Pe aceeași temă
"Grupul de firme de consultanţă guvernamentală a fostului premier Blair anunţă triplarea profitului şi extinderea echipei. Această perioadă se suprapune cu gestionarea echipei de la Bucureşti pentru fostul premier Ponta. În aceeaşi perioadă, fostul premier Ponta a făcut un cadou frumos grupului Rompetrol. În aceeaşi perioadă, moneda din Kazakhstan, Tenge, a avut o cădere spectaculoasă. În rezumat, consultanţa fostului premier Blair pentru Kazakhstan a adus un tichet, beneficiu cert de 600 de milioane de euro prin deal-ul Rompetrol, dar şi instabilitate macro" scrie Isar pe Blogul său.
Isar mai scrie că metoda a fost folosită şi în cazul privatizării Sidex Galaţi, în perioada premierului Năstase
"Excelarea in tichete pe seama anumitor premieri Romani a dovedit-o fostul premier Blair si pe axa Mittal sustinator in campanie- privatizarea Sidex Galati. Probabil ca aceasta este specializarea firmei.
Serviciile de consultanta sunt scumpe si sunt dificil de achitat de la bugetul de stat. In consecinta o poza pe stadion in Africa de Sud care sa ascunda realitatea poate sa coste un stat capturat o companie, o stergere majora de datorii … “Noroc” ca au intrat la pachet simultan si altele ca prea era data tara pe nimic.
Este in continuare de mare interes cat ar plati Gazprom at large pentru prelegerea unui fost premier care poate explica cum a amanat resetarea redeventelor timp de 4 ani", mai scrie Isar pe blog.
In ianuarie 2014, Guvernul a anulat o datorie a Rompetrol Group catre statul roman de circa 600 de milioane de dolari. In februarie 2013 a fost incheiat un memorandum cu Rompetrol Grup prin care statul roman accepta sa renunte, contra unor promisiuni, la litigiile in instanta prin care solicita actionarilor kazahi plata unei creante de 600 milioane de dolari.
Memorandumul prevedea ca statul roman sa renunte la litigii, dupa care KazMunayGaz sa cumpere un pachet de actiuni de 26,69% detinut de statul roman, contra sumei de 200 de milioane de dolari, si infiintarea de catre Rompetrol Group a unui fond de investitii de 1 miliard de dolari. Timp de un an, Guvernul Ponta s-a luptat sa dea o forma legala memorandumului privind Rompetrol prin care statul renunta la recuperarea creantei de 600 milioane de dolari. Mai intai a incercat sa forteze Parlamentul sa voteze o lege, insa aceasta a fost contestata de fostul presedinte Traian Basescu la Curtea Constitutionala si, in cele din urma, a fost declarata neconstitutionala.
Memorandumul a fost aprobat in ianuarie 2014 printr-o Hotarare de Guvern. De atunci, a trecut un an si jumatate, iar singurul efect al memorandumului a fost ca Rompetrol a scapat de litigiile cu statul. Celelalte prevederi din memorandum nu au fost respectate: nici vanzarea de catre statul roman a unor actiuni contra 200 milioane de dolari, nici crearea unui fond de investitii de 1 miliard de dolari.
Memorandumul nici nu prevede un termen anume ca actionarul majoritar al Rompetrol- KazMunayGaz din Kazahstan- sa-si indeplineasca promisiunile, specificand doar ca intr-o perioada de 7 ani, Rompetrol sa realizeze o investitie de 1 miliard. Pana acum, nu a fost demarat nimic in vederea vanzarii participatiei de 26,69 % pentru 200 de milioane de dolari si nici fondul nu a fost creat. Ministerul care ar fi trebuit sa se ocupe de acest lucru este cel al Energiei, insa orice actiune a fost blocata, pana acum, la nivel politic.