Ședință a coaliției pentru înlocuirea remaniaților. ALDE nu renunță la Viorel Ilie

Dora Vulcan | 13.10.2017

Coaliția PSD - ALDE s-a întrunit vineri, la orele 10.00, pentru a găsi înlocuitori ai miniștrilor remaniați joi seara în ședința CEx a PSD. ALDE a condiționat rămânerea la guvernarea de menținerea ministrului Viorel Ilie.

Pe aceeași temă

 

 

 

Discuțiile preced ședința CEx al PSD care urmează să aibă loc pentru găsirea înlocuitorilor pentru miniștrii remaniați. Discuțiile de la sediul ALDE au avut loc între Tudose și Tăriceanu, pe care premierul a încercat să-l convingă să accepte remanierea lui Viorel Ilie, operațiune soldată cu eșec pentru că ALDE a condiționat menținerea la guvernare de păstrarea lui Viorel Ilie la Relația cu parlamentul. 

 

 În ședința Comitetului Executiv Național al PSD de joi și-au dat demisia primvice-premierul Sevil Shhaideh - ministru al Dezvoltării, Rovana Plumb - ministru al Fondurilor Europene și Răzvan Cuc - ministrul Transporturilor.

 

Vehiculat ca remaniabil pentru problemele sale penale, ministrul de la Relația cu parlamentul, Viorel Ilie, a scăpat după ce Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE - de unde vine ministrul - s-a opus joi remanierii sale pe motiv că nu intenționează să facă, astfel, jocurile DNA.

 

Nemulțumiți, colegii de coaliție, au făcut presiuni pentru remanierea și a ministrului Ilie, pe care DNA nu l-a putut ancheta pentru că ar fi aranjat un concurs de angajare la ministerul pe care-l conduce după ce Senatul a refuzat să-și dea avizul pentru urmărirea sa penală.

 

De altfel, acesta a fost și argumentul lansat de Tăriceanu joi, când a exclus remanierea lui Ilie: că el nu este anchetat, așa ca Shhaideh.

 

 

***

 

Comitetul Executiv al PSD s-a reunit joi pentru a decide lista remanierii cerute de premierul Mihai Tudose.  Înainte va avea loc şi o şedinţă a coaliţiei PSD- ALDE, după ce partidul lui Tăriceanu şi-a exprimat nemulţumirea pentru eventuala revocare a lui Viorel Ilie căruia vicepreşedintele ALDE Varujan Vosganian a anunţat că ALDE nu-i va retrage sprijinul. Ilie este suspectat de „aranjarea" unui concurs pentru angajarea de funcţionari publici pe funcţii contractuale, astfel încât anumiţi candidaţi agreaţi de conducerea ministerului să ocupe funcţiile, în detrimentul altora. În 25 august, DNA a solicitat procurorului general sesizarea Senatului pentru a cere urmărirea penală a lui Viorel Ilie, solicitarea fiind însă avizată negativ de Senat.

 

Premierul Mihai Tudose a răbufnit luni seară la Antena 3 cerând imperativ remanierea miniştrilor care au probleme în Justiţie. El s-a referit la primvicepremierul Sevil Shhaideh, titular la Dezvoltare, robinet de bani pentru partid, şi la Rovana Plumb, ministrul de la Mediu. Sunt "decizii dure, dar necesare”, a spus Tudose.

 

Miercuri a revenit, după două întâlniri avute cu Dragnea la Camera Deputaţilor şi şi-a nuanţat declaraţia, spunând că una este prezumţia de nevinovăţie şi alta percepţia de la Bruxelles, derivată din responsabilitatea adminsitrării unor ministere care interacţionează cu instituţiile europene.

 

„Trebuie să înţeleagă toată lumea că cea mai mare problemă pe care o avem acum este ca actul de guvernare să se desfăşoare în mod normal, să ducem programul de guvernare la capăt, iar un elemenet important în acest program este atragerea de fonduri europene şi cele două colege, ştiţi foarte bine, avem o realitate şi o percepţie. Realitatea este că este prezumţia de nevinovăţie. Au fost o mulţime de cazuri în care cei care au fost puşi sub acuzare în diverse etape ale procesului penal s-au dovedit a fi nevinovaţi, cu vieţile distruse sau oricum schimbate total. Dar avem şi o percepţie, şi percepţia la Bruxelles este cu totul alta decât realitatea de aici”, a declarat Mihai Tudose.

 

Alte nume vehiculate pentru remaniere au fost cele ale ministrului Transporturilor Răzvan Cuc, ministrului pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer, şi ministrul Sănătăţii, Florian Bodog - care a trecut miercuri şi printr-o moţiune simplă a Opoziţiei, care a cerut demiterea sa. Bodog a fost acuzat recent şi de plagiat. 

 

Inflamată de declaraţiile făcute luni seara de Tudose, conducerea PSD s-a întrunit marţi într-o şedinţă informală, la finalul căreia premierul Mihai Tudose şi liderul PSD, Liviu Dragnea, au anunţat că decizia finală privind remanierile din Guvern va fi luată în şedinţa de joi a Comitetului Executiv al PSD. Premierul a mai anunţat că în şedinţa informală a PSD au fost stabilite „zona de remaniere şi persoanele remaniabile”.

 

Tot miercuri, Sevil Shhaideh a spus, după audierea sa la DNA, că nu răspunde decât în faţa Comitetului Executiv al PSD, unde îşi va face cunoscută decizia în legătură cu poziţia ei în Guvern, decizie pe care, spune ea, ar fi luat-o deja:

 

„Eu cred că sunt acelaşi om, am respectat întotdeauna partidul şi cel care m-a pus în funcţia de ministru este CEx, iar decizia mea, care este luată, o voi transmite maine în CEx”, spunea suspecta pentru abuz în serviciu în dosarul Belina. 

 

Şi Viorel Ilie, ministrul pentru Relaţia cu parlamentul, a declarat miercuri că este dispus să renunţe la mandatul de membru al Guvernului, atribuind decizia conducerii ALDE.

 

Pe lângă cei trei miştri cu probleme penale, ar fi vizaţi de remaniere ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer, şi ministrul Sănătăţii.

 

În 22 septembrie, DNA a anunţat că a fost începută urmărirea penală a actualului vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale Publice Sevil Shhaideh, suspectată de abuz în serviciu, infracţiune săvârşită în perioada în care era secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, privind trecerea ilegală a unei părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private.

 

În acelaşi dosar, DNA a cerut şi sesizarea Camerei Deputaţilor pentru formularea cererii de urmărire penală a actualului ministru al Fondurilor Europene Rovana Plumb, la data respectivă ministru al Mediului, care ar fi iniţiat Hotărârea de Guvern premergătoare pentru trecerea insulei de pe Dunăre din administrarea „Apelor Române” în cea a Consiliului Judeţean Teleorman. Procurorii DNA spun că, în condiţiile în care Insula Belina şi Braţul Pavel fac parte din domeniul public al statului, „nu puteau fi trecute în proprietatea vreunui consiliu judeţean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege”.

 

După audirea lui Shhaideh şi Plumb la DNA, Biroul Politic Naţional al PSD s-a întrunit şi a stabilit că cele două nu trebuie să demisioneze din guvern. 

 

Preşedintele Iohannis a reacţionat şi el: vicepremierul Sevil Shhaideh şi ministrul Rovana Plumb ar fi trebuit să demisioneze.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22