După modificarea regulamentului Camerei, Opoziția anunţă începutul dictaturii parlamentare

E.b. | 13.12.2017

Comisia de specialitate a Camerei Deputaților a adoptat, miercuri, modificarea regulamentului forului legislativ în ceea ce privește supunerea la vot a amendamentelor.

Pe aceeași temă

 

Amendamentul, asumat miercuri de deputatul UDMR Marton Arpad, alături de președintele Comisiei de regulament, deputatul PSD Eugen Nicolicea, și care modifică articolul 120 din Regulament, reia sensul unei modificări respinse luni, după ce Arpad a renunțat atunci să și-o asume și s-a abținut la vot.

 

Amendamentul, care reia într-o altă formă o propunere de modificare a regulamentului inițiată de social-democratul Florin Iordache, împreună cu doi deputați PSD și ALDE, a fost adoptat miercuri cu patru voturi contra trei.

 

Conform acestuia, după ce timpul de dezbatere aprobat a fost epuizat, discuțiile se încheie și președintele de ședință supune votului amendamentele cuprinse în raportul comisiei în următoarea ordine: în primul rând, se supun votului amendamentele prin care se propune eliminarea unor texte, apoi amendamentele adoptate de comisie. Dacă niciunul dintre aceste amendamente nu a fost adoptat, se supun votului amendamentele respinse din raport, în ordinea înscrisă în acesta.

 

Dacă unul dintre aceste amendamente a fost acceptat de majoritatea deputaților prezenți, celelalte amendamente se consideră respinse. Dacă niciunul dintre amendamentele din raport nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptat, se consideră adoptată forma inițială.

 

Dezbaterile din comisie, care au început de la ora 9,00, au fost unele aprinse până la adoptarea modificării regulamentului, reprezentanții PNL și USR acuzând, între altele, că aceasta este neconstituțională, asistă la "începutul unei dictaturi parlamentare fără precedent" și la "un pumn în gură băgat democrației de către PSD".

 

Deputatul PNL Gabriel Andronache a anunțat că proiectul de hotărâre va fi atacat la Curtea Constituțională.

 

"Astăzi am asistat la al doilea pumn în gura Opoziției dat de PSD și cu concursul UDMR. Au votat incredibil două modificări la regulament — una prin care de acum înainte Opoziția nu va mai putea desemna în conducerea comisiilor niciun reprezentant, dacă Puterea nu este de acord; și a doua: au votat că Opoziția nu mai are dreptul să-și voteze propriile amendamente. Este incredibil, cred că nu s-a întâmplat niciodată un astfel de abuz în Parlamentul României și, în mod evident, un asemenea proiect de hotărâre este neconstituțional, iar noi îl vom ataca la CCR. Din nefericire, el va intra în vigoare imediat ce va fi publicat în Monitorul Oficial și va permite exercitarea abuzului regulamentar astăzi în plenul Camerei Deputaților", a spus Andronache, citat de Agerpres.


Deputatul PMP Robert Turcescu a arătat că nu este vorba doar de un "pumn în gură dat Opoziției de PSD", ci de faptul că e 'jucată în picioare' orice regulă democratică. El a adăugat că proiectul discutat miercuri este unul mai vechi, legat de o decizie a plenului din 13 septembrie 2017 și care prevedea că e nevoie de două săptămâni pentru un nou raport.

 

"Au trecut trei luni. (...) Practic, acesta nu este un abuz, aceasta este transformarea Parlamentului României în moșia lui Dragnea, iar acest lucru s-a întâmplat nu doar prin colaborarea pe care deja o știm dintre PSD și ALDE, ci astăzi am văzut cât de toxică este apariția practic în aceste comisii a reprezentantului UDMR, care, după ce în ședința trecută a lăsat loc la negocieri cu PSD, astăzi a venit hotărât — probabil că negocierile s-au încheiat — și a făcut jocul PSD-ALDE. Suntem în fața unei situații de o gravitate excepțională. Opoziția din Parlament este practic anihilată, rolul nostru devine pur decorativ", a spus Turcescu.


Potrivit acestuia, susținerea UDMR pentru PSD ar veni pe fondul unor negocieri purtate între cele două formațiuni.


"Luni am avut o surpriză extraordinară să constat că UDMR nu este de acord cu modificarea regulamentului în formula pe care o propunea Nicolicea. Aseară am aflat că s-a căzut la pace, că s-a ajuns la negocieri. S-ar putea ca miza din spatele acestor negocieri pentru UDMR să fie înființarea celebrului liceu la Tîrgu Mureș — e doar o speculație—, dar o negociere a avut loc, pentru că astăzi am văzut un Marton Arpad care, ca-n povești, s-a dat de trei ori peste cap și a devenit mare susținător al modificărilor din regulament pe care le propunea Nicolicea. Ceva miroase urât de tot în acest troc ordinar. Mai mult, chiar și reprezentantul minorităților era luni de o părere (n.r. — luni s-a abținut), iar astăzi de o altă părere. Acestea sunt figurile rușinoase ale istoriei parlamentare", a mai spus Turcescu.


Deputatul USR Lucian Stanciu-Viziteu a anunțat că va depune o plângere penală împotriva președintelui Comisiei de regulament, Eugen Nicolicea, pentru abuz în serviciu vizavi de comportamentul pe care acesta l-a avut în timpul dezbaterilor.


"Este primul pas al instaurării dictaturii partidului-stat. PSD, prin soldatul său de bază Nicolicea, astăzi a scos din sertar un proiect de lege vechi, l-a grefat cu modificarea domnului Iordache de a înăbuși armele Opoziției, dar, mai mult decât acest lucru, nu a permis altora să facă amendamente. Eu, personal, am venit în comisie să depun amendamente verbale, dar și în scris și domnul Nicolicea a refuzat acest lucru, deci este o încălcare flagrantă a regulamentului. Nu mi s-a oferit nicio motivație în timpul ședinței, a ignorat aceste amendamente, i-am citit regulamentul, că raportul trebuie să le conțină și pe cele respinse, a ignorat total aceste lucruri. L-am înștiințat că este un abuz în serviciu și imediat mă voi consulta cu avocații grupului și voi depune o plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva domnului Nicolicea", a declarat Viziteu, care l-a înlocuit în ședința comisiei pe titularul Vlad Duruș.

 

De acum înainte tot ce înseamnă poziție firească a opoziției va fi imposibilă în Camera Deputaților. Votul de astăzi al majorității nocive PSD-ALDE-UDMR pune capăt unei democrații în instituția care reprezintă baza dezbaterii și exprimării libere. Ați intrat cu buldozerul peste drepturi fundamentele (...) Să vă fie rușine!”, a declarat deputatul PNL Raluca Turcan, după exprimarea votului.

 


Luni, propunerea deputatului PSD Florin Iordache de modificare a regulamentului Camerei, asumată de către deputatul Eugen Nicolicea, a fost respinsă de Comisia de regulament a forului legislativ, după ce au votat în favoarea respingerii patru deputați, doi — pentru proiect, iar unul s-a abținut.

 

Amendamentul, asumat inițial de Eugen Nicolicea și deputatul UDMR Marton Arpad, se referea la o propunere depusă săptămâna trecută de social-democratul Florin Iordache, alături de Tudor Ciuhodaru (PSD) și Marian-Gheorghe Cucșa (ALDE), care viza modificarea regulamentului Camerei Deputaților, în sensul ca toate amendamentele admise aduse unui articol să fie supuse unui singur vot. Propunerea viza astfel că amendamentele respinse de comisie se supun votului numai în cazul în care, prin vot, Camera a respins amendamentele admise de comisie, după cum se preciza în amendament, inițiatorii invocând dorința unei mai bune organizări a ședințelor Biroului permanent și a celor ale Comitetului liderilor din punct de vedere al participării.

 

Ajunsă la comisie, propunerea a căpătat forma unui amendament mai extins, care modifică articolul 120 alin. (2): "În situația în care timpul de dezbatere aprobat s-a epuizat, dezbaterea se încheie și președintele de ședință supune votului amendamentele cuprinse în raportul comisiei, în următoarea ordine: în primul rând se supun votului amendamentele prin care se propune eliminarea unor texte, apoi amendamentele adoptate de comisie. Dacă niciunul dintre aceste amendamente nu a fost adoptat, se supun votului amendamentele respinse din raport, în ordinea înscrisă în acesta. Dacă unul dintre amendamente a fost acceptat de majoritatea deputaților prezenți, celelalte amendamente se consideră respinse. Dacă niciunul din amendamentele din raport nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptat, se consideră adoptată forma inițială".

 

Marton Arpad nu a mai dorit să își asume calitatea de inițiator, președintele Comisiei de regulament, Eugen Nicolicea, rămânând în final cel care a asumat propunerea. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22