Pe aceeași temă
Liderul PSD a declarat, la podcastul EvZPlay, că, atunci când ești ministru al Apărării, nu ai păreri și crezuri.
Iată declaraţiile sale pe acest subiect: „Când ești ministru al Apărării în țara care are cea mai lungă graniță cu un stat aflat în război, nu mai ai crezuri, ai o politică a statului român. Repet, președintele având atribuții. Nu e cazul să avem păreri personale și crezuri într-o perioadă de conflict.
Președintele e comandantul suprem al Armatei, e normal să ai o poziție față de această problemă. Nu știu dacă domnul Klaus Iohannis a vorbit cu primul ministru.
Dar, repet, ca ministru al Apărării, nu mai ai crezuri cu privire la astfel de probleme, ci aplici politica statului tău.
Ați văzut că a fost o reacție a președintelui Zelenski. Nu e un război al Rusiei cu Ucraina, ci al lui Putin cu toate țările democratice. Nu putem pierde un astfel de război. Ce se va întâmpla dacă toate țările democratice vor face un pas înapoi, mai ales în zona Pacificului?".
Întrebat direct dacă Dîncu a greșit, liderul PSD a răspuns: „Categoric, da”.
Apoi, a vorbit despre remanieri: „Despre Vasile Dîncu mă exprim în interior. Public doar laud miniștri. Dacă primul ministru va cere remanierea lui Vasile Dâncu în coaliție, vom avea această discuție, cred că acolo trebuie să fie argumente. Cred că s-ar fi impus mai multe remanieri, după părerea mea, până acum, și de la un partid, și de la celălalt. E foarte importantă eficiența Guvernului".
Ministrul Apărării a afirmat recent că negocierile reprezintă singura şansă pentru încheierea războiului din Ucraina.
„Războiul va mai continua şi singura şansă pe care ar putea să o aibă Ucraina şi, mai ales, sfârşitul războiului, singura şansă a păcii poate să fie negocierea, negocierea cu Rusia.
Sigur, e vorba de o negociere complexă, în care, aşa cum au lansat în acest moment ucrainenii, un document politic pentru toate ţările europene şi pentru NATO, un document care încearcă să dea garanţii de securitate pentru Ucraina pentru viitor.
Este vorba până la modul negociere internaţională. Ţările lumii, NATO, Statele Unite să negocieze pentru Ucraina garanţii de securitate şi o pace cu Rusia sigură. Singură Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia, pentru că clasa politică din Ucraina, în momentul acesta, nu poate să îşi permită să-şi asume, ar fi o sinucidere curată în politică să îşi asume pierderea de teritorii, o pierdere injustă până la urmă, de teritorii, ar fi o înfrângere prea mare pentru politică”, a declarat Vasile Dîncu, sâmbătă, la Prima TV.
Reacţia lui Zelenski
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut un apel la cei care sunt supuşi manipulărilor Federaţiei Ruse privind presupusele negocieri cu Ucraina.
„Astăzi vreau să adresez acest apel al meu celor din lume care sunt supuşi manipulărilor ruseşti cu privire la presupuse negocieri, despre presupunerile că numai negocierile pot pune capăt acestui crud război terorist rusesc. Doreşte statul terorist pace? Evident că nu. O dovedeşte în fiecare zi şi în fiecare noapte. Teroarea constantă împotriva populaţiei civile este respingerea evidentă de către Rusia a negocierilor reale”.
Reacția lui Iohannis
Șeful statului susține că doar Ucraina poate stabili când, cum și ce negociază.
„Acum întrebarea dvs se referă la cum văd eu continuarea războiului sau cum văd eu declaraţiile ministrului? Nu am înţeles exact ce doriţi să aflaţi de la mine. În acest război, Rusia atacă Ucraina. Ucrainenii plătesc preţul de sânge în acest război şi trebuie să acceptăm cu toţii ideea că doar Ucraina va decide când, cum şi ce negociază.
Această poziţie este poziţia noastră oficială, e poziţia oficială a UE şi probabil unii demnitari de la noi trebuie să citească mai frecvent revista presei ca să afle aceste poziţii”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat, marţi, la Cotroceni cum vede declaraţiile lui Vasile Dîncu.
USR a depus o solicitare la Biroul Permanent pentru ca ministrul Apărării, Vasile Dîncu, să fie chemat la Camera Deputaților, pentru a da explicații cu privire la „declarațiile recente prin care amplifică propaganda rusească și aduce prejudicii parteneriatelor României cu UE și NATO”.