Pe aceeași temă
Ministrul a postat luni un film în care un cormoran înghite câțiva pești dintr-un lighean, cu lăcomie.
„Priviți-l!”, spune, simplu, ministrul.
Între timp, Daea și-a șters postarea de pe Facebook.
Ministrul Agriculturii a prezentat miercuri 23 ianuarie, la Bruxelles, în Comisia pentru pescuit din Parlamentul European, prioritățile pe care România le are în domeniul pescuitului în mandatul președinției Consiliul Uniunii Europene. În cadrul acesteia, el a spus: „A se vedea populaţiile de cormorani. (...) Cormoranii în România fac baie în piscine, nu se mai feresc de oameni, de pescari nici atât.”
Ulterrior, a revenit și a explicat la TVR ce a vrut să spună:
„Cormoranii aceștia sunt în toată țara. (...) Am văzut imagini date de televiziuni că sunt aici, pe Dâmbovița. Această temere formidabilă a inginerilor piscicoli trebuie luată în seamă. Dacă mănâncă mii de tone de pește, dacă distrug pepiniere piscicole, dacă scot din apă tot și pleacă. Peștele este cel mai valoros filtru natural. Dacă iei calitatea apei la intrarea și la ieșirea din amenajarea piscicolă, constați că apa este mai valoroasă la ieșire decât la intrare, pentru că există această masă în zona respectivă, microorganismele care purifică apa respectivă”, a spus Daea.
Ministrul spune că inginerii piscicoli au probleme din cauza populației excesive de cormorani de aproximativ 30 de ani. Mediul natural al cormoranilor este Delta Dunării, dar s-au extins în toată țara, din momentul în care a devenit specie protejată.
„Nu există un pescar în România care să nu reclame că nu poate să ia peștele din cauza cormoranului. (...) Este dușmanul numărul 1 al peștelui”, a adăugat Daea.