După ce i-a hulit pe protestatari, Pop cere acum ca 10 august să fie declarată ziua unității civice

Dora Vulcan | 11.08.2019

După ce anul trecut a spus că protestatarii au atacat forțele de ordine la mitingul diasporei, senatorul Liviu Pop propune acum ca 10 august să fie declarată prin lege ziua unității civice.

Pe aceeași temă

”Voi depune săptămâna viitoare un proiect de lege privind instituirea Zilei Unității Civice în data de 10 august. Cred că românii merită această lege”, a scris Liviu Pop pe Facebook sâmbătă seară, după încheierea manifestației de protest din fața guvernului, organizată la un an de la protestele reprimate cu violență de jandarmerie.

După mitingul de anul trecut, reprimat cu violență de forțele jandarmeriei care au băgat tunurile cu apă, au bătut cu bestialitate manifestanți neînarmați și i-au gazat, fostul ministru al Educației spunea că protestatarii au fost cei care au atacat forțele de ordine.

„Eu am văzut câteva acțiuni a (sic!) protestatarilor împotriva jandarmilor. Organizatorii mitingului, membrii PNL și USR, conducerea partidelor care au spus că vor participa membrii lor în piața...sunt direct responsabili de această acțiune a protestatarilor violenți”.

„N-am înțeles pe acei cetățeni care au bruscat jandarmii în plină stradă”, mai spunea, în august 2018, Liviu Pop.

Și interimarul de la Interne, Mihai Fifor, le-a mulțumit cetățenilor care au participat la protestul de sâmbătă din Piața Victoriei, civilizat și pașnic. Adică la fel ca în urmă cu un an, când, pe 10 august 2018, jandarmeria a înnăbușit un protest la fel de civilizat cu tunuri cu apă, cu gaze și cu bâte, cu hăituirea protestatarilor, care nu voiau decât să se retragă după ce jandarmii au băgat tunurile cu apă, pe străzile din jurul Pieței Victoriei, unde au fost urmăriți și bătuți cu sălbăticie.

”Mulțumesc, în numele Ministerului Afacerilor Interne, tuturor cetatenilor care astăzi au participat la proteste într-un mod atât de civilizat și de pașnic”, scrie Fifor pe pagina sa de Facebook.

Fifor face și o insinuare insultătoare la adresa manifestanților și a protestului din august trecut, sugerând că politizarea protestului ar fi fost cea care a dus, de fapt, la ” incidente”, așa cum numește Fifor mobilizarea jandarmilor împotriva populației pașnice, echipați ca în zone de război, având ca adversari oameni cu brațele goale și femei cu copii în brațe, ca și cum politizarea ar justifica violențele jandarmeriei. De altfel, nici unul dintre actorii politici nu au făcut vreun gest sau declarație care să confiște mitingul de sâmbătă, Singurii care au avertizat în gol asupra pericolului politizării au fost reprezentanții PSD, fără ca avertismentele lor să aibă vreo justificare.

”Ați sancționat atât tentativele de instigare la violență, cât și pe cele de politizare a evenimentului, așa încât am asistat, cu toții, la un act democratic sănătos și fără incidente”, continuă Fifor.

El le-a mulțumit și autorităților pentru mobilizare și atitudinea responsabilă.

Interimarul de la șefia Internelor își încheie mesajul cu o aserțiune de natură meditativă pe seama celor mulți din MAI ”care își iubesc și respectă meseria”, ”lucru” care s-ar fi văzut ”cu prisosință” la protestul de sâmbătă. Aserțiunea ar putea ține loc de scuze pentru abuzurile de anul trecut, dacă chiar coordonatorul violențelor jandarmeriei nu ar fi fost repus în drepturi recent.

Ceea ce uită să spună, însă, abilul interimar de la Interne este că cei mulți din Ministerul de Interne care își iubesc meseria și au probat această iubire de profesie la mitingul de sâmbătă se supun șefului ierarhic, iar nesupunerea este sancționată de legea proprie, tot așa cum administrarea unui miting, precum a fost cel din 10 august 2018, nu este la decizia jandarmilor din stradă, aduși în urmă cu un an din câteva județe ale țării, ci a șefilor jandarmeriei, care, la rândul lor, răspund și fac pe placul ministrului politic al Internelor, minister deținut și anul trecut și sâmbătă de PSD.

Circa 20.000 de oameni s-au adunat sâmbătă în Piaţa Victoriei din Capitală, în faţa Guvernului, reeditând protestul diasporei de anul trecut, care a avut loc la aceeaşi dată, dar care a fost reprimat cu violență de jandarmii echipați ca pentru intervenții în zone de conflict și coordonat din stradă de șefii jandarmeriei - Ionuț Sindile și Sebastian Cucoș - ultimul repus în funcție, zilele acestea, Manifestanții pașnici au fost bătuți, goniți cu tunurile cu apă, gazați și urmăriți pe străzile adiacente Pieței Victoriei pentru a fi din nou bătuți.

Sâmbătă seară, manifestanții au fost întâmpinați la protest cu urări de bun venit, cu sticle cu apă și cu fluturași care să popularizeze beneficiile unei participări civilizate la miting.

După un an de anchetă, dosarul violențelor jandarmeriei, deschis după ce 800 de persoane au făcut plângere la Parchetul Militar, probând violențele la care au fost supuse cu certificate de la IML, a fost preluat de DIICOT, cu acceptul lui Bogdan Licu, interimarul de la conducerea Parchetului General, și conexat cu dosarul jandarmilor care s-au plâns că au fost zgâriați de femeile cu copii în brațe și de persoanele vârstnice sau de tinerii cu rucsac, pentru a acredita teza unei tentative eșuate de lovitură de stat care ar fi avut loc în 10 august anul trecut. Teza a fost lansată și susținută de fostul președinte al PSD, Liviu Dragnea, acum în pușcărie, și de pupila sa de la Interne, Carmen Dan, forțată să-și dea demisia după încarcerarea lui Dragnea, condamnat pentru că a plătit cu banii pentru copiii orfani două secretare care prestau la PSD cât era el șef al Consiliului Județean Teleorman.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22