Pe aceeași temă
Ambasadorul rus la Varsovia da asigurari ca decizia Moscovei privind integrarea unui teritoriu apartinand Ucrainei nu se va repeta cu alte state. Declaratia lui Serghei Andreiev vine dupa ce acum un an Kremlinul a decis sa anexeze ilegal si abuziv Peninsula Crimeea, teritoriu aflat sub controlul Kievului.
"Integrarea Crimeei a fost decisă în circumstanţe excepţionale, iar repetarea acestei situaţii în alte ţări sau regiuni nu este posibilă", a declarat Serghei Andreiev într-un interviu acordat postului polonez Radio 1, citat de Associated Press, potrivit Mediafax
"Politicieni polonezi evocă riscuri din partea Rusiei la adresa Poloniei sau ţărilor baltice; dar întrebarea-cheie este de ce ar ameninţa Rusia aceste ţări", a subliniat Andreiev, respingând sugestiile că Moscova ar intenţiona să extindă sfera de influenţă.
Factorul nuclear, din nou in discursul rusesc
Moscova continua presiunile exercitate prin discursul privind capacitatile nucleare. Potrivit directorului Departamentului de neproliferare din Ministerul rus de Externe, Mihail Ulianov, Kremlinul isi rezerva dreptul de a stationa arme nucleare in Peninsula Crimeea.
"Nu am idee dacă în acest moment sunt staţionate arme atomice în Crimeea şi nu am cunoştinţă de vreun plan în acest sens, dar Rusia poate face acest lucru", a spus Ulianov, potrivit TASS.
Generalul Serghei Karakaiev, comandantul Forelor Strategice ruse, afirma în decembrie 2014 că Moscova nu intenţionează să instaleze armament strategic în Crimeea.
"Nu este necesar acest lucru. Raza de acţiune a rachetelor balistice moderne permite lovirea ţintelor oriunde în lume fără ca inamicul să prezinte pericol pentru frontierele Rusiei", sublinia Karakaiev.
NATO si militarizarea Crimeii
Alianta Nord Atlantica trage un semnal de alarma privind “militarizarea” Peninsulei Crimeea, anexata ilegal si abuziv in urma cu un an de Moscova. Prin vocea comandantului NATO in Europa, Philip Breedlove, este vorba despre “sisteme foarte sofisticate”.
„Rusia desfăşoară acolo sisteme foarte sofisticate (...) Vedem acolo sisteme de rachete sol-aer care acoperă în proporţie de 40% Marea Neagră. Există rachete de croazieră care acoperă practic în întregime Marea Neagră”, a spus generalul american într-un interviu difuzat duminică seară de televiziunea ucraineană 1+1.
„Vedem că Crimeea este o platformă de lansare militară”, a mai spus el.
Teritoriul a fost anexat în martie anul trecut, după trei săptămâni de ocupaţie de către forţele ruse şi în urma unui referendum care nu a fost recunoscut de Kiev şi de comunitatea internaţională.
Alipirea Crimeii a fost urmată de un conflict armat în estul Ucrainei între separatiştii proruşi şi armata ucraineană, care s-a soldat în 11 luni cu peste 6.000 de morţi.
CITESTE SI: