Dupa parlamentari, diplomati, militari si alesii locali, urmeaza instructorii de aviaţie

Vlad Toma | 17.03.2016

Parlamentarii Romaniei pregatesc in aceste zile votarea unor noi pensii speciale. Dupa ce au fost suficient de generosi ca sa-si acorde lor insile pensii speciale, membrii legislativului au acordat pensii speciale functionarilor de la Parlament, apoi alesilor locali, pe care se bazeaza probabil pentru a-si pastra locul in Parlament.

Pe aceeași temă

 

Au existat de asemenea discutii despre pensiile militarilor, acestia protestand in mod repetat pentru a-si recupera privilegiile. Conform Realitatea TV  Senatul a aprobat luni un amendament care acorda militarilor si politistilor pensie speciala in cuantum de 80% din salariu.

 

In Parlamentul Romaniei se discuta in aceste zile adoptarea unei legi care urmeaza sa acorde pensii speciale piloţilor instructori de la Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă, anunta Adevarul

 

Sursa citata arata ca in aprilie 2015, parlamentarii au acordat pensii speciale pentru piloţi, însoţitorii de bord şi membrii ai echipajului de cabină cu licenţă sau atestat de membru al echipajului de cabină, paraşutiştii şi personalul de inspecţie în zbor care aveau vârsta de minimum 50 de ani şi o vechime de 20 de ani în domeniu.
 

Piloţii instructori de la Superioară de Aviaţie Civilă nu au fost adaugati atunci acestui grup iar parlamentarii incearca acum sa-si repare presupusa eroare, invocand faptul ca veniturile acestora au scazut in urma taierilor salariale ale Guvernului Boc.

 

Pensii speciale pentru parlamentari

 

Conform legi prin care au fost aprobate pensii speciale pentru Legislativ, un parlamentar cu un mandat ar urma să primească, pe lângă pensia de stat, o pensie de aproximativ 1.550 de lei, cel cu două mandate ar primi 3.100 de lei, iar cel cu minimum trei mandate ar câştiga, în plus, aproximativ 4.600 de lei.

 

Legea a fost iniţiată de senatorii şi deputaţii PSD, pe lista susţinătorilor existand insa şi 23 de liberali. În cele din urma PNL şi-a obligat parlamentarii să renunţe la susţinerea actului normativ. Legea a fost însă votată în plen.

 

In 23 Octombrie, Administratia Prezidentiala transmitea presedintilor celor doua Camere Parlamentare o cerere prin care Klaus Iohannis solicita reexaminarea Legii pentru modificarea art. 45 din Legea 96/2006 privind Statutul deputatilor si senatorilor.

 

In context, presedintele argument ca modificarea propusa nu asigura transparenta si predictibilitatea normei instituite, prin continutul sau aceasta putand conduce la cheltuieli bugetare excesive, cheltuieli ce pe termen lung nu reprezinta o investitie rationala”. In acest sens, mai arata Palatul Cotroceni, instituirea unuie sume forfetare in locul dreptului parlamentarilor de a alege intre un autoturism si o suma de bani pentru transportul in exercitiul functiei are drept consecinta directa cheltuirea irationala a banului public”.

 

Parlamentarii si-au votat in cele din urma pensiile speciale, cu majoritate covarsitoare. 287 de parlamentari au votat „pentru” proiectul respins anterior de președintele Klaus Iohannis. La reexaminare, parlamentarii au decis ca cei condamnaţi penal să nu beneficieze de pensii speciale.

 

Pensiile speciale pentru aleşi: un mandat: 1.500 de lei; două mandate: 3.100 de lei; trei mandate: 4 .400 de lei.
 

Pensii speciale pentru diplomaţi şi funcţionarii parlamentari

 

Klaus Iohannis, președintele României, a promulgat in iulie 2015 legile care prevăd pensii speciale pentru funcţionarii parlamentari şi pensii de serviciu pentru diplomaţi.

 

Potrivit proiectului de lege privind statutul funcţionarului public parlamentar, cu modificările ulterioare, funcţionarii publici parlamentari ar urma să beneficieze de o pensie în cuantum de 80% din veniturile obţinute în ultimul an de activitate, cu condiţia să aibă o vechime în Parlament de cel puţin 14 ani.

 

Legea privind pensiile diplomaţilor are obiect de reglementare acordarea pensiei de serviciu pentru membrii personalului diplomatic şi consular dacă îndeplinesc condiţiile cumulative de pensionare - vârstă şi stagiul complet de cotizare prevăzute în sistemul public de pensii, precum şi vechime efectivă în diplomaţie de cel puţin 18 ani, respectiv vechimea în activitatea de comerţ exterior şi cooperare economică internaţională. Aceştia beneficiată de pensie de serviciu în cuantum de 80% din salariul de baza brut lunar, la care se adaugă indemnizaţiile şi sporurile avute în ultima luna de activitate.

 

Pensii speciale pentru alesii locali

 

Legea pensiilor speciale pentru aleșii locali, adoptata la sfarsitul lunii decembrie, prevede ca primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii Consiliilor Judetene care indeplinesc conditiile varstei standard de pensionare au dreptul, la incetarea mandatului, la indemnizatie pentru limita de varsta, daca nu sunt realesi pentru un nou mandat. De indemnizatia pentru limita de varsta beneficiaza si alesii locali care au avut anterior intrarii in vigoare a prezentei legi calitatea de primar, viceprimar, presedinte sau vicepresedinte de Consiliul Judetean.

 

Plenul Senatului a adoptat legea privind pensiile alesilor locali cu 86 de voturi "pentru", un vot "impotriva" si nicio abtinere. Liberalii au iesit din sala inaintea votului, dar nu au facut nici un demers pentru a contesta legea la Curtea Constitutionala. Guvernul a contestat-o pe 26 decembrie.

 

Guvernul Ciolos a sesizat Curtea Constitutionala in cazul pensiilor suplimentare de pana la 6.600 de lei ale primarilor, viceprimarilor, presedintilor si vicepresedintilor de Consilii Judetene.

 

Potrivit unui comunicat de presa transmis de Guvern, in sesizare s-a invocat instituirea unui regim special de privilegii pentru anumiti alesi locali, acordarea retroactiva a drepturilor speciale si neasigurararea finantarii pentru indemnizatiile nou create.

 

Guvernul a sesizat, pe 26 decembrie, Curtea Constitutionala a Romaniei in legatura cu obiectiuni privind Legea pensiilor speciale ale primarilor, viceprimarilor, presedintilor si vicepresedintilor de Consilii Judetene, potrivit comunicatului de presa emis de Guvern.

 

Executivul apreciaza ca actul normativ adoptat de Parlament  incalca mai multe articole din Constitutie, prin instituirea unor privilegii pentru anumiti alesi locali si ridica problema impactului financiar al aplicarii actului normativ care ar duce la un deficit bugetar peste cel agreat cu Parlamentul, de aproape 400 milioane de lei.

 

In forma adoptata, potrivit Guvernului, exista cel putin 16.300 de potentiali beneficiari ai legii. "Efortul bugetar in 2016 se ridica la 469 milioane lei. In urma impozitarii acestor sume, deficitul bugetar rezultat este de 395 milioane lei, peste deficitul agreat de Parlament, si tinde sa agraveze stabilitatea cadrului fiscal bugetar. In plus, avand in vedere ca legea retroactiveaza, numarul beneficiarilor poate fi mult mai mare, ca si impactul asupra bugetului de stat", mai mentioneaza comunicatul Guvernului.

 

Curtea Constitutionala a hotarat ca legea prin care se acordau pensii speciale primarilor, presedintilor de consilii judetene si altor alesi din administratia locala este neconstitutionala. Legea nu a outut fi promulgata, urmand sa fie refacuta in 45 de zile.

 

Judecatorii CCR au avut trei principale argumente pentru care au declarat neconstitutional actul normativ. In primul rand, spun ei, legea nu este clara, pentru ca niciunde in text nu scrie exact ce anume reprezinta aceasta pensie speciala.

 

Un alt argument este ca legea instituie inegalitati chiar intre persoanele care ocupa aceleasi pozitii. Reamintim ca unul din articolele actului normativ spune ca nu vor putea beneficia de acest drept acei alesi locali care au fost condamnati pentru fapte de coruptie savarsite in timpul mandatului.

 

O alta problema identificata de magistratii CCR este ca initiatorii legii nu au prevazut sursa de finantare pentru aceste pensii, informeaza ziare.com.

 

Pensii speciale pentru militari și poliţişti

 

Realitatea TV anunta luni ca militarii si politistii vor avea pensie speciala in cuantum de 80% din salariu, potrivit unui amendament la proiectul de lege pentru aprobarea OUG 57/2015, susţinut în plenul Senatului de senatorul PSD Viorel Arcaş. Lege a fost adoptat în plenul Senatului, prima camera sesizata, cu 96 de voturi "pentru" şi două abţineri.

 

"Militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, cu vechime cumulată conform art. 3 litera f, de cel puţin 25 de ani, beneficiază la împlinirea vârstei prevăzute de lege de pensie de serviciu în cuantum de 80% din salariu calculat, prevăzut la articolul 28", este amendamentul adoptat în plen, potrivit ZF.ro.

 

Rezerviștii lui Mircea Dogaru au protestat acum cateva zile în fața Palatului Victoria, nemulțumiți că nu s-a pus în aplicare Legea pensiilor militarilor, adoptată anul trecut, la presiunile lui Gabriel Oprea, și care trebuia să intre în vigoare de al 1 ianuarie 2016.

 

Ei cer “abrogarea art. 40 din OUG nr. 57/2015, ca neconstitutional si aplicarea imediata, prin Ordinul comun, a Legii nr. 223/2015”, spun protestatarii.

 

Articolul respectiv mai reducea din privilegiile numeroase acordate de Legea 223/2015, legea pensiilor militarilor.

  

Guvernul Cioloş a adoptat in decembrie un proiect de OUG pentru modificarea unor articole din Legea 223/2015 privind pensiile speciale ale militarilor.

 

Baza de calcul pentru stabilirea pensiei militare de stat nu va mai include diurnele de deplasare si de delegare, indemnizatiile de delegare, detasare sau transfer, compensatiile lunare pentru chirie, alocatiile de hrana, contravaloarea echipamentelor tehnice.

 

Baza de calcul folosita pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la functia de baza in 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate in calitate de militar/politist/functionar public cu statut special, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea beneficiarilor, militari, politisti, functionari publici cu statut special la data trecerii in rezerva.

 

Aceste eliminări vor duce la creșteri mai mici decât cele ce s-ar fi acordat dacă legea votată în 2015, la insistențele vicepremierului de atunci Gabriel Oprea, ar fi rămas neschimbată.

 

De asemenea, ordonanta lui Cioloș a eliminat și cea de-a 13-a pensie, considerată și ea nepotrivită în condițiile în care deficitul de la fondul pensiilor este alimentat an de an de la bugetul de stat.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22