După eșecul puciștilor în CEx, se încearcă îndepărtarea lui Dragnea de la șefia Camerei

Redactia | 24.09.2018

Schimbarea lui Liviu Dragnea de la conducerea Camerei Deputaților este a doua acțiune împotriva liderului PSD după eșecul prezentării scrisorii dizidenților în ședința CEx de vineri. Se caută soluții, atât prin strângerea de semnături din PSD cât și prin modificarea regulamentului Camerei Deputaților.

Pe aceeași temă

 

 

 

Deputatul liberal, Gigel Știrbu, a anunțat că va demara acțiunea de revocare a președintelui PSD, Liviu Dragnea, de la șefia Camerei Deputaților, însă potrivit Regulamentului, doar liderul grupului parlamentar care l-a propus poate să facă propunerea de revocare.

 

Însă șeful grupului parlamentar al PSD de la Cameră este Vasile Daniel Suciu (38 ani) deputat de Bistrița și care își datorează poziția liderului PSD. G4Media.ro relatează că Suciu ar fi stat mai mult de o oră la discuții în biroul șefului Camerei, iar alte surse spun că puciștii ar fi început deja strângerea de semnături pentru schimbarea lui Dragnea de la șefia Camerei.

 

În același timp, Daniel Suciu este și un apropiat al secreterului general al PSD, Marian Neacșu, cu care a împărțit și același birou de la Camera Deputaților. Marian Neacșu este practic al doilea om din PSD fiind foarte influent printre baronii locali, fiind cureaua de legătură între conducerea centrală și filialele din țară ale social-democraților.

 

Alte surse, mai credibile, spun că Suciu este în prezent controlat de Dragnea, ceea ce face ca schimbarea președintelui Camerei Deputaților, în condițiile actualului regulament, să fie practic nule.

 

Referitor la un eventual demers al grupului parlamentar de schimbare din funcție, Dragnea a spus duminică seară la Antena 3: ”Nu cred. Nu cred că vor depăși acea linie roșie. Sper să nu se întâmple, dar o să vedem cu toții asta. Nici mie nu-mi place de toți din partid. Ce să nu voteze, legea pensiilor? Codurile Penale? Asta o să vedem.”

 

Dacă liderul grupului formulează totuși cererea de revocare, ea mai trebuie pusă pe ordinea de zi a Biroului Permanent al Camerei. Aici sunt 13 membri, cu tot cu Dragnea, din care poate conta sigur doar pe cinci dintre ei.

 

 

Lovitura vine însă din partea vicepremierului Paul Stănescu, unul dintre semnatarii Scrisorii celor trei, care a declarat luni, după ședința BPN al PSD că opoziția face „foarte rău” când inițiază revocarea lui Dragnea de la șefia Camerei, susținând că deputații PSD nu vor susține un asemenea demers, notează Mediafax.

 

„Opoziția poate să facă ce vrea. Cum să susțină (parlamentarii PSD - n.r.) acest demers? Nu, categoric nu”, a declarat Stănescu.

 

Pe de altă parte, Victor Ponta tocmai a anunțat luni la prânz că deputații Pro-România vor depune în Camera Deputaților un amendament la regulament, astfel încât schimbarea lui Liviu Dragnea de la șefia Camerei să poată fi realizată la cererea a jumătate plus unul dintre deputați – adică o procedură mai simplă decât cea în vigoare.

 

”Facem o propunere ca la Regulament să nu mai fie doar grupul PSD, ci o treime din Deputați. Această propunere trebuie să meargă la Comisia de Regulament, unde e domnul Mocioalcă, apoi vine la Plen. Aici vom discuta cu toți parlamentarii și din opoziție și din PSD. Imediat după ce se modifică regulamentul, trebuie să vină o altă candidatură. După ce domnul Dragnea pierde această poziție din care împarte funcții, apoi poți să mergi spre partid. Eu le-am spus, nu încercați la partid că acolo Dragnea are susținere. Cei care s-au răzgândit au primit funcții și avantaje”, a declarat Victor Ponta la Digi24.

 

El a mai spus că la Camera Deputaților există o majoritate anti-Dragnea. Ponta susține că dintre deputații PSD mai e nevoie de încă 10 – 15 care să voteze și că ”este foarte posibil acest lucru”.

 

Ce prevede regulamentul:

 

Art. 26

Preşedintele Camerei Deputaţilor poate fi revocat înainte de expirarea mandatului, cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi, cu asigurarea cvorumului legal. Votul este secret şi se exprimă prin bile. Propunerea de revocare se face în scris de către liderul grupului parlamentar care l-a propus şi căruia îi aparţine funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

 

Art. 27

(1) Propunerea de revocare a preşedintelui Camerei Deputaţilor se depune la Biroul permanent, care verifică îndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 26, şi introduce în proiectul ordinii de zi a următoarei şedinţe a Camerei Deputaţilor propunerea de revocare. În cadrul dezbaterii asupra propunerii de revocare vor lua cuvântul liderul de grup care a cerut revocarea şi, la cerere, câte un reprezentant al celorlalte grupuri parlamentare şi preşedintele Camerei Deputaţilor.

 

(2) Preşedintele Camerei Deputaţilor căruia i s-a cerut revocarea nu poate conduce şedinţa Biroului permanent sau cea a plenului în care se discută revocarea sa. El va fi înlocuit prin votul Biroului permanent al Camerei Deputaţilor de unul dintre vicepreşedinţi.

(3) Dacă propunerea de revocare este aprobată de plenul Camerei Deputaţilor, se organizează alegerea unui nou preşedinte, în conformitate cu prevederile art. 22.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22