Dupa Eco, rectorul de la Cluj critica si el generatia facebook: oameni lipsiti de orizont

Dora Vulcan | 25.08.2016

Ioan Aurel Pop, rectorul Universitatii Babes - Bolyai din Cluj, a facut afirmatii dure la adresa celor care-si petrec viata in virtual, intr-un discurs tinut la congresul istoricilor romani si preluat de site-ul AmosNews.ro. "Oamenii lipsiți de cultură generală și de orizont artistic, oamenii capabili să rezolve doar probleme limitate, oamenii care nu mai au capacitatea să compare și să ia decizii în cunoștință de cauză alcătuiesc generația „Google”, generația „Facebook”, generația „SMS” sau toate la un loc!", a scris Pop.

Pe aceeași temă

 

 

Contextul lansării acestui discurs este dat de lucrarile Congresului Istoricilor Romani, organizat la Cluj de Universitatea Babes Bolyai, in perioada 25-28 august.

 

Istoricul clujean a facut si o afirmatie care frizeaza teoria conspiratiei, constata Hotnews:

 

"Sunt oameni, în general, inteligenți, dar cu inteligența canalizată spre scopuri controlate de o elită malefică. Elita clasică a acestei lumi pare abulică, amețită, adormită, fără nerv și fără voință. Aici nu este vorba despre conflictul dintre generații, nici despre mitul vârstei de aur, nici despre nostalgia tinereții, ci de realism. Am fost avertizați demult că „somnul rațiunii naște monștri”. Nu demult, am văzut ciocane distrugând statui mesopotamiene sau bombe nimicind Palmyra! Ar fi bine să veghem cu toții ca toate admirabilele descoperiri și invenții ale lumii contemporane să servească omului creativ și creator, omului cercetător și omului moral, nu omului-robot, distorsionat și manipulat".

 

 

Rectorul celei mai mari universitati din Romania a facut in textul sau de pe amosnews.ro si o apologie pentru studiul istoriei, explicand notiunea de "trecut":

 

"Noi numim printr-o convenție viața oamenilor de odinioară trecut. De fapt, trecutul a fost, pentru cei care l-au trăit, viață intensă prezentă. Până la urmă, toată viața oamenilor devine trecut, orice am face noi și oricum am încerca să ocolim acest curs. Prezentul durează o clipă și apoi devine trecut, viitorul este mereu incert, dar ajunge și el prezent și apoi trecut, astfel încât, iremediabil și reversibil, dimensiunea cea mai lungă și mai certă la care avem acces (limitat, e drept) este trecutul. Ca urmare, dragostea pentru trecut înseamnă dragoste de viață, iar cunoașterea trecutului este cunoașterea vieții. Aceasta nu înseamnă deloc – cum observa demult o Doamnă a spiritului universal, Marguerite Yourcenar – că trecutul este o vârstă de aur. Nu, fiind viață, trecutul poate să fie frumos și sublim, urât și rușinos sau, pur și simplu, oarecare. A-l cunoaște este o necesitate, iar a-l ignora poate deveni o catastrofă."

 

textul integral, AICI

 

Cine este Ioan-Aurel Pop (n. 1 ianuarie 1955, Sântioana, Cluj)

 

Este un istoric român, academician, profesor universitar, din 2012 rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj. Din 1989 este doctor în istorie, cu o teză intitulată "Adunările cneziale din Transilvania în secolele XIV - XVI". Din 1993 deține funcția de director al Centrului de Studii Transilvane din Cluj. Între 1994-1995 a fost director al Centrului Cultural Român din New York. În anul 2010 a fost ales membru titular al Academiei Române. Domeniul specialzarii: Istorie medievală, instituții medievale, paleografie latină. (sursa)

 

 

 

Şi Umberto Eco a lansat o diatribă la adresa generatiei facebook: "e invazia imbecililor"

 

 

Ioan Aurel Pop nu e singurul savant care se refera in termeni necrutatori la adresa generatiei facebook. Vorbind despre cei care-si pierd vremea pe retelele sociale, orientandu-si intreaga viata in jurul adevarului eminamente virtual, Umberto Eco a numit fenomenul "invazie a imbecililor". 

 

 

După ce a primit titlul de Doctor Honoris Causa în "Comunicare şi Cultură mass media" la Universitatea din Torino, Eco s-a întâlnit cu jurnaliştii şi a criticat reţelele de socializare.

 

 

"Reţelele de socializare dau drept de cuvânt unor legiuni de imbecili care înainte vorbeau numai la bar după un pahar de vin, fără a dăuna colectivităţii. Erau imediat puşi sub tăcere, în timp ce acum au acelaşi drept la cuvânt ca şi un premiat cu Nobel. Este invazia imbecililor. Televiziunea a promovat idiotul satului faţă de care spectatorul se simţea superior. Drama internetului este că l-a promovat pe idiotul satului ca purtător de adevăr", spune Umberto Eco.

 

 

Scriitorul i-a invitat pe jurnalişti "să filtreze cu o echipă de specialişti informaţiile din spaţiul virtual, pentru că nimeni nu poate preciza dacă un site este credibil sau nu".

 

 

"Ziarele ar trebui să dedice cel puţin două pagini analizei critice a site-urilor, aşa cum profesorii ar trebui să-i înveţe pe elevi să utilizeze site-urile pentru a-şi face temele. Să ştii să copiezi este o virtute, dar trebuie comparate informaţiile pentru a înţelege dacă sunt credibile sau nu", explică scriitorul.

 

 

El s-a aratat optimist în privinţa viitorului hârtiei tipărite. "Există o reîntoarcere la tipăritură. Firme din SUA care au trăit şi triumfat pe internet au cumpărat ziare. Acest lucru îmi spune că există un viitor, ziarul nu va dispărea, cel puţin pentru cât mi-e permis să trăiesc. Cu atât mai mult în era internetului în care se dezlănţuie sindromul complotului şi proliferează scornelile".

 

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22