Eduard Hellvig, directorul SRI: VIDUL legislativ afectează potențialul operațional al SRI. Nu excludem demonstrații de forță și provocări din partea Rusiei

P.c. | 31.03.2015

Pe aceeași temă

Eduard Hellvig, directorul Serviciului Roman de Informatii, a declarat ca SRI are o capacitate de actiune limitata, din cauza unui vid legislativ, care impiedica serviciul sa utilizeze anumite capabilitati tehnice. Hellvig considera ca Romania s-ar putea confrunta in viitorul apropiat cu provocari la adresa securitatii sale nationale, in contextul crizei din Ucraina, relateaza Romania Libera.

 

Nu excludem demonstrații de forță și provocări din partea Rusiei. Spre exemplu, sunt posibile încălcări ale spațiului aerian național sau acțiuni de spionaj asupra exercițiilor aliate în Marea Neagră”, a precizat directorul SRI într-un interviu acordat Agerpres.

 

Eduard Hellvig precizează totuși că „sunt puțin probabile acțiuni agresive, sub formă de război hibrid", ale Rusiei împotriva României. El crede ca „criza din Ucraina nu reprezintă, pentru moment, o amenințare militară iminentă și directă pentru România. Impactul este mai degrabă indirect, prin prisma riscului tensionării frontierei României, ca urmare a creșterii capabilităților militare și, implicit, a presiunii ruse în zona Mării Negre și pe întregul flanc estic al NATO”.

 

CITITI SI: VIDEO Bilant SRI pe 2014: Eduard Hellvig, directorul serviciului: Voi DESCHIDE SRI catre mediul academic si societatea civila

 

"Pentru țara noastră, o altă problemă este „riscul utilizării României ca teritoriu de tranzit al combatanților cetățeni europeni către și dinspre bazele Statului Islamic”, a mai spus Eduard Hellvig. Printre obligațiile României de stat membru al UE se numără și „stoparea migrației ilegale dinspre Balcani, în condițiile amplificării afluxului de refugiați, în special din Siria”, explică directorul SRI.

 

Activitatile SRI afectate de un vid legislativ

 

Hellvig considera ca SRI este format dintr-o „echipă de profesioniști”, reprezentant „un serviciu performant și dinamic, cu o capacitate operațională importantă, cu acțiuni reușite împotriva amenințărilor la adresa securității și în ceea ce privește protejarea intereselor naționale”.

 

„Vidul legislativ afectează potențialul operațional al Serviciului, cu consecințe greu de anticipat asupra securității naționale”, avertizează Eduard Hellvig. Mai concret, „SRI se confruntă cu restricții privind recursul la anumite capabilități tehnice”. Aceste restricții au efecte negative asupra investigării unor cazuri legate de siguranța națională, inclusiv de amenințări teroriste, susține Hellvig.

 

Desi SRI nu are drept de inițiativă legislativă, „a semnalat necesitatea unui cadru în materie și a formulat propuneri menite să asigure echilibrul între asigurarea necesităților de interes public și protejarea libertăților individuale”.

 

Alte situații delicate au fost momentele în care s-a încercat implicarea SRI în politică. „Au existat în trecutul apropiat situații în care s-a încercat atragerea Serviciului în jocuri politice și e meritul echipei de profesioniști din SRI că a apărat neutralitatea politică a instituției”, afirmă actualul director al SRI.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22