Pe aceeași temă
Economiștii se așteptau la o creștere de cel mult 1% față de trimestrul anterior și la o contracție mai mare față de primul trimestru din 2020.
Faţă de acelaşi trimestru din anul 2020, Produsul intern brut a înregistrat o scădere cu 0,2% pe seria brută şi nu a înregistrat nici o modificare pe seria ajustată sezonier.
Seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a includerii estimărilor pentru trimestrul I 2021, fiind înregistrate diferenţe faţă de comunicarea din 8 aprilie.
În luna martie 2021, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor în termeni nominali a crescut faţă de luna precedentă atât ca serie brută cu 14,5%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 2,9%.
Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor a crescut în termeni nominali atât ca serie brută cu 9,9%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 6,5%.
În perioada 1 ianuarie – 31 martie 2021, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor în termeni nominali a crescut faţă de perioada similară din 2020, atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 3,8%, respectiv cu 2,4%.
Grafic evolutie pe domenii de activitate a cifrei de afaceri. Sursa: INS
Cifra de afaceri din industrie, în luna martie 2021, comparativ cu luna precedentă, a crescut, pe total, cu 16,7%, datorită creșterii înregistrate în industria prelucrătoare (+16,9%)și în industria extractivă (+11,7%), a comunicat INS în 13 mai.
Pe marile grupe industriale creșteri au înregistrat: industria energetică (+28,6%), industria bunurilor intermediare (+19,8%), industria bunurilor de uz curent (+16,1%), industria bunurilor de capital (+13,5%) și industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+9,4%).
Cifra de afaceri din industrie, în luna martie 2021, faţă de luna martie 2020, a crescut, pe ansamblu, cu 21,7%, datorită creșterii înregistrate în industria prelucrătoare (+21,7%)și în industria extractivă (+18,6%).
Pe marile grupe industriale creșteri au înregistrat: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+31,6%), industria bunurilor de capital (+28,4%), industria bunurilor intermediare (+23,8%), industria energetică (+23,3%) și industria bunurilor de uz curent (+5,0%).
Cifra de afaceri din industrie, în perioada 1.I-31.III.2021, comparativ cu perioada 1.I-31.III.2020, a crescut, pe ansamblu, cu 6,9%, datorită creșterii industriei extractive (+7,7%) și industriei prelucrătoare (+6,9%).
Pe marile grupe industriale creșteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sectoarele: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+21,3%), industria bunurilor intermediare (+11,8%) şi industria bunurilor de capital (+9,4%). Scăderi au înregistrat: industria energetică (-13,9%) şi industria bunurilor de uz curent (-1,2%).
Florin Cîțu: Am promis, am făcut
"Am promis, am făcut. Economia României a crescut cu 2.8% în primul trimestru din 2021.
Felicitări, români!
România are cea mai rapidă revenire economică din istorie, ca răspuns la cea mai mare criză economică din ultima sută de ani. Am luat cele mai bune măsuri și economia a răspuns pozitiv.
Acum pregătim toate măsurile ca economia României post-pandemie să fie mai puternică, mai competitivă, mai rezilientă. În următorii ani, eu mă aștept la o creștere economică care să spulbere toate estimările făcute până acum și de care să beneficieze TOȚI românii", este mesajul transmis de Florin Cîțu, imediat după publicarea ciferlor INS.
PIB-ul României a crescut în primul trimestru din 2021 cu 2,8% față de trimestrul anterior, dar a scăzut față de primul trimestru din 2020 cu 0,2 %, potrivit datelor INS privind evoluția economiei pe primele trei luni din an.
Economiștii se așteptau la o creștere de cel mult 1% față de trimestrul anterior și la o contracție mai mare față de primul trimestru din 2020.