățânează să rămână în picioare. În loc să îmbunătățească o lege care, oricum, permitea abandonarea în paragină a acestor perle arhitecturale, PSD s-a gândit să facă pârtie pentru buldozerele rechinilor imobiliari. Vine campania, partidul are nevoie de finanțe. Cu orice preț. Fie și cu prețul raderii de pe fața pământului a singurelor reminiscențe ale identității noastre. O crimă!

(În imagine, Casa Miclescu - o construcție cu o istorie de un tragism personal care depășește orice imaginație,  marcă a identitații naționale de un dramatism sfâșietor. În ea a fost turnat și un film. Dar nu despre familia fabuloasă pentru care a fost concepută casa de cel mai mare arhitect român - unul din cei trei cărora le datorăm ”Micul Paris” - ci despre o iubire fabulatorie, concepută în proză de un critic literar care și-a predat întreg talentul în slujba regimului instalat în România cu forța tancurilor sovietice.  Ironic, casa se află chiar peste drum de sediul PSD).

 

Aceștia vor modificarea Legii privind autorizarea lucrărilor de construcții, astfel încât să fie dezincriminată realizarea oricărui tip de construcție fără existența unei autorizații de construire. Impactul va fi unul extrem de negativ, spun arhitecții și specialiștii.

 

 

 

  • Șerban Țigănas, președintele Ordinului Arhitecților din România 

 

"Este un atac la integritatea patrimoniului construit din România, patrimoniu care este cu greu apărat de cei care trebuie să o facă și în condițiile actuale" (Realitatea TV) ”Când instituțiile statului nu funcționează, parlamentarii găsesc soluția: îndulcirea legii, eliminarea infracțiunii și sancționarea acesteia doar ca orice contravenție. Modificarea Legii 50/1991, a autorizării lucrărilor de construire, este în primul rând un atac la integritatea patrimoniului construit din România, patrimoniu care este cu greu apărat de cei care trebuie să o facă și în condițiile actuale. Se încurajează astfel lucrările neautorizate, nemaiexistând teama de dosar penal. ​O simplă amendă va rezolva problema ireversibilă a unei lucrări neautorizate care afectează o clădire monument istoric. Motivația inițiatorilor este halucinantă: pentru a decongestiona instanțele de judecată, pentru că Inspecția de Stat în Construcții trebuie să facă prea multe dosare penale și pentru că Ministerul Culturii nu emite avizele destul de repede, adică trei instituții importante ale statului nu performează și atunci infracțiunea devine doar contravenție... Iată cum se câștigă simpatia celor certați cu legea construirii. Nu știu să mai fi existat o măsură mai distructivă împotriva integrității patrimoniului construit decât aceasta!” (Hotnews.ro)

 

 

 

  • Roxana Wring, consilier general București, membru în comisia de urbanism- le cere deputatilor PSD să nu promoveze inițiative legislative care servesc doar rechinilor imobiliari. Primarii din Iași și Oradea spun că propunerea trebuie nuanțată, în funcție de gravitatea intervențiilor, potrivit Hotnews.ro.

 

”Este scandalos ca în anul centenar, deputații PSD-ALDE intenționează să slăbească regimul de protecție al patrimoniului construit al României. Intervenția fără avizare asupra monumentelor istorice trebuie să rămână fapta penală pentru că numai astfel poate fi semnalată gravitatea unui astfel de demers și importantă pe care patrimoniul o are pentru identitatea națională.  Având în vedere starea dezastruoasă a patrimoniului construit, le recomand  deputaților Puterii să propună adoptarea de către Parlament a Codului patrimoniului, elaborat încă din  2017, nu să promoveze inițiative legislative care servesc doar rechinilor imobiliari. Patriotismul se probează prin fapte, nu prin vorbe”.

 

 

 

  • Platforma România 100 - atrage atenția asupra faptului că eliminarea incriminării existente va avea un efect devastator asupra monumentelor istorice.

 

”Cu alte cuvinte, oricine va putea dărâma sau modifica liniștit orice monument istoric, pentru că nu va mai exista nicio opreliște legală. PSD dă mână liberă demolatorilor istoriei.

Platforma România 100 atrage atenția asupra faptului că eliminarea incriminării existente va avea un efect devastator asupra monumentelor istorice. Proprietarii unor astfel de monumente istorice vor putea demola sau dezafecta părți din monument fără frica unui dosar penal.

Soluția rezolvării situațiilor privind emiterea foarte greoaie a autorizațiilor de construire este modificarea procedurii de autorizare în sine, iar nu dezincriminarea unor intervenții neautorizate.

În prezent, pentru lucrări fără autorizație asupra unui monument istoric se riscă o pedeapsă cu închisoarea. După ce se va adopta proiectul parlamentarilor PSD, săvârșirea unor astfel de fapte nu va mai putea fi sancționată nici măcar cu amendă. Este evidentă și intenția autorilor proiectului de a propune o lege cu dedicație.

Dezincriminarea va avea efect retroactiv: orice faptă anterioară de realizare fără autorizație a unor intervenții asupra unei clădiri protejate sau a unui monument nu va mai constitui infracțiune, iar făptuitorii nu vor mai fi ținuți răspunzători.

Ne întrebăm dacă este o simplă coincidență faptul că Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași a început de curând urmărirea penală (în dosarul nr. 1874/P/2018) pentru modernizarea sediului filialei județene PSD Iași fără autorizație de construire, deși sediul se afla pe lista monumentelor istorice.  

Și, pentru ca rușinea să fie completă, trebuie amintit că toate acestea se întâmplă în 2018, anul european al patrimoniului”spune Platforma 100 într-un comunicat remis presei. 

 

 

 

  • Clotilde Armand, USR  

 

"Florin Iordache vrea să elimine din Legea construcțiilor prevederea potrivit căreia realizarea de lucrări de construcții sau consolidare fără autorizație asupra monumentelor istorice este infracțiune. Probabil că pentru domnul Iordache hoția trebuie introdusă în Patrimoniul Mondial UNESCO. Este singura explicație psihologică."

 

 

 

  • Mihai Chirica, primarul orașului Iași:

 

”Acum depinde foarte mult și ce se întelege prin intervenție. Dacă este vorba despre o lucrare de întreținere curentă care nu pune în pericol monumentul sau nu-i depreciază valoarea, atunci nu are nevoie nici pe legislația actuală de autorizație de construire.

 

Dacă se referă la intervenții care vizează modernizări sau alte intervenții structurale, nu este potrivită o asemenea precizare pentru că în primul rând combate ideea de autorizare de construire.

 

Toate intervențiile trebuie autorizate și cu atât mai mult cele pe monument. La monumente era un pic mai restrictiv pentru că se transforma într-o infracțiune și ieșea și din zona de acțiune a autorităților locale, se ducea direct spre biroul de investigații criminale. Eu nu cred că este bine pentru că riscăm să pierdem parte din patrimoniu. Să nu uităm că o mare parte din patrimoniul nașional este în proprietate privată în momentul de față, mă refer la casele revendicate, palate, biserici etc”. (Hotnews.ro).

 

 

 

  • Ilie Bolojan, primarul orașului Oradea

 

” Faptul că orice intervenție pe monumentele istorice se dezincriminează nu este lucru bun.

Ar trebui păstrate sancțiunile penale pentru cazurile grave.

Practica ne arată că orice modificare neautorizată te duce într-un punct zero și nu rezolvă lucrurile, astfel că trebuie o oarecare gradare.

Dacă afectezi grav un monument, să ai o repercursiune penală, dar care să fie urmată de obligativitatea de a aduce monumentul la starea inițială. Parchetele nu dau acum această soluție.

Primăria Oradea a făcut până acum câteva zeci de plângeri penale pentru că legea actuală ne obligă ca în condițiile în care cineva a făcut o modificare neautorizată la o clădire monument istoric, nu vorbesc de demolare, vorbesc de schimbarea unui geam si alte lucruri de genul acesta, suntem obligați să facem plângeri penale.

Parchetele au o durată de soluționare între 6 luni și un an și jumătate. Toate plângerile penale pe care le-am făcut au fost soluționate cu NUP (neînceperea urmăririi penale). Și bineînțeles nu li se dă și obligativitatea de a reveni la starea inițială și atunci te duce într-un punct mort această procedură. De fapt varianta prin care lasă Primăria să amendeze te duce într-o zonă care are un parcurs reglementat și pe care noi l-am aplicat. Primăria îți dă o amendă, un termen șă întri în legalitate, iar dacă nu faci te dă în judecată și câștigă pe civil. Te obligă instanța să refaci. Partea de infracțiune trebuie să râmână dacă ai afectat grav un imobil”. (Hotnews.ro)

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22