Dupa ultimele mariri de salarii si pensii, Consiliul Fiscal avertizează: Pe greci, populismul feroce i-a dus la faliment

M. B. | 01.07.2015

Pe aceeași temă

Politicienii au intrat mai devreme în campanie: Guvernul și Parlamentul au adoptat în ultimele zile mai multe reglementări privind măriri de pensii și salarii ce pun în pericol bugetul.

 

De miercuri, salariul minim pe economie este mai mare cu circa 8%,după ce a fost crescut de la 975 de lei, la 1.050 lei. Măsura crește și amenzile de circulație, raportate la acest indicator.

 

Marți, însă, au fost luate alte două decizii care cresc semnificativ cheltuielile statului cu personalul.

 

De la 1 august, potrivit unei OUG adoptate marți, cresc cu 12% salariile personalului nedidactic din învățământul preuniversitar de stat, inspectorate școlare și unități conexe, din învățământul superior de stat și din bibliotecile centrale universitare. Este vorba de 61.316 salariați.

Potrivit calculelor Guvernului, impactul bugetar pentru această majorare ar fi de 38,6 milioane lei pentru anul în curs, respectiv 115,8 milioane lei pentru 2016, scrie România Liberă.

 

De asemenea, de la 1 iulie sunt fi majorate cu rata inflației normele de hrană și de echipament pentru personalul din sectorul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională. Potrivit specialiștilor consultați de România liberă, ar fi vorba o cheltuială suplimentară de circa 400 milioane lei.

 

Pe de altă parte, parlamentarii au reintrodus marți pensiile speciale pentru funcționarii parlamentari, militari, polițiști și personalul diplomatic și consular, la cinci ani de la eliminarea lor. Legile au fost votate luni în Senat și marți în Camera Deputaților.

 

În cazul diplomaților, pensia va reprezenta 80% din salariul de bază brut avut, la care se adaugă indemnizațiile și sporurile avute în ultima lună de activitate. Tot procentul de 80% se va aplica și funcționarilor parlamentari, doar că se va raporta la media veniturilor brute rea­lizate în ultimele 12 luni înainte de pensionare.

Nu există niciun document privind impactul bugetar al acestor decizii.

 

Președintele Consiliului Fiscal avertizează că o luăm pe urma Greciei

 

Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, este convins că măsurile nu au fost discutate și convenite cu FMI și CE, drept pentru care trage un semnal de alarmă: „Suntem într-un moment foarte dificil la nivel european și România nu mai are, la 40% din PIB, un nivel scăzut al datoriei publice. Se pare că nu învățăm nimic din ce se întâmplă altora. Avem exemplul Greciei și vedem cum populismul feroce i-a dus la faliment“, a declarat Ionuț Dumitru, pentru România liberă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22