Eduard Hellvig este noul director al Serviciului Roman de Informatii. Hellvig: Trebuie consolidate relatiile transatlantice. Nimeni nu are intentia de a modifica parteneriatul strategic cu SUA

T.d. | 02.03.2015

Pe aceeași temă

Eduard Hellvig a primit votul Parlamentului, cu majoritate covarsitoare, pentru a prelua sefia Serviciului Roman de Informatii (SRI). Hellvig a fost votat cu 498 “pentru” si 15 “impotriva”. Propunerea presedintelui Iohannis pentru sefia SRI, Hellvig a fost avizat favorabil, saptamana trecuta, in Comisia de control al activitatii Serviciului.

Intr-un discurs sustinut de la tribuna Parlamentului dupa depunerea juramantului, Hellvig a declarat ca el considera prioritare, pentru urmatoarea perioada, doua directii de actiune - combaterea coruptiei si dezvoltarea capacitatii de aparare a sigurantei nationale.

"SRI a cunoscut, in ultimii ani, un proces amplu de modernizare si de reorganizare, devenind un vector de stabilitate nationala. Responsabilitatea de asigurare a securitatii cibernetice a Ucrainei reflecta statutul obtinut in cadrul comunitatii de informatii euro-atlantice. In viziunea mea, prioritatea SRI in perioada urmatoare trebuie sa fie consolidarea performantei atat in cadrul eforturilor interne pentru intarirea statului de drept, cat si intr-un context geostrategic tensionat. Drept urmare, consider esentiale doua coordonate de actiuni - combaterea coruptiei si dezvoltarea capacitatii de aparare a sigurantei nationale", a spus acesta luni, in Parlament, dupa ce a fost validat in functia de director al SRI si a depus juramantul.

Eduard Hellvig a explicat ca fenomenul coruptiei reprezinta un factor de risc atat in ceea ce priveste siguranta nationala, dar si pentru buna functionare a institutiilor statului.

"Cu toate ca s-au inregistrat progrese majore in ultimii ani, coruptia reprezinta in continuare un factor de risc pentru siguranta nationala, afectand economia si subminand functionarea institutiilor. Cand istoria s-ar putea sa nu mai aiba vreodata rabdare cu noi, daca vrem ca Romania sa ramana in picioare, va trebui sa avem un stat puternic, cladit pe un parteneriat democratic cu proprii cetateni si pe pilonii institutionali solizi", a mai spus Hellvig.

Acesta s-a referit, in discursul sau, si la necesitatea intaririi relatiilor strategice cu partenerii euro-atlantici in contextul evolutiilor din regiune.

"Imi doresc aprofundarea cooperarii operationale si a schimbului de informatii cu partenerii euro-atlantici, in special cu SUA, in contextul escaladarii tensiunilor in regiunea noastra si a deciziilor de repivotare militar-strategica a NATO in estul Europei. Evolutiile recente ne-au demonstrat cat de important sunt controlul parlamentar asupra activitatii SRI si colaborarea SRI cu Parlamentul si CCR pentru definirea unui cadru legislativ care sa raspunda deopotriva imperativelor democratice si celor de siguranta nationala", a conchis Hellvig.

Eduard Hellvig a fost votat pentru sefia SRI, cu 498 de voturi “pentru” si 15 “impotriva.
 

"Hellvig nu are autoritate"

Preşedintele Comisiei parlamentare de cotrol a SRI, Georgian Pop, a prezentat, în plenul Parlamentului, raportul făcut de comisie în urma audierii lui Eduard Hellvig.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a precizat că propunerea făcută de preşedintele Klaus Iohannis pentru şefia SRI nu are o experienţă relevantă. 

Rezultatul votului nu trebuie să șteargă, după părerea mea, problemele care îl vizează pe domnul Eduard Hellvig, pentru că aceste probleme, în opinia mea, trebuie semnalate. Este o problemă majoră faptul că domnul Hellvig nu are o experiență relevantă și nu este o personalitate cu o autoritate recunoscută pe zona de securitate națională. Aș spune că opiniile personale, exprimate pe blog sau în presă, privitoare la politica externă sau la axele de securitate au ridicat multora semne de întrebare justificate.

Vreau să punctez foarte clar: nu pun la îndoială buna intenție a domnului Hellvig și nici disponibilitatea pe care o are, eventual, de a învăța la locul de muncă. În România cred că sunt oameni cu o experință recunoscută, certificată, care ar fi făcut mult mai bine față acestei funcții”, a spus Tăriceanu, potrivit Evenimentul Zilei.
 

Birourile Permanente ale Camerelor au decis, miercurea trecuta, la propunerea PSD, ca sedinta de aprobare a lui Eduard Hellvig ca director al SRI sa aiba loc luni, incepand cu ora 16.00.

Comisia de control al activitatii SRI avizase favorabil, cu o zi inainte, nominalizarea lui Hellvig la sefia Serviciului, la propunerea presedintelui Klaus Iohannis, fiind inregistrate 7 voturi "pentru" si unul "impotriva", potrivit Hotnews.

A doua zi dupa ce a fost propus de presedintele Klaus Iohannis, Eduard Hellvig a primit sustinerea publica a UNPR pentru sefia SRI. In schimb, PSD a discutat in BPN despre sustinerea lui Hellvig, stabilind ca parlamentarii social-democrati vot vota favorabil, dar apreciind ca este necesara o discutie publica despre modul in care functiile din institutiile importante sunt preluate de putere.
 

"Targul" SRI-SIE

Votul din Parlament in cazul Hellvig-SRI a provocat un scandal, dupa ce, saptamana trecuta liberalii au acuzat PSD ca tergiverseaza votul final, sperand intr-o negociere pentru sefia SIE.

Lucrurile sunt simple, ori eşti bărbat şi spui ce vrei, indiferent ce ascunde această tergiversare, i-a prostit pe mulţi parlamentari că vor să negocieze conducerea SIE, nu cred că se poate negocia, nu este un târg în piaţă”, a declarat la acel moment liderul liberalilor din Camera Deputatilor, Ludovic Orban.

Ca raspuns, social-democratii au respins acuzele drept “o prostie”.

"Liberalii ma acuza intotdeauna de tot, mai putin atunci cand erau cu mine in coalitie. Atunci constatau ca sunt cel mai bun prim-ministru de la Decebal incoace. Acum sunt cel mai rau", a spus Ponta cu privire la acuzele liberalilor.

Totusi, “ca principiu trebuie să discutăm dacă toate instituțiile importante din România trebuie să fie conduse doar de persoane care aparțin aceleași forțe politice (...) Nu cred că la SIE președintele Iohannis va numi un social-democrat, să nu ne facem iluzii. Așa a făcut dictatorul Băsescu, acum când e democrație nu se va numi de la opoziție, dar să discutăm pentru crearea unui echilibru, asta cred că se poate”, a mai spus liderul PSD, cu trimitere la nominalizarea pentru sefia Serviciului de Informatii Externe.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22