Dupa 16 ani, Romsilva a castigat definitiv procesul cu Arhiepiscopia Sucevei

E.b. | 27.02.2017

Romsliva a anuntat luni ca a castigat definitiv procesul de Fondul Bisericesc Ortodox Roman al Bucovinei, care revendica 166.813 hectare de paduri. Terenul urias fusese dat de fostul premier Adrian Nastase catre Arhiepiscopia Sucevei, condusa de IPS Pimen - fost informator Securitatii.

Pe aceeași temă

 

 
 VEZI DETALIILE DOSARULUI


Procesul, demarat in urma  cu 16 ani de Fondul Bisericesc Ortodox Roman al Bucovinei, s-a judecat la mai multe instante din tara, in mai multe cicluri procesuale, la Curtea de Apel Suceava, Curtea de Apel Galati, Curtea de Apel Timisoara, Curtea de Apel Cluj, precum si Inalta Curte de Casatie si Justitie, precizeaza Romsilva, intr-un comunicat de presa.


     
 

COMINICAT / ROMSILVA A CASTIGAT DEFINITIV PROCESUL CU FONDUL BISERICESC AL BUCOVINEI

 

 

Regia Nationala a Padurilor – Romsilva a castigat definitiv procesul cu Fondul Bisericesc Ortodox Roman al Bucovinei, 166.813 hectare de fond forestier ramanand astfel in proprietatea publica a statului roman si in administrarea Romsilva.
 

Procesul a fost intentat acum 16 ani de Fondul Bisericesc Ortodox Roman al Bucovinei, care a cerut recunoasterea dreptului de proprietate pentru cele 166.813 de hectare, aflate in judetul Suceava.
 

Litigiul s-a judecat in acesti ani la mai multe instante din tara, in mai multe cicluri procesuale, la Curtea de Apel Suceava, Curtea de Apel Galati, Curtea de Apel Timisoara, Curtea de Apel Cluj, precum si Inalta Curte de Casatie si Justitie.

 

Actiunea Fondul Bisericesc Ortodox Roman al Bucovinei a fost respinsa definitiv de Curtea de Apel Cluj si irevocabil de Inalta Curte de Casatie si Justitie acum trei ani, iar calea extraordinara de atac a revizuirii a ramas irevocabila in acest an, prin Decizia 192 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
 

In cursul anului trecut, juristii Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva au reusit sa pastreze in proprietatea publica a statului roman inca 21.387 de hectare de fond forestier, cele mai multe in judetele Buzau, 2.754 de hectare, Gorj, 2.622 de hectare si Arges, 1.276 de hectare.
   

In urma aplicarii legilor pentru restituirea proprietatilor, fondul forestier proprietate publica a statului, administrat de Regia Nationala a Padurilor – Romsilva, s-a diminuat la 3,14 milioane de hectare, adica aproape 49% din totalul fondului forestier national.
 

BIROUL DE PRESA AL REGIEI NATIONALE A PADURILOR – ROMSILVA

 

Bucuresti, 27.02.2017

 

 

******************

 

 

Unitatile de cult din judetul Suceava primisera in 2004, in proprietate, potrivit Legii fondului funciar, cate 30 de hectare de terenuri cu vegetatie forestiera, suprafata totala cu care Biserica Ortodoxa din Bucovina a fost pusa in posesie fiind de peste 15.000 de hectare.

 

Ulterior, in noiembrie 2004, printr-o Ordonanta de Urgenta emisa de Guvernul PSD dupa ce Adrian Nastase ii promisese acest lui lui Pimen, Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor a fost improprietarita cu 90.000 de hectare de padure, dar legea de aprobarea a acestei ordonante a fost considerata neconstitutionala de Curtea Constitutionala - la sesizarea unor parlamentari PSD, conform HotNews.ro.

 

Cabinetul Nastase reusise in 2004 sa cumpere tacerea arhiepiscopului Pimen, unul dintre cei mai duri critici la adresa guvernarii, chiar in prima zi de campanie electorala pentru alegerile prezidentiale, unde Adrian Nastase era candidatul PSD, scrie  HotNews.ro. .

 

Una dintre putinele voci critice din cadrul Bisericii Ortodoxe Romane, arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, s-a aliniat celorlalti prelati dupa ce guvernul a aprobat o lege prin care eparhia sa va fi improprietarita cu 95.000 de hectare de padure.

 

"Adrian Nastase s-a inscris in rindul marilor ctitori si ocrotitori ai manastirilor", scria la acea vreme IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei si Radautilor. 

 

 

*************

 

 

În 2012 , instanţa supremă a decis, irevocabil, că arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Pimen, a colaborat cu fosta Securitate, respingând astfel recursul acestuia la decizia Curţii de Apel Bucureşti. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22