Ecaterina Andronescu ar elimina imunitatea parlamentara, dar nu in acest mandat

E.b. | 26.09.2016

Ecaterina Andronescu, fostul ministru al Educatiei, a declarat, la Digi24, ca, in opinia sa, ar trebui eliminate imunitatile. Andronescu a vorbit si despre concursul de directori si plagiatul lui Ponta.

Pe aceeași temă

 

Intrebata daca PSD va veni cu un proiect concret pentru eliminarea imunitatilor, Andronescu a afirmat ca ea crede ca da, dar nu in acest mandat parlamentar.

 

Senatorea PSD a vorbit si despre tentativa de amanare a concursului de directori de scoli, anuntat pentru luna octombrie, spunand ca in calitatea ei de parlamentar are dreptul legitim de face amendamente, drept pe care si l-a exprimat. Intrebata daca poate spune ca la ora actuala managementul scolar nu este politizat, Andronescu a raspuns afirmativ.

 

Principalele declaratii ale Ecaterinei Andronescu/ Despre imunitatea parlamentarilor:

   

Eu as scoate din Constitutie aceasta prevedere (imunitatea). Mi se pare anormala.
    (Intrebata daca ar trebui eliminate imunitatile) Eu cred ca da.
    Cred ca cine isi asuma o prezenta publica trebuie sa accepte ca viata lui se desfasoara permanent in vitrina. Este o realitate
    (Intrebata daca PSD va propune o initiativa de modificare a Constitutiei in privinta imunitatatii parlamentare) Da, categoric.
    A fost si in programul de guvernare al acestui mandat. A fost un angajament al USL. Mie imi pare rau ca nu s-a realizat. A existat cel putin doi ani comisia pe care plenul celor doua camere a mandatat-o, care s-a ocupat de modificarile la Constitutie
, conform HotNews.ro.

 

Despre incercarea de a amana concursul de directori de scoli:

   

In calitatea mea de senator am dreptul sa fac amendamente la initiativele, la ordonantele care ajung. Faptul ca acolo am scris un amendament este un drept legitim exprimat.
    Pana la acel moment am primit nenumarate sesizari din teritoriu care au aratat ca a aparut o nemultumire. Metodologia aceasta nu a fost supusa dezbaterii, cum prevede legea, timp de 30 de zile.
    E ingrijoratoare graba aceasta si calendarul deosebit de strans.
    Am declansat o dezbatere cu directorii de licee, liderii sindicali si minister. La dezbatere au participat reprezentanti din partea lor.
    A rezultat foarte clar constatarea ca in afara Ministerului nimeni nu sustine procedura acum. Toata lumea este de acord sa se organizeze concurs, dar nu odata cu debutul anului scolar.
    (Intrebata cand a fost organizat ultimul concurs de directori de scoli) Asta nu are importanta. Ultimul concurs a fost organizat in 2008.
    Teoretic, mandatul de director este de 4 ani. Deci daca s-a organizat in 2008, pana in 2012... dar nu s-au organizat toate concursurile in acelasi timp si atunci mandatele s-au finalizat pe un anumit interval de timp.
    Directorii nu erau intr-o stare de semi-incertitudine, pentru ca exista prevedere legala in legatura cu posibilitatea de a numi director pe o perioada interimara de un an.
    (Intrebata daca poate spune ca in acest moment invatamantul nu este politizat) Da.
    Nu cred ca se poate opri (concursul de directori de scoli - n.red.).
    Eu nu am incercat sa blochez acest concurs. Am scris un amendament.
    Trebuie sa va intrebati daca acest concurs tocmai asta incearca sa faca, sa schimbe toti directorii care sunt acum in functii.
    Nu are ce cauta proba nationala in concursul de directori de scoli, iese din lege. Aceasta proba grila este unica pentru toti, si pentru directorii din satele din varf de deal si pentru directorii din Bucuresti. De ce?
    Nu are ce cauta politica in scoala. Nu faci propaganda politica in scoala.
    (Intrebata daca este adepta interzicii doirectorilor de scoli si inspectori scolari sa fie membri de partid) Nu. Sunt adepta eliminarii propagandei in scoli. Legea dl. Funeriu lasa deschisa aceasta poarta.

 

Despre fenomenul plagiatului:

   

Eu nu cred ca a promovat cineva o cultura a copiatului. Aceste probleme, cand apar, trebuie rezolvate si trebuie sa avem cadrul legislativ pentru asta. In opinia mea, trebuie rezolvate la nivelul universitatilor.
    (Intrebata daca nu sunt prea multi detinatori ai titlului de doctor in tara): Nu.
    Regulile mele la doctorat erau cele pe care mi le impusese conducatorul meu de doctorat. Cred ca profesorul indrumator este cel conteaza foarte mult, intr-un caz de plagiat nu poate fi scos din ecuatie.

 

Despre plagiatul lui Ponta:

   

(V-a dezamagit verdictul final in cazul plagiatului dl Ponta?): Nu este verdict final.
    Verdictul nu este final, pentru ca, din cate am inteles - nu am vorbit cu domnia sa -, dar am inteles ca a actionat in judecata.
    Va invoca legea din momentul in care a redactat teza.
    Am incasat atat de mult din acest eveniment, nemeritat, pentru ca nu aveam competenta legala,am fost acuzata, dar nu puteam sa ii retrag titlul de doctor.
    Teza de doctorat este scrisa - a fost o chestiune pe care am vrut s-o clarific eu pentru mine - pe un subiect de interes la vremea respectiva, Curtea Penala Internationala. Teza este scrisa din documentele cu care domnul Ponta, in calitatea domniei sale de delegat al Romaniei.
    La bibliografie, primul lucru pe care noi il invatam pe studentii nostri este sa redacteze in text referintele bibliografice. Ai scos o idee, pui la sfarsitul frazei care este referinta.
    In teza domnului Ponta nu exista aceasta mentiune in text. Exista o lista cu referintele bibliografice plasata doar la sfarsitul tezei. I-am spus si atunci ca dupa parerea mea trebuia sa redacteze bibliografia asa cum sunt regulile de scriere a acestei bibliografii.

 

Despre alegerile parlamentare:

 

    (Intrebata daca ar putea sa il sustine pe Ciolos ca premier dupa alegeri): Cred ca nu.
    (Ati putea sa guvernati cu PNL?): Experinta mea din 2009 nu a fost una fericita. De regula ministrii PSD nu erau niciodata sprijiniti sa isis duca proiectele la bun sfarsit.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22