Pe aceeași temă
Patriarhul Daniel a primit numeroase critici pentru modul în care a reacționat Patriarhia după tragedia din clubul Colectiv, unde au pierit pe loc 26 de persoane, numărul total al victimelor ridicându-se până în prezent la 56. Niciun preot nu a fost la fața locului, iar clopotele bisericilor învecinate nu au fost trase în memoria victimelor, această atitudine nemulțumind opinia publică. În Piața Univeristății, la mitingurile de protest ulterioare tragediei din Colectiv, s-a strigat inclusiv împotriva Patriarhului.
Un comunicat al Patriarhiei Române explica, la trei zile după incendiu, că absența preoților ortodcși de la altarul format de cetățeni în fața Clubului Colectiv, se datorează absenței cererilor din partea familiilor victimelor pentru o slujbă de pomenire.
Spre deosebire de reprezentanții BOR, arhiepiscopul romano-catolic Ioan Robu s-a rugat luni la locul în care vineri a avut loc incendiul, fără să-l cheme nimeni. Arhiepiscopul a îngenuncheat în fața miilor de candele aprinse de bucureșteni în memoria celor morți, a aprins o lumânare și s-a rugat pentru sufletele celor morți și salvarea răniților. “I-am spus lui Dumnezeu că îi cer iertare pentru că noi, noi toți, din țară, n-am facut nimic deosebit ca să nu se întample așa ceva, ca România să fie altfel”, a subliniat Ioan Robu. A doua zi, Papa Francisc a transmis un mesaj de condoleanțe pentru familiile victimelor din Colectiv.
După acest gest al arhiepiscopului Robu și la patru zile de la producerea tragediei, în fața clubului Colectiv și-au făcut apariția trei preoți ortodocși, din partea Administrației Cimitirelor, cu încuviințarea Patriarhiei. Purtătorul de cuvânt al instituției, Constantin Stoica declara la acel moment că acuzaţiile aduse Bisericii ”vin din partea unor persoane care au rupt legătura cu Biserica” și că ”nu se poate sfinţi ceva ce nu există.
Nu se face slujba într-un local. Rugăciunea se face într-un context, se face în biserica la Sfânta Liturghie”. Patriarhul însuși a avut o ieșire nervoasă, după ce a participat la slujba de înmormântare a unei victime din clubul Colectiv, răspunzând ziariștilor pe un ton răstit: ”Nu învăţaţi dvs Biserica ce rol are ea. Învăţaţi mai bine ce e credinţa ortodoxă! Lumea să vină la biserică, nu la club!”. La două zile după acest incident, Patriarhul a transmis un mesaj video în care și-a cerut iertare.
Biserica Ortodoxă Română informează, în comunicatul de presă de astăzi, că părintele consilier patriarhal Constantin Stoica, fost purtător de cuvânt, și părintele consilier patriarhal Ciprian Apetrei își desfășoară, în continuare, activitatea la Biroul de presă al Patriarhiei Române împreună cu părintele inspector eparhial Bogdan Teleanu.