Pe aceeași temă
Rusia a anunțat marți că își rezervă dreptul de a nu pune în aplicare deciziile Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) dacă ele vin în contradicție cu Constituția rusă, a cărei supremație este indiscutabilă.
Anunțul, citat de FP și preluat de Agerpres, a fost făcut după ce Curtea Constituțională de la Moscova a decis că nici Convenția Europeană a Drepturilor Omului și nici deciziile CEDO care se bazează pe aceasta nu pot înlătura supremația Constituției ruse.
Decizia Curții a fost dată pe contestația depusă de Duma de Stat împotriva deciziei CEDO care stabilea că statul rus trebuie să plătească foștilor acționari ai companiei Iukos despăgubiri de aproximativ 1,9 miliarde de euro.
Dacă o decizie a CEDO vine în contradicție cu Constituția rusă, Rusia va fi nevoită să refuze punerea în aplicare a acestei decizii, a explicat Curtea Constituțională de la Moscova.
Reclamanţii din cazul Iukos au mult mai mari din partea Moscovei - aproape 38 de miliarde de euro, în cadrul acestei proceduri pe care CEDO a soluţionat-o pe fond în septembrie 2011.
La acea dată, Curtea a apreciat că anumite puncte ale procedurii fiscale iniţiate împotriva Iukos au adus atingere drepturilor sale fundamentale, însă şi-a amânat decizia privind despăgubirile datorate de Moscova.
CEDO a refuzat însă să ia în considerare faptul că Federatia Rusa a împins în mod intenţionat spre faliment, în 2007, societatea opozantului Mihail Hodorkovski, o analiză pe care Rusia a salutat-o atunci.