Dupa revocarea de la DNA, Tulus se muta la Parchetul general,iar Moraru la Parchetul Bacau

I.m. | 05.07.2017

Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a stabilit miercuri ca procurorul Doru Tulus sa isi incheie activitatea la DNA si sa continue la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Pe aceeași temă

 

 

 

Procuroarea Mihaela Moraru Iorga urmeaza sa revina la Parchetul de pe langa Judecatoria Bacau, anunta Agerpres. Sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, a semnat miercuri revocarea celor doi procurori de la DNA.

 


"Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat incetarea activitatii la Directia Nationala Anticoruptie - nivel central, a procurorului Doru Florin Tulus, incepand cu data de 5 iulie, ca urmare a revocarii sale din functia de procuror la Directia Nationala Anticoruptie si revenirea acestuia la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (unitate de parchet de la care provine), incepand cu aceeasi data", potrivit deciziei Sectiei pentru procurori.



Tot miercuri, Sectia a decis incetarea activitatii la Directia Nationala Anticoruptie - nivel central, a procurorului Mihaiela Moraru Iorga, incepand cu data de 5 iulie, ca urmare a revocarii sale din functia de procuror la Directia Nationala Anticoruptie si revenirea acesteia la Parchetul de pe langa Judecatoria Bacau - unitate de parchet de la care provine, incepand cu aceeasi data.

 

 

Laura Codruta Kovesi a semnat, miercuri, revocarea procurorilor Doru Tulus si Mihaela Moraru Iorga de la DNA, dupa ce, marti, Consiliul Superior al Magistraturii a dat un aviz consultativ in acest sens. Revocarea a fost ceruta de sefa DNA, iar cei doi sunt audiati de Inspectia judiciara a CSM.




Sectia pentru procurori a CSM a avizat marti revocarea procurorilor Doru Tulus si Mihaela Moraru Iorga de la DNA, conform solicitarii adresate de catre sefa DNA Laura Codruta Kovesi. Decizia a fost luata dupa audierea celor in sedinta secreta, la care au participat si Laura Codruta Kovesi si procurorul general Augustin Lazar.

 

Directia Nationala Anticoruptie precizeaza, intr-un raspuns transmis la solicitarea News.ro, ca procurorii Doru Tulus si Mihaela Moraru Iorga, pentru care sefa institutiei a cerut revocarea in 29 iunie, nu mai indeplinesc conditia bunei reputatii pentru a fi procurori in cadrul DNA, asa cum rezulta din Codul Deontologic al judecatorilor si procurorilor.



Lui Moraru Iorga i se reproseaza ca nu a inregistrat un denunt conform procedurilor legale, iar lui Tulus ca a solutionat dosare in care era implicata o persoana cu care avea "raporturi civile", ceea ce i-ar fi afectat impartialitatea. De asemenea, Parchetul General a dispus joi incetarea delegarii celor doi procurori pe functii de sefi de serviciu in cadrul DNA.



Ulterior, procurorii DNA Mihaela Iorga, Doru Tulus si Marin Nicolae au sesizat Inspectia Judiciara, acuzand ca procurorul sef al DNA se implica in ancheta privind inregistrarea unei sedinte a DNA, facand presiuni asupra procurorilor si solicitand teste cu detectorul de minciuni.

 


Procurorul Mihaela Moraru Iorga a declarat, la iesirea de la CSM, unde a fost audiata la Sectia pentru procurori in cazul cererii se revocare formulate impotriva sa de catre sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, ca tensiunea dintre ea si procurorul sef a parut din cauza faptului ca a refuzat sa dea curs unor solicitari, dand exemplu un dosar in care Kovesi a cerut ca Elena Udrea sa fie retinuta, insa ea a impus masura controlului judicar.

La randul sau, procurorul Doru Tulus a spus ca Laura Kovesi nu l-a iubit niciodata, ca "epurarile din DNA se fac pe criterii subiective" si ca in ultimul an Directia Nationala Anticoruptie a ajuns o "caricatura".

 

Marti, la iesirea de la CSM, procurorul general, Augustin Lazar, a sugerat ca acesta are diverse  frustari si se afla sub  o stare de tensiune si stres.

 

"Eu cred ca ei sunt intr-o stare emotionala si sper sa isi revina in timp util, sa nu escaladeze. Procurorii care lucreaza in structurile speciale ale Ministerului Public au un grad de stres si o uzura. Pentru protectia lor ar trebui sa se stabileasca niste mandate, 4 ani, 4 ani."



Scandalul in DNA a izbucnit dupa ce niste inregistrari facute in ascuns cu Laura Codruta Kovesi la o intalnirea cu procurorii DNA au fost difuzate de televiziune lui Sebastian Ghita.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22