Pe aceeași temă
Conform informaţiilor transmise, şeful actual al Casei Regale este Regele Mihai, iar moştenitor este principesa Margareta, următoarea în linia de succesiune fiind principesa Elena.
Titlurile Membrilor Casei Regale a Romaniei, precum si Ordinea de Succesiune sunt determinate de Normele Organice ale Casei Regale a Romaniei. Astfel, potrivit acestora, Seful actual al Casei Regale a Romaniei este Majestatea Sa Mihai I, Rege al Romaniei (jure sanguinis). Actualul Mostenitor la Sefia Casei Regale a Romaniei este Alteta Sa Regala Margareta, Principesa Mostenitoare a Romaniei (jure sanguinis), care va fi de acum inainte si va ramane dupa decesul Majestatii Sale Regelui Custode al Coroanei Romaniei (ad personam). Actualul consort al Mostenitoarei la Sefia Casei Regale a Romaniei este Alteta Sa Regala Radu, Principe al Romaniei (ad personam), anunţă Casa Regală, conform News.ro.
Membrii Casei Regale a României sunt următorii: Alteţa Sa Regala Elena, Principesa României (jure sanguinis); Alteta Sa Regală Sofia, Principesa Romaniei (jure sanguinis); Alteta Sa Regală Maria, Principesa Romaniei (jure sanguinis).
"Soţii si copiii Alteţelor Lor Regale Principesele nu deţin titluri personale", precizează Casa Regală.
"Ordinea de succesiune la tron şi la şefia Casei Regale a României este bazată pe principiul primogeniturii cu preferinţă masculină, Normele Organice abrogând astfel principiul salic al primogeniturii masculine absolute, cu excluderea femeilor si a descendentilor lor", menţionează Casa Regală.
Practic, in prezent, succesiunea este următoarea: 1. ASR Principesa Mostenitoare Margareta a Romaniei, Custode al Coroanei Romaniei; 2. ASR Principesa Elena a Romaniei; 3. Elisabeta Karina de Roumanie; 4. ASR Principesa Sofia a Romaniei; 5. Elisabeta Maria Biarneix; 6. ASR Principesa Maria a Romaniei.
Modificări ale acesteia pot fi făcute prin decizia Şefului Casei Regale a României.
**************
Casa Regală a transmis, miercuri seară, printr-un comunicat de presă, că Nicolae Medforth-Mills a avut o tentativă de violare a domiciliului regelui Mihai, la reşedinţa din Elveţia, unde fostul principe a forţat uşa casei, implicând în incident şase persoane, dintre care trei colaboratori ai Casei Regale. El a agresat fizic şi verbal trei persoane, una dintre ele având răni corporale. În final, fostul principe a fost împiedicat să forţeze intrarea în casă.
Fostul principe Nicolae a spus că nu înţelege "agresivitatea" Casei Regale de a face tot posibilul să îl împiedice să îşi vadă bunicul.
"Mă întristează profund şi nu înţeleg agresivitatea Casei Regale de a face tot posibilul de a mă împiedica să îmi văd bunicul şi de a-mi discredita imaginea. Nu voi intra în acest joc murdar", a scris, pe Facebook, fostul principe Nicolae.