După ce arhitectul Sturdza a strigat: Ruşine!, Firea reabilitează Hotelul Concordia

E.b. | 24.01.2018

Primăria Capitalei anunţa azi că reabilitarea Hotelului Concordia, clădirea monument istoric în care s-a hotărât dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Ţării Româneşti, după ce fusese ales domnitor al Moldovei, va începe în primăvară.

Pe aceeași temă

  

Municipalitatea susţine că actualul proprietar al clădirii a finalizat deja rectificările la Cartea Funciară şi va obţine în scurt timp autorizaţia de construcţie.

 

Primăria Municipiului Bucureşti anunţă că a luat toate măsurile astfel încât clădirea fostului Hotel Concordia, monument istoric din Centrul Vechi al Capitalei, aflată în proprietate privată, să poată fi renovată cât mai rapid.

 

''De la preluarea mandatului actualei administraţii, reprezentanţii Primăriei Capitalei au ţinut legătura cu proprietarul acestui imobil şi au oferit suportul tehnic necesar pentru a urgenta procedurile premergătoare demarării lucrărilor. Concret, în acest moment, proprietarul imobilului a reuşit finalizarea tuturor rectificărilor la cartea funciară, iar în maxim două săptămâni va finaliza şi documentaţia necesară obţinerii autorizaţiei de construire astfel încât, în primăvara acestui an, să poată începe reabilitarea imobilului care va avea funcţiunea de hotel, dar va cuprinde şi săli de conferinţe şi evenimente'', precizează Serviciul pentru Relaţia cu Mass-Media al PMB, într-un comunicat

 

Hotelul Concordia este situat pe strada Smârdan nr. 39 şi a găzduit istorica întâlnire din noaptea de 23 spre 24 ianuarie 1859, în care s-a hotărât Unirea Principatelor Romane şi alegerea lui Alexandru Ioan Cuza drept domn al Ţării Româneşti după ce fusese ales domn al Moldovei.

 

A fost construit în anul 1852 şi avea 90 de camere.

 

În anul 1884, un mare incendiu a izbucnit în strada Smârdan, Hotelul Concordia, proprietate pe atunci a maiorului Fănuţă, a luat foc şi a ars în mare parte. Refăcut, hotelul a mai avut de suferit de pe urma unui alt incendiu, prin 1901 - 1902.

"Primăria Municipiului Bucureşti sprijină şi va sprijini în continuare toţi proprietarii de imobile monument istoric astfel încât cât mai multe clădiri de patrimoniu din Capitală să fie renovate şi repuse în valoare", a menţionat şi primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, într-un mesaj postat miercuri pe pagina sa de Facebook. 

 


Arhitectul Şerban Sturdza a postat ieri, pe pagina de Facebook, un manifest cu titlul "Ruşine!”

 

El a adăugat şi fotografii cu fostul hotel în ruină din centrul Bucureştilor.

 

RUȘINE!

 

Sărbătorim un secol de la Unirea României în același mod păgubos care a ajuns să ne caracterizeze: de ochii lumii și de dragul burții, scrie Şerban Sturdza pe pagina sa de Facebook.

 

În fiecare an, în 24 ianuarie, cei care s-au nimerit a fi aleși în conducerea țării, s-au năpustit la Iași să se bâțâie în Hora Unirii în fața televiziunilor. Anul ăsta, au declarat Ziua Unirii zi nelucrătoare pentru ogoirea votanților. Clădirea din București în care s-a făcut Unirea dintre Moldova și Țara Românească, stă, însă, să se dărâme de ani buni. Aceiași aleși care se dănțuie la Iași, nu dau două parale pe ea. Ca pe mai nimic din ce înseamnă Patrimoniu. RUȘINE!

 

Poporului, nu îi pasă. Decât de faptul că nu trebuie să meargă la serviciu de ziua Micii Uniri. Iar fericirea lui e deplină dacă pică de-o sarma și-o țuiculiță la festivități. În cursul unui an, bucureștenii adunați de pretutindeni trec în șuvoaie pe strada Smârdan din centrul Bucureștilor pe lângă o clădire care stă să cadă. Și în care, acum 159 de ani li s-a scris istoria. Și li s-a hotărât viitorul. Și, nu-i așa, dacă treaba s-a făcut, cui îi mai trebuie clădirea?! Poa' s-o dea jos. RUȘINE!

 

Arhitecților, istoricilor și minorității intelectuale care a rămas conștientă, li se adumbrește ușor fruntea când trec pe lângă fostul hotel Concordia. Însă foarte puțin. Și le trece repede. RUȘINE!

 

Cuza Doamne, Kogălniceanu, spuneți-le și celorlalți că noi, românii, nu v-am meritat.

 

RUȘINE, ROMÂNIA!

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22