Pe aceeași temă
UPDATE - „Nu am niciun motiv să îmi dau demisia. Atunci când un dosar se înregistrează la DNA printr-o sesizare, nu este 100% din cazuri posibilitatea să faci rechizitoriu. Sunt situații în care faci rechizitorii, sunt situații în care dai clasări. Rolul procurorului este acela de a administra probe, de a investiga faptele și de a strânge probe în dovedirea vinovăției sau nevinovăției unei persoane”, a spus Kovesi la Digi 24 în urma declarațiilor ministrului Tudorel Toader care a atribuit eșecul acestui dosar ”deficiențelor manageriale”.
Interviul integral acordat Digi 24, aici
” Am cerut aviz de urmarire penala pentru cei 6 ministri in dosarul Microsoft, pentru ca procurorul de caz a considerat ca termenul de prescriptie se calculeaza de la data efecturarii ultimelor plati si el nu era implinit, iar practica judiciara era contradictorie, a intervenit un nou Cod Penal in 2014 si discutia despre legea penala mai favorabila”- spune procurorul sef DNA, Laura Codruta Kovesi, pentru Ziare.com.
”Daca nu ceream avizele de urmarire penala pentru cei sase ministri, noi nu am fi putut face investigatii, nu puteam administra probe. Avizul e o conditie prealabila pentru a face cercetari si nu am fi facut cele 4 rechizitorii in dosarul Microsoft, pentru care avem deja condamnari definitive pentru o parte dintre persoane” - a mai spus Kovesi.
”Solicitarea avizelor nu a intrerupt prescriptia, ci doar un act de urmarire penala o poate face, cum ar fi comunicarea catre suspect a ordonantei prin care a primit aceasta calitate. Pentru anumite persoane dna procuror Iorga, desi obtinuse avizul inainte de prescriere, a inceput urmarirea penala la cateva zile dupa implinirea termenului, motiv pentru care a si fost sesizata Inspectia Judiciara. In aceste rechizitorii s-au pus masuri asiguratorii pana la concurenta intregului prejudiciu” - a spus șefa DNA.
Context
6 foști miniștri scapă de dosarul Microsoft. Au fost inculpați după prescrierea infracțiunilor
Este vorba despre: Ecaterina Andronescu, Alexandru Athanasiu - foști miniștri ai educației și Mihai Tănăsescu, fost ministru al Finanțelor, Șerban Mihăilescu, ministru coordonator al SGG, Dan Nica și Adriana Țicău, foști miniștri ai Comunicațiilor. Acuzațiile la adresa acestora au fost clasate.
Procurorul care a preluat dosarul a descoperit că suspecţii au fost puşi sub acuzare după ce infracţiunile s-au prescris.
În cazul lui Daniel Funeriu, s-a constatat că „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege”.
Procurorul care a instrumentat cauza este Mihaiela Iorga-Moraru.
”Procurorul șef al DNA a solicitat Inspecției Judiciare să facă verificări sub aspectul respectării normelor de procedură penală de către procurorul de caz care a instrumentat inițial această cauză, pentru a se stabili dacă au fost sau nu săvârșite abateri disciplinare din cele prevăzute de Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor”, transmite DNA.
Oamenii de afaceri Dinu Pescariu şi Claudiu Florică, reprezentanţi ai societăţilor Profinet AG şi Slytehrin Marketing Ltd, fiecare pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor, au fost trimiși în judecată.