Dupa 10 ani: ICCJ a dispus confiscarea a 890.000 lei de la Dan Ioan Popescu

Iulian Popescu | 27.11.2015

Primul mare proces pe tema averii nejustificate s-a încheiat după 10 ani: ICCJ a decis definitiv confiscarea a 890.000 de lei de la fostul ministru Dan Ioan Popescu și soția acestuia, sumă folosită de aceștia pentru cumpărarea unor terenuri și imobile dar cu provenineță necunoscută.

Pe aceeași temă

 

Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție este definitivă, astfel încât DIP (cum i s-a spus lui Dan Ioan Popescu) are la dispoziție 30 de zile pentru a plăti această sumăcătre Ministerul Finanțelor.

 

Suma este considerabil mai mică decât cea stabilită inițial, în 2006, după verificarea averii – 3.1 milioane de lei.

 

ÎCCJ a respins acum ca nefondate recursurile declarate de Dan Ioan Popescu și soția sa, Elena Popescu, dar și recursul depus de Parchetul General și Agenția Națională de Integritate, fiind menținută decizia dată în decembrie 2014 de Curtea de Apel București.

 

A existat și o opinie separată, a judecătorului Cristian Daniel Oană, în sensul admiterii recursului Parchetului și a confiscării sumei de 3,1 milioane lei de la familia lui Dan Ioan Popescu, scrie Agerpres.

 

În anul 2006, fostul procuror general Ilie Botoș a cerut Comisiei de control al averilor din ÎCCJ cercetarea declarațiilor de avere ale lui Dan Ioan Popescu și ale soției sale, la sesizarea Centrului de Resurse Juridice.

 

Comisia a stabilit atunci că soții Elena și Dan Ioan Popescu nu justifică legalitatea unor bunuri dobândite, în valoare de 46 miliarde lei vechi.

 

Ca urmare a acestei concluzii, comisia a decis instituirea sechestrului asigurător pe unele dintre cele 23 de bunuri imobile (terenuri și case) din București și Azuga, obținute de soții Elena și Dan Ioan Popescu în perioada decembrie 2000-decembrie 2004.

 

Este vorba despre: teren curți — construcții în suprafață de 490 mp, teren de 500 mp, teren curți — construcții de 801 mp, teren cu o suprafață totală de 1.669 mp, din care 978 mp fâneață și 691 mp pădure, teren fâneață de 493 mp, teren de 475 mp, toate situate în intravilanul orașului Azuga, un teren de 502 mp (523,67 mp din măsurători cadastrale) și altul de 467 mp (523 mp din măsurători cadastrale), ambele din orașul Azuga, precum și apartamentul din București, str. Uruguay.

 

Soții Popescu susțineau atunci că banii folosiți la cumpărarea imobilelor provin din vânzarea acțiunilor firmei Ital Agency, în 2001, către patronii societății Luxten Lighting.

 

Inițial, în 2011, instanța supremă a decis confiscarea sumei de 4 milioane lei din averea fostului ministru Dan Ioan Popescu și a soției acestuia, Elena, ca avere ce nu poate fi justificată.

 

Ulterior, la recurs, un alt complet a decis rejudecarea procesului, iar dosarul a fost trimis la Curtea de Apel București, care a dat o soluție în 2014, menținută acum de instanța supremă.

 

Epopeea unuia dintre primele dosare de avere nejustificată

 

Avocaţii lui Dan Ioan Popescu spuneau în 2013, la ultimul termen de la Completul de cinci judecători, că au trecut opt ani de când clienţii lor nu se simt judecaţi, ci hărţuiţi, iar instanţa de fond s-a purtat ca un pluton de execuţie şi nu le-a luat în seamă nicio probă.
 
 
În 14 iulie 2011, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus confiscarea a peste patru milioane de lei din averea soţilor Popescu. Judecătorii ICCJ au arătat în motivarea deciziei că peste patru milioane de lei din averea dobândită de fostul ministru PSD al Industriilor Dan Ioan Popescu şi soţia sa reprezintă cheltuieli făcute în baza unor venituri a căror obţinere s-a dovedit a fi ilicită.
 
 
În 7 aprilie 2008, un complet de nouă judecători al ICCJ decidea ca procesul privind averea dobândită de Dan Ioan Popescu şi soţia acestuia să fie reluat de Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal a instanţei supreme.
 
 
Iniţial, un complet de trei judecători de la ICCJ a decis închiderea dosarului, motivând că procurorul general Ilie Botoş, cel care a cerut verificarea averii fostului demnitar, nu şi-a întemeiat suficient solicitarea de verificare, că nu cuprinde dovezi şi sursele de unde pot fi cerute acestea, limitându-se doar la două articole din presă.
 
 
Totodată, ICCJ a amendat şi maniera soluţionării cererii procurorului Botoş de către Comisia specială de verificare a averii demnitarilor constituită la nivelul instanţei supreme, cea care a fost sesizată iniţial de către fostul şef al Ministerului Public.
 
 
Potrivit motivării Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, atât sursa de provenienţă a averii soţilor Popescu, cât şi modul în care aceştia au efectuat cheltuielile sunt licite, motiv pentru care instanţa supremă a decis închiderea dosarului şi ridicarea sechestrului asigurator pus atunci pe mai multe bunuri ale familiei fostului demnitar.
 
 
În final, judecătorii arătau că activitatea de verificare a averilor este preluată de Legea 144/2007 privind Agenţiei Naţionale de Integritate, astfel că instanţele de contencios administrativ şi fiscal sunt competente să judece aceste cazuri, iar în cazul miniştrilor, senatorilor, deputaţilor - instanţa supremă.
 
 
Ulterior, prin decizia din 7 aprilie 2008, irevocabilă, s-a admis recursul Ministerului Public împotriva deciziei din 1 octombrie 2007 şi s-a stabilit casarea acesteia şi trimiterea cazului la Secţia de Contencios Administrativ a ICCJ, pentru rejudecare.

 

Sumă neglijabilă pentru averea lui DIP

 

890.000 de lei nu înseamnă nimic la averea pe care se presupune că o are fostul ministru al Economiei din Cabinetul Adrian Năstase.

 

Numele lui Dan Ioan Popescu apare gravat pe vitrina celui mai scump magazin de bijuterii din lume, alaturi de numele unor somitati internationale, clienti ai House of Bijan, din Beverly Hills, scria de curand Hotnews.

 

DIP, cum a fost poreclit fostul ministru, este inventatorul "baietilor destepti din energie", il prezinta Hotnews, el fiind cel care a creat mecanismul contractelor de energie la preturi preferentiale.

 

Au beneficiat de aceste contracte pagubitoare pentru Hidroelectrica si stat, mai multe firme, printre care si cele ale lui Bogdan Buzaianu, al carui nume se afla gravat si el pe vitrina magazinului din Beverly Hills.

 

Fostul proprietar al magazinului sustinea, intr-un interviu pentru NY Times, ca pragul celor doua magazine ale sale din orasul celebritatilor a fost trecut de-a lungul timpului de 4 regi si 16 presedinti de state, care au lasat in urma nu mai putin de 150 de milioane de dolari.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22