Pe aceeași temă
Gabriel Oprea pare sa isi reconfigureze “interesul national”. Dupa ce a avertizat PSD ca iese de la guvernare daca legislatia penala va fi modificata “pe furis”, acum vicepremierul se pronunta impotriva unei alte decizii controversate: pensiile speciale ale parlamentarilor.
Desi initial UNPR-ul sau a votat pentru pensiile speciale ale parlamentarilor, generalul Oprea se pronunta acum impotriva initiativei.
“Parlamentul este printre ultimele institutii din Romania in ceea ce priveste increderea romanilor. Din pacate, nu cred ca este un moment prielnic pentru aceasta lege (privind pensiile speciale pentru parlamentari – n.r.)”, a spus Oprea, vineri, intr-o conferinta de presa, potrivit Stiri pe surse.
“Daca romanii aveau mai multa incredere in Parlament, nu era nicio problema”, a mai spus liderul UNPR.
Generalul Oprea tulbura apele in PSD
Un semnal bizar, dar puternic, a fost dat saptamana trecuta, atunci cand Gabriel Oprea a atras atentia asupra incercarilor de modificare a legislatiei penale.
In 14 iunie, Gabriel Oprea declara in emisunea “Dupa 20 de ani” de la PRO TV ca daca PSD va modifica “pe furis” Codul Penal in Parlament, UNPR va iesi de la guvernare.
“I-am spus-o si lui Victor Ponta, le-am spus-o si colegilor de coalitie, in momentul in care constatam ca se lucreaza, de exemplu, la Codul Penal, unii pe furis vor sa-l modifice, sau se doreste un atac asupra statului roman, pe noi ne pierd de parteneri”, a spus Oprea, in emisiunea difuzata de Pro TV.
Social-democratii i-au dat replica, ieri, prin vocea coordonatorului politic al partidului, Liviu Dragnea.
Declaratiile generalului Oprea au provocat “foarte multa tulburare in PSD”, a spus joi Liviu Dragnea.
Intr-o conferinta de presa sustinuta la Suceava, coordonatorul politic al social-democratilor a reactionat la afirmatiile lui Oprea.
“Sa le spunem colegilor nostri ca PSD nu este un partid care se poate preda cuiva sau care sa fie speriat de eventuale declaratii la televizor si nici un partid care sa fie captiv intr-o guvernare pe care o conduce”, a spus Dragnea.
Coordonatorul politic al PSD a mai spus ca a inteles ce a spus Gabriel Oprea, dar ca afirmatiile de genul celor facute de vicepremier produc “tulburare in partid”.
Parlamentarii si-au votat pensii speciale
Marti, plenul Parlamentului a votat proiectul de lege care prevede acordarea unor pensii speciale membrilor sai. Proiectul de lege a fost votat cu 303 de voturi pentru, 124 impotriva si 2 abtineri.
Proiectul a intrat in dezbaterea parlamentara in luna aprilie. Initial, proiectul a fost semnat de aproximativ 260 de deputati si senatori, atat de la Putere, cat si de la Opozitie. Ulterior, liberalii au anuntat ca toti parlamentarii din grupurile PNL si-au retras semnaturile de pe initiativa legislativa, cu exceptia lui Radu Zlati.
De lege beneficiază și funcționarii publici parlamentari cu un stagiu de cotizare de 30 de ani, din care între 4 și 14 ani au cotizat în structurile Parlamentului. Cuantumul fiecărui an care lipsește din vechimea de 14 ani va fi micșorat cu 1%.
Potrivit unuia dintre initiatorii proiectului de lege, deputatul PSD Petru Daea, cei cu un singur mandat în Parlament vor primi în plus o indemnizație de 1.200 de lei, cei care au stat prin Parlament două mandate - 2.400 de lei, iar celor cu trei sau mai multe mandate le-ar reveni 3.600 de lei, sume ce se adaugă la pensia calculată în funcție de contribuții.