Efectul CCR. După DNA, și DIICOT vrea serviciu tehnic. Factura: 20 de milioane euro

Tudor Despina | 09.03.2016

După DNA, și DIICOT cere suplimentarea bugetului pentru a-și crea propriul serviciu tehnic. Reacțiile celor două Direcții vin după decizia CCR privind interceptările SRI.

Pe aceeași temă

 

În contextul deciziei 51/2016 a CCR, DIICOT “va solicita Ministerului Justiției promovarea unei ordonanțe de urgență (…) prin care va solicita înființarea serviciului tehnic al Direcției”, transmite DIICOT. Modificarea va impune achiziții de echipamente și relocarea a 200 de polițiști în cadrul DIICOT, măsuri evaluate la peste 20 de milioane de euro, “această sumă fiind susținută la acest moment doar de sumele utilizate de alte unități specializate de parchet în același demers”.

 

Cerințele, mai transmite DIICOT, sunt impuse ca urmare a publicării motivării deciziei CCR, decizie prin care Curtea a decis că interceptările SRI la cererea procurorilor sunt neconstituționale.

 

În aceste condiții, dat fiind faptul că DIICOT nu beneficiază de poliție judiciară proprie și nici de un Serviciu Tehnic adecvat necesităților Direcției, trebuie dată eficiență dispozițiilor art. 15 din Legea 508/2004 sau textului corespunzător din proiectul de lege de modificare a Legii 508/2004. Conducerea DIICOT va aduce la cunoștința Ministerului Justiției lămuriri cu privire la necesitatea promovării actului normativ prin care să fie amendată legea de organizare a DIICOT și rectificarea bugetului instituției cu suma ce urmează a fi determinată.

 

În calculul preconizat, trebuie plecat de la premisa că DIICOT nu deține nici un mijloc tehnic de interceptare. De asemenea, în cursul anului 2015, DIICOT a dat spre exploatare un număr de peste 33.000 de mandate de supraveghere tehnică, din care 60% au fost operaționalizate prin SRI. În consecință, după publicarea Deciziei CCR va fi necesară alocarea de resurse proprii ale DIICOT pentru a putea asigura în continuare eficiența activității de investigare a infracțiunilor de criminalitate organizată și terorism”, mai argumentează DIICOT.

 

  • Kovesi cere o suplimentare bugetară de 10,4 milioane euro, ca urmare a deciziei CCR privind neconstituționalitatea interceptărilor realizate de SRI. Modificarea legislației, transmite DNA, impune noi resurse umane și achiziția de noi echipamente tehnice și autovehicule. 130 de polițiști cere Kovesi, în plus, toate implicând un efort bugetar de 10.415.000 euro. Solicitările “condiționează desfășurarea, în continuare, cu aceeași eficiență, a activității de investigare a infracțiunilor de corupție, de către DNA”, precizează Direcția Anticorupție.

 

  • Serviciul Român de Informații (SRI) nu este organ de cercetare penală, arată Curtea Constituțională in motivarea deciziei prin care declara neconstitutional articolul 141 al. 1 din Codul de procedura penala. Nicio reglementare din legislația în vigoare nu conține vreo normă care să consacre expres competența unui alt organ al statului, în afara organelor de urmărire penală, de a efectua interceptări, respectiv de a pune în executare un mandat de supraveghere tehnică, explică CCR în motivarea deciziei prin care a declarat neconstituționale interceptările făcute de SRI la cererea procurorilor anticorupție.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22