Șefa ÎCCJ, Cristina Tarcea, da inapoi si spune ca acum ar respinge in CSM legile justitiei

Iulia Mincu | 04.10.2017

După ce a votat in favoarea legilor justiţiei propuse de Tudorel Toader, sefa Inaltei Curti, judecatoarea Cristina Tarcea, face un pas inapoi si spune ca daca s-ar relua acum votul din CSM ”m-aş gândi foarte serios dacă votul meu ar mai fi fost un vot de aviz pozitiv cu observaţii”.

Pe aceeași temă

 

 

Reactia judecatoarei vine dupa ce ministrul Justitiei a declarat ca proiectele ”nu vor fi rescrise” si vor merge  mai departe in parlament indiferent de obiectiile si avizul negativ al CSM.

 

Într-un interviu pentru Realitatea TV, Cristina Tarcea îi cere premierului să nu dea undă verde actualei variante a reformei în justiție, pe care o vrea Tudorel Toader.

 

"Dacă astăzi s-ar reluat votul în CSM şi aş avea pe un taler al balanţei şi declaraţia ministrului justiţiei de ieri, cred că m-aş gândi foarte serios dacă votul meu ar mai fi fost un vot de aviz pozitiv cu observaţii pentru că ceea ce contează este faptul că a existat aproape unanimitate în sensul că proiectul ridică 4-6 probleme extrem de serioase, care sunt de natură a marca un regres şi care sunt de natură a pune în discuţie chiar independenţa sistemului judiciar", a declarat pentru Realitatea TVCristina Tarcea, șefa Înaltei Curți de Casatie si Justitie.

 

Prin pozitia pe care o ocupa, Cristina Tarcea a generat critici pentru votul sau si pentru faptul ca s-a plasat in tabara celor care au sustinut legile lui Toader, desi acestea au fost criticate si respinse de majoritatea  magistratilor. După ce ministrul a dat semnale că nu ar ţine cont de opinia magistraţilor, sefa Inaltei Curti face un apel la premierul Mihai Tudose să respinga legile.

 

"Îmi doresc din tot sufletul ca Guvernul să treacă testul dialogului şi din punctul meu de vedere, asta ar însemna retrimiterea proiectului către Ministerul justiţiei în vederea reluării dialogului pe toate aspectele. Pentru faptul că există şi lucruri bune, nu putem să acceptăm lucrurile care marchează o involuţie şi un regres.”, a spus Tarcea.

 

Șefa celei mai mari instanțe din România a vorbit și despre verdictele care au trimis de-a lungul timpului în spatele gratiilor numeroși grei din politică.

 

"Lucrez în justiţie de 32 de ani, ca judecător lucrez de 27 de ani. Niciodată, chiar sub imperiul regimurilor mai controversate nu am, primit niciodată niciun telefon prin care să mi se dicteze cum să dau o soluţie sau nu", a mai spus Tarcea. 

 

Proiectul de lege sustinut de coalitia PSD-ALDE intimpina  o rezistenta tot mai maredin partea prourorilor, care au adunat pina in acest moment aproape 2000 de semnaturi, cerind resingerea si rediscutarea acestuia.

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22