Pe aceeași temă
Dispare aşadar majoritatea actuală de 3:2 considerată defavorabilă liderului PSD, au explicat pentru G4Media.ro surse din magistratură.
Situaţia ar putea deveni şi mai confortabilă pentru Dragnea în funcţie de cine îi va lua locul judecătorului Dragomir.
Dacă la sorţi va fi tras un magistrat favorabil liderului PSD şi, la termenul din decembrie, completul – devenit, între timp, favorabil lui Liviu Dragnea prin răsturnarea majorităţii de 3:2 – apucă să administreze probe, atunci acel complet va judeca dosarul și va da sentința finală în 2019, potrivit principiului continuităţii stabilit de CEDO, au explicat sursele G4Media.ro.
În plus, decizia CCR ar putea deschide calea revizuirilor pentru cei condamnaţi de completurile de 5 judecători presupus constituite nelegal, adică conduse de membri de drept, nu de judecători traşi la sorţi, a declarat fostul ministru al Justiţiei, Florin Iordache. Liviu Dragnea, condamnat cu suspendare în dosarul Referendumul, Elena Udrea, Alina Bica, Dan Şova şi alţii s-ar putea număra printre beneficiari. Nu este clar ce se va întâmpla cu cei achitaţi definitiv de completurile presupus constituite nelegal. Iordache este contrazis însă de surse din magistratură care admit, totuşi, că trebuie să aşteptăm motivarea CCR pentru clarificări.
Reacția lui Toader
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, reacţionează la decizia CCR prin care s-a constatat că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a compus nelegal completurile de 5 judecători în ultimii 4 ani. "Intrebare: Dna Tarcea isi mentine afirmatia potrivit careia autorii sesizării au uitat să citeasca si art.32 din legea privind constituirea completelor de judecată?", scrie Toader pe Faceboo
Reacția președintelui Curții Supreme
În replică, Cristina Tarcea a argumentat că în acest caz nu poate fi vorba de niciun conflict constituţional. Judecătoarea a susţinut că, potrivit chiar jurisprudenţei CCR, pentru existenţa unui astfel de conflict sunt necesare ca trei condiţii să fie îndeplinite concomitent, şi anume „să existe o situaţie juridică conflictuală, ea să îşi aibă izvorul în Constituţie şi să producă blocaje instituţionale”. Şefa Curţii Supreme a argumentat că niciuna dintre aceste condiţii nu sunt îndeplinite în acest caz. „Dacă există un blocaj instituţional ce oprea Guvernul să adopte o OUG în care să dispună că pentru 2018 completele trebuie trase la sorţi în iunie sau septembrie?", a întrebat retoric şefa Curţii Supreme. Aceasta a subliniat că încă din anul 2014, atunci când s-au înfiinţat completele de 5 odată cu Noul cod penal, până în prezent a existat o interpretare comună, agreată atât de CSM cît şi de către Guvern, în privinţa acestei legi. „Nu aţi constatat că doar anul asta, în septembrie, lumea a constatat că completurile de 5 judecători nu au funcţionat legal?", şi-a încheiat pledoaria Cristina Tarcea.
Reacția specialiștilor
„Este foate bine că s-a dat această hotărâre într-un timp rezonabil, până să se ajungă la hotărâri definitive în dosare mult mai importante. Toate hotărârile pronunţate din 2014 până astăzi de completele de 5 vor putea fi atacate prin revizuire pe calea extraordinară de atac cu privire la nelegala constituire a completelor. Această cale de atac va atrage nulitatea absolută a hotărârilor. Vor fi anulate toate hotăririle definitive din 2014 până acum. Aşa cum arată Codul de procedură civilă revizuirea hotărârilor judecătoreşti definitive, cu privire la latura penală, poate fi cerută când hotărârea s-a întemeiat pe o prevedere legală ce a fost declarată neconstituţională după ce hotărârea a devenit definitivă, în situaţia în care consecinţele încălcării dispoziţiei constituţionale continuă să se producă şi nu pot fi remediate decât prin revizuirea hotărârii pronunţate”, a explicat pentru „Adevărul” avocatul Adrian Cuculis. Acesta a adăugat că nu vor putea beneficia de această hotărâre cei care au formulat deja un apel în revizuire.
Judecătorul Cristi Danileţ este însă de altă părere: „Deciziile CCR produc efecte doar pe viitor. Procesele soluţionate definitiv rămân închise”.
***
“Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează a proceda de îndată la desemnarea prin tragere la sorţi a tuturor membrilor Completurilor de 5 judecători, cu respectarea art. 32 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, astfel cum a fost modificat şi completat prin Legea nr.207/2018. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică, potrivit art. 36 din Legea nr. 47/1992, prim-ministrului, Senatului, Camerei Deputaţilor şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I”, se arată în decizia CCR.