După demisia lui Vasile Blaga, Alina Gorghiu devine preşedinte unic la PNL

E.b. | 01.10.2016

Aripa democrat-liberală din PNL s-a reunit azi, la sediul central al partidului din Aleea Modrogan, pentru a analiza şi a supune la vot o propunere de copreşedinte în locul lui Vasile Blaga. Decizia a fost ca Alina Gorghiu să conducă partidul până după alegeri.

Pe aceeași temă

 

 

UPDATE:  Alina Gorghiu, liderul PNL, a afirmat sâmbătă că funcția de președinte unic al liberalilor nu reprezintă o misiune ușoară, arătând că acum va fi mai greu deoarece, până în prezent, "povara" era împărțită.

 

UPDATE: Aripa democrat-liberali din PNL a decis sâmbătă ca partidul să fie condus de un președinte unic, respectiv Alina Gorghiu, până la congres, iar Daniel Buda, din partea vechiului PDL, a fost împuternicit cu semnarea listelor cu candidați pentru alegerile parlamentare.

Gheorghe Falcă, primarul Aradului, a fost ales şeful campaniei electorale a PNL pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie. Astfel, Alina Gorghiu rămâne preşedinte unic al liberalilor.

 

Varianta adoptată este asemănătoare fuziunii din filiale, unde preşedinţia unică a fost completată de o functie de prim-vicepreşedinte, din partea democrat-liberalilor, cu putere de decizie asupra configuraţiei listelor de candidaţi pentru alegerile parlametare.

O soluţie similară a fost deja adoptată la filiala Bucureşti, unde şefia unică a revenit lui Cristian Buşoi, secondat la conducerea organizaţiei de Adriana Săftoiu, din partea PDL, ca prim-vicepreşedinte, conform News.ro.

 

Daniel Buda este şi preşedintele comisiei de etică şi integritate şi oricum soluţiona problemele care urmau să apară în privinţa listelor la parlamentare. Astfel, el va contrasemna această listă în calitate de prim-vicepreşedinte.

 

Situaţia se va păstra până după alegerile parlamentare, PNL urmând să organizeze congres pentru alegerea unei conduceri unice, legitime şi să încheie procesul de fuziune la nivel naţional.

 

Decizia aripii democrat-liberale se bazează, potrivit unor surse din partid, pe articolul 161 din Statutul noului PNL care prevede că ”În toate situaţiile, în cazul vacantării unei poziţii de membru al unui organism de conducere, la orice nivel, poziţia respectivă va fi completată prin cooptare prin decizie a fostelor organisme corespunzătoare ale partidului din care a provenit membrul care ocupa poziţia respectivă.”

 

Problema alegerii unui copreşedinte al PNL a apărut miercuri, când Vasile Blaga şi-a anunţat demisia de la conducerea partidului ca urmare a începerii urmăririi penale împotriva sa de către DNA pentru trafic de influenţă, Blaga precizând totodată că nu va candida nici la alegerile parlamentare din 11 decembrie.

După anunţul lui Vasile Blaga că demisionează de la conducerea PNL, democrat-liberalii din partid au început o cursă contra cronometru pentru găsirea înlocuitorului în fruntea partidului.

 

Aceştia au invocat articoul 160 din Statutul noului PNL, care prevede că actuala conducere a partidului este bicefală. Şi atrag atenţia că orice modificare a Statutului presupune convocarea Convenţiei Naţionale, care ar duce la conflicte în interiorul partidului, între cele două aripi, dar şi la ieşirea din logica de campanie electorală, care ar trebui să îi preocupe pe toţi liderii de filiale, în această perioadă de precampanie. 

În plus, potrivit acestora, există riscul ca orice modificare la Statut, în absenţa înregistrării la Tribunal, să fie atacată, în campania electorală, devenind o vulnerabilitate pentru partid, la alegerile parlamentare. 

 

Deşi foştii lideri PDL au exclus varianta ca acest post de copreşedinte PNL să rămână vacant, varianta ca Alina Gorghiu să fie împuternicită să continue singură la conducerea partidului a fost susţinută de vechii liberali din PNL şi promovată, prin declaraţii publice, atât de vicepreşedintele Eugen Nicolăescu cât şi de liderul PNL Bucureşti, Cristian Buşoi.

 

Totuşi, seniorul liberal Mircea Ionescu-Quintus s-a pronunţat pentru păstrarea înţelegerii din momentul fuziunii, iar democrat-liberalii din PNL să desemneze un nou copreşedintele în locul lui Blaga.

 

În ultimele zile, mai multe nume au fost vehiculate în partid ca posibili succesori ai lui Blaga: Cătălin Predoiu, Gheorghe Flutur, Gheorghe Falcă şi Adriana Săftoiu. În această listă a intrat şi europarlamentarul Daniel Buda, în condiţiile în care s-a conturat refuzul lui Flutur de a prelua funcţia lui Blaga, iar democrat-liberalii din Ardeal şi-au redirecţionat opţiunea căre Buda.

Deşi cotată cu puţine şanse la început, varianta unui preşedinte unic, Alina Gorghiu, a căpătat susţinerea lui Blaga care le-a transmis colegilor săi că aceasta este cea mai bună variantă pentru unitatea partidului, urmând ca un democrat-liberal să asigure coordonarea campaniei electorale.

 

Democrat-liberalii s-au reunit sâmbătă, de la ora 15, pentru a lua o decizie, în absenţa lui Gheorghe Flutur, plecat în Germania, dar împreună cu secretarul general al PNL, Ilie Bolojan.

 

Ştirea iniţială / UPDATE: Gheorghe Flutur a refuzat să preia funcţia de copreşedinte al PNL şi nu participă la şedinţa foştilor lideri ai PDL, conform News.ro.

 

Preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur a refuzat oferta făcută de câţiva lideri ai fostului PDL de a intra în competiţia pentru postul de copreşedinte al PNL, rămasă vacantă prin demisia lui Vasile Blaga, Flutur neparticipând la şedinţa foştilor lideri democrat-liberali de sâmbătă.

 

Gheorghe Flutur şi-a informat colegii din conducerea partidului că nu intenţionează să preia frâiele PNL, înlocuindu-l astfel pe Vasile Blaga în tandemul cu Alina Gorghiu.

 

De altfel, Flutur nu va participa nici la şedinţa în care lideri liberali ce provin din fostul PDL urmează să desemneze un succesor pentru Blaga, liberalul preferând să meargă în Germania, într-o deplasare efectuată ca preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava.

 

În această situaţie, există posibilitatea ca susţinerea foştilor democrat-liberal din organizaţiile ardelene ale PNL să meargă către europarlamentarul Daniel Buda.

 

În afară de Buda şi de Flutur, ca posibili înlocuitori ai lui Blaga au fost vehiculaţi în partid Cătălin Predoiu, Adriana Săftoiu şi Gheorghe Falcă.

 

În acest moment, existând mai multe tabere inclusiv în interiorul fostului PDL, dar şi o opţiune a liberalilor, pentru păstrarea Alinei Gorghiu ca preşedinte unic, până după alegerile parlamentare, conform News.ro.

 

Mai mulţi lideri ai fostului PDL au fost vehiculaţi în aceste zile ca potenţiali înlocuitori ai lui Vasile Blaga: liderul de la Arad, Gheorghe Falcă, prim-vicepreşedinţii Cătălin Predoiu, Adriana Săftoiu şi Gheorghe Flutur, dar şi europarlamentarul Daniel Buda.

 

 

Alegerea va ţine cont de susţinerea pe care aceştia o au în teritoriu. În plus, un cuvânt important îl va avea Vasile Blaga, fostul lider al PDL, care a anunţat că, deşi rămâne membru simplu în partid, doreşte să contribuie la păstrarea unităţii echipei liberale.

 

După anunţul lui Vasile Blaga că demisionează de la conducerea PNL, democrat-liberalii din partid au început o cursă contra cronometru pentru găsirea înlocuitorului în fruntea partidului.

 

Aceştia invocă articoul 160 din Statutul noului PNL, care prevede că actuala conducere a partidului este bicefală. Şi atrag atenţia că orice modificare a Statutului presupune convocarea Convenţiei Naţionale, care ar duce la conflicte în interiorul partidului, între cele două aripi, dar şi la ieşirea din logica de campanie electorală, care ar trebui să îi preocupe pe toţi liderii de filiale, în această perioadă de precampanie. 

 

În plus, potrivit acestora, există riscul ca orice modificare la Statut, în absenţa înregistrării la Tribunal, să fie atacată, în campania electorală, devenind o vulnerabilitate pentru partid, la alegerile parlamentare. 

 

Deşi foştii lideri PDL au exclus varianta ca acest post de copreşedinte PNL să rămână vacant, varianta ca Alina Gorghiu să fie împuternicită să continue singură la conducerea partidului este susţinută de liberali şi promovată, prin declaraţii publice, atât de vicepreşedintele Eugen Nicolăescu cât şi de liderul PNL Bucureşti, Cristian Buşoi.

 

La întâlnirea de sâmbătă sunt aşteptaţi principalii lideri din fostul PDL. În cursul serii, este programată şi o discuţie cu liderii organizaţiilor judeţene, care au fost convocaţi să vină la Bucureşti pentru a-şi prezenta punctul de vedere cu privire la situaţia din partid. 

 

Sâmbătă este aşteptată o decizie, cu atât mai mult cu cât în partid sunt deja voci care spun că situaţia copreşedinţiei partidului trebuie închisă cât mai repede. Europarlamentarul Theodor Stolojan atrăgea atenţia într-o intervenţie la RFI că liberalii trebuie să desemneze foarte urgent al doilea copreşedinte al partidului, precizând că un preşedinte unic ar crea tensiuni emoţionale la nivelul formaţiunii

De altfel, şi seniorul liberal Mircea Ionescu Quintus declara că cel mai corect este să se meargă pe varianta copreşedinţiei, aşa cum s-a stabilit la fuziune.

 

Potrivit unor surse din partid, următoarea şedinţă a Biroului Politic Naţional al PNL, în care se va valida propunerea de copreşedinte, va avea loc marţi

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22