Efectul CCR asupra Justiției: Dan Șova scapă de condamnarea de 3 ani închisoare. Dosarul se rejudecă

Laurentiu Gheorghe | 21.10.2019

Dosarul „CET Govora” în care fostul senator PSD, Dan Șova” a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență se reia de la zero, a decis luni un complet de 5 de la ICCJ.

Pe aceeași temă

Dosarul "CET Govora", in care fostul senator PSD, Dan Sova, a fost condamnat definitiv la 3 ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta, se rejudeca de la zero, potrivit unei decizii date luni de un complet de 5 judecatori, anunța Ziare.com.

Decizia a fost luata cu majoritate de 4 judecatori, unul fiind impotriva. Cazul CET Govora se va rejudeca la Curtea de Apel Bucuresti, deoarece Dan Sova nu mai este parlamentar, asa ca dosarul sau nu mai este de competenta Inaltei Curti.

Sentinta de luni este consecinta a doua decizii controversate date de CCR: cea privind completurile de 5 judecatori si cea privind completurle specializate de 3 judecatori. La Inalta Curte, dosarele de coruptie aflate in faza de fond sunt judecate in complet de 3 judecatori, iar in apel in complet de 5 magistrati.

La inceputul anului, ICCJ a admis o contestatie depusa de Dan Sova si a dispus anularea condamnarii definitive de 3 ani inchisoare primite de acesta in acest caz. A fost primul mare dosar de coruptie rejudecat din cauza deciziei CCR privind nelegalitatea completurilor de 5.

In luna iulie 2019, CCR a mai dat o decizie mediatizata, privind componeta completurilor de judecatori specializate in fapte de coruptie.

Avocatii parlamentarului si procurorul DNA din sala de judecata au pus luni concluzii in fata unui complet de 5 judecatori care rejudeca acest caz.

Asa ca la termenul de luni avocatii lui Sova au cerut admiterea apelului si desfiintarea deciziei. Avocatii au mai cerut rejudecarea intregii cauze, pe motiv ca judecata primei instante ar fi nula, in raport de motivarea CCR.

"Decizia CCR e general obligatorie. Astfel ca trebuie sa trimiteti cazul la rejudecare," au spus avocatii.

Aparatorii au cerut ca rejudecarea sa fie facuta de instanta care a dat prima decizie.

Magistratii l-au intrebat pe Dan Sova daca mai este parlamentar, iar acesta a spus ca nu. Caz in care judecarea fondului nu s-ar mai face la Inalta Curte, ci la o instanta obisnuita.

Avocatii au explicat ca decizia CCR in cazul completurilor de 3 judecatori este clara: "S-a constatat ca nu a existat o hotarare a colegiului de conducere de stabilire a acestor completuri astfel ca nu exista complet specializat."

In fata acestei situatii, procurorul DNA a cerut extinderea motivelor de apel.

"Decizia CCR arata ca chestiunea specializarii a fost piatra de hotar dintre cele doua autoritati. Admiteti apelul si trimiteti cauza la instanta de fond, respectiv la completul de trei judecatori de la ICCJ," explica DNA.

In ultimul cuvant, inclusiv Dan Sova a solicitat admiterea apelului si trimiterea dosarului la instanta de fond, completul de 3 judecatori de la Inalta Curte.

****

Dan Şova a fost eliberat din penitenciar în decembrie 2018, după ce Curtea Constituţională a constatat nelegalitatea constituirii completurilor de 5 judecători de la Instanţa supremă.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat pe 20 iunie 2018 pe Dan Șova la trei ani de închisoare cu executare în dosarul CET Govora pentru trafic de influenţă, transmite Agerpres. Decizia este definitivă. Decizia completului de 5 judecători a fost luată cu scorul 3-2. Completul a fost prezidat de vicepreședintele Înaltei Curți, Iulian Dragomir, și compus din judecătorii Ionuț Matei, Constantin Epure, Lucia Rog și Aurel Gheorghe. Judecătorii Lucia Rog și Aurel Gheorghe au făcut opinie separată. Opinia majoritară care a impus practic condamnarea a fost formată din Dragomir, Matei și Epure.

DNA a cerut condamnarea lui Dan Şova la 9 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, susţinând că pedeapsa de 3 ani închisoare dată de instanţa de fond este „nejustificat de blândă”.

În septembrie 2017, Dan Şova fusese condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, iar fostul director al CET Govora Mihai Bălan a primit trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu în formă continuată, cu un termen de supraveghere de 4 ani.

Potrivit DNA, în perioada octombrie 2011 – iulie 2014, Dan Şova a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la un denunţător, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, director general al CET Govora SA la acea vreme, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unor contracte de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună.

Anchetatorii mai susţin că Mihai Bălan a produs un prejudiciu în dauna CET Govora SA de peste 1,3 milioane lei (suma totală decontată cu o frecvenţă lunară, în baza celor două contracte), concomitent cu obţinerea unor foloase necuvenite, în acelaşi cuantum, de către firma de avocatură.

DNA preciza că, în perioada decembrie 2011 – decembrie 2012, societatea de avocaţi a emis lunar către CET Govora facturi pentru activităţile de asistenţă juridică prestate. În aceeaşi perioadă, senatorul a încasat de la societatea de avocaţi suma totală de 60.000 de euro.

În cea de a doua perioadă contractuală, Dan Şova a încasat un comision în valoare totală de 40.000 euro, indică procurorii. DNA menţionează că cea mai mare parte a banilor primiţi de Şova au fost orientaţi, în mod direct, către stingerea unei datorii provenite din cumpărarea de la fostul deputat Cristian Rizea a unui imobil situat în Bucureşti.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22