Pe aceeași temă
Indicii bursieri par a se imbunatati marti dimineata, dupa semnele de panica inregistrate luni in Asia si Europa. Totusi, semne de intrebare continua sa persiste, in conditiile in care bursa de la Shanghai mentine evolutia negativa si astazi, desi celelalte piete financiare asiatice par sa-si revina.
Dupa ce ieri reteaua bursiera globala intampina turbulente serioase – caderi ale indicilor bursieri pe principalele burse din Asia, Europa si SUA -, astazi lucrurile par a se fi asezat intr-o oarecare masura.
Luni, cifrele principalilor indici bursieri au cazut brusc: Hong Kong (-5,06%), Tokio (-4,6%), Berlin (-3%), Paris (-2,7%), Bucuresti (-4%). Pe parcursul zilei, cotatiile au fluctuat, dar s-au mentinut constant pe negativ.
Totul a pornit de la cel mai mare declin inregistrat de bursa din Shanghai in ultimii opt ani: -8,7%.
La originea acestei situatii, specialistii sustin ca ar fi ingrijorarea ca economia chineza si-ar putea incetini simtitor avansul.
La scurt timp, socul a trecut oceanul Atlantic si Wall Street a cazut si el. In primele momente de la debutul tranzactiilor, indicele Dow Jones a pierdut 5,75%, in timp ce Nasdaq a cazut cu 7,98%.
Astazi, totusi, lucrurile par a se aseza intr-o oarecare masura. Bursele din Frankfurt si Paris au deschis in crestere cu 1,7%, potrivit AFP, citata de HotNews.
Bursa din Seul era in crestere cu 1,32%, iar cea din Sydney cu 2,30%. La Tokio, cea mai importanta bursa din Asia, ziua de marti a inceput cu noi perderi, in conditiile in care indicele Nikkei a cazut cu 4% la doar 20 de minute de la deschidere.
Totusi, la jumatatea sedintei de tranzactionare, indicele bursei japoneze avea sa creasca cu 1,10%.
Japonezii au continuat insa sa se confrunte cu fluctuatii serioase, iar bursa avea sa inchida cu -3,96%. Pierderile s-au accentuat in a doua parte a sedintei de tranzactionare, investitorii fiind ingrijorati de prabusirea economiei Chinei, scrie Reuters.
Una dintre cotatiile economice de baza, indicele petrolului a urcat usor marti dimineata pe bursele asiatice, dar continua sa stea sub presiunea zilei de luni.
Pretul unui baril de titei "light sweet crude" cu livrare in octombrie a castigat 37 de centi, pana la 38,67 dolari.
Un baril de petrol Brent, referinta europeana a petrolului, s-a apreciat cu 44 de centi, pana la cotatia de 43,13 dolari.
Luni, cotatia "aurului negru" a scazut la New York sub pragul psihologic de 40 de dolari, pentru prima data in ultimii sase ani.
CITESTE SI: